Review: “Glasan šapat” – radionica vrištanja i javna prezentacija

25.08.2020.
 

“Jako me zanima oslobadjanje glasa.”
“Mislim da nikad nisam vristala i ne znam mogu li.”
“Htjela bi probati nešto novo, privukao me je dio ‘zvučna skulptura’ …”
“Vjerujem da ponekad trebamo vrištati, vrištanjem se također možemo izraziti, za sebe mislim da ne vrištim dovoljno i htjela bih to promijeniti. “
“Previse sam tiha, htjela bi se podsjetiti I sjetiti koliko glasna mogu biti kad pozelim :)”

 
… bili su samo neki od razloga zbog kojih su polaznici radionice “Glasan šapat” odlučili sudjelovati…

 
 
U subotu 22. kolovoza 2020. na Jadranskom trgu krenulo je pilotno izdanje festivala TranziT – festivala suvremenih kazališnih praksi i to javnom prezentacijom rezultata radionice vrištanja Glasan šapat koju je vodila Christina Lederhaas, samostalna umjetnica i izvođačica iz austrijskog Graza.

Na radionici je 21. i 22. kolovoza 2020. sudjelovalo osam polaznika i polaznica koji su imali prilike upoznati se s vježbama zagrijavanja glasa i opuštanja glasnica, osvjestiti mjesta u tijelu koja funkcioniraju kao rezonanti, iskustiti različite vježbe disanja i načine proizvodnje glasa, improvizirati kao grupa i formirati zvučne strukture u prostoru, osvjestiti odnos zvuka i prostora (unutarnjeg i vanjskog) te pripremati zajedničku javnu prezentaciju na otvorenom.

Uz visoke raspone glasova i dinamiku po cijelom Jadranskom trgu, prezentirani su rezultati istraživanja neuobičajenih glasova: od onih vrlo tihih do vrlo glasnih, koji prolaze pored uobičajenih i preskaču kroz nekoliko konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru. Mnogo se znatiželjnih prolaznika zaustavilo da provjeri što se to nesvakidašnje događa na trgu i zašto se čuje toliko zaziva različitih imena ispod prozora iza kojih izgleda da nikoga nema. Polaznici i polaznice radionice uobličili su zvučnu skulpturu oko vode, koja je kulminirala kupanjem u fontani, dok je sljedeća intervencija bila ispred velikih prozora banke.


Fotograf / Kristijan Vučković

 
 

Neki od komentara polaznika nakon radionice:
 
“Bilo je zanimljivo istraživati svoj glas i njegove granice.”
“Došla sam provjeriti kakav je osjećaj vrištati bez ustručavanja i za vrijeme radionice sam se osejćala jako ugodno.”
“Ovakvih radionica bi trebalo biti više.”
“Osjećam se odlično nakon prezentacije!”
“Christina je izvrsno prezentirala tehnike disanja i njihove mogućnosti.”
“Sve je bilo neočekivano i dobro.”

 

Više o festivalu TranziT pročitajte OVDJE.
 

Festival suvremenog kazališta –TranziT- dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti.

Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku: Rijeka 2020 d.o.o., Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.
 

Video by: Moja Rijeka