U sklopu Tranzit festivala odigrana predstava “Dragocjeni biser”


 
28.10.2020.
 

Izvedbom predstave fizičkog kazališta Dragocjeni biser, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u utorak, 27. listopada i srijedu 38. listopada, zatvorili smo prvo izdanje festivala Tranzit koji se održava u sklopu programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.
 
Dragocjeni biser nastavak je festivala Tranzit u sklopu kojeg je u kolovozu ove godine bila održana radionica vrištanja i javna prezentacija Glasan šapat koju su zajednički proveli Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA i Christina Lederhaas (Workinglifebalance Ltd.) iz Graza.
 

 
Glavni motivi ove predstave koja je nastala prema konceptu umjetničke voditeljice KRILA, Ivane Peranić koja je zaslužna i za koreografiju i režiju su poniranje, refleksija i neprestano suočavanje sa samim sobom i traženje autentičnog unutarnjeg bića i istinskog puta.
 
Peranić i njezina scenska partnerica Andrea Crnković tragaju za stvarnošću, a naglasak u predstavi stavljen je na autoričinu samo-refleksiju u kojoj se miješa subjektivno i fikcionalno, stvarno i performativno. Autorski tim je veliku pažnju posvetio suigri i međusobnoj povezanosti scenskih elemenata koreografije, svjetla, glazbe, rekvizita i kostimografije.
 
Ovim radom nastavlja umjetničko istraživanje kompleksa sjećanja i implicitne memorije tijela kao temelja koreografsko-glumačke igre, s čime je počela prije dvije godine u predstavi “Pod pozornicom”, jednom od najuspješnijih plesnih predstava i predstava pokreta u 2017. godini.


Fotograf / Kristijan Vučković
 

 
Festival suvremenog kazališta –TranziT- dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti.

Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku: Rijeka 2020 d.o.o., Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.