Review: “Od muhe do slona” u HKD-u na Sušaku: Interaktivna plesna predstava za najmlađe

29.09.2022.

“Od muhe do slona” u HKD-u na Sušaku: Interaktivna plesna predstava za najmlađe

Tekst preuzet sa: Novi List

Pročitajte što su o predstavi ima za reći Il Voce. 🙂

Predstava govori o svakodnevnim životnim čudesima koje je moguće naći u najobičnijim sitnicama, postavljajući velika pitanja o malim stvarima.

 
RIJEKA – U sklopu trećeg izdanja festivala TranziT, europskog festivala suvremenih kazališnih praksi, u HKD-u na Sušaku u izvedbi umjetničke organizacije VRUM održana je predstava “Od muhe do slona”.

Ova suvremena i interaktivna plesna predstava namijenjena je za najmlađe, a govori o svakodnevnim životnim čudesima koje je moguće naći u najobičnijim sitnicama, postavljajući velika pitanja o malim stvarima i ukazujući na različitosti među ljudima.

Ove je godine u okviru festivala TranziT održano mnoštvo predstava i jedan istraživački rad, a novost je ta da su u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske u Rijeci predstavljena tri selekcionirana rada: multimedijska predstava i radionica “Stidljivost drveća”, plesni solo nagrađivanog umjetnika Marina Lemića “Bi-polar” te istraživački lab “Moramo živjeti s tim”.

Biti velik, biti mali

Danas smo imali priliku pogledati plesno kazalište za djecu umjetničke organizacije VRUM iz Varaždina, no ovo nije samo plesno kazalište, ima jako puno teksta i multimedije te videoprojekcije uživo. Naravno, izvođači su plesači i glumci koji jako dobro barataju plesnim i drugim korporalnim tehnikama i kao u svakom suvremenom kazalištu tijelo glumca je jednako važno i vrijedno i ekspresivno kao i bilo koji drugi alat glumca.

Tema kojom se ova predstava bavi je meni vrlo interesantna, to pitanje što znači velik, a što znači biti mali, kreće iz neke dječje perspektive, ali zatim odlazi u nekakve druge i dublje sfere koje se tiču svih nas, neke univerzalne teme – da li još uvijek sanjamo, jesmo li ostvarili svoje snove, što smo se pitali i željeli i sanjarili kada smo bili mali da želimo biti kada budemo veliki, imamo li još tih snova i želimo li još uvijek nešto ostvariti – objasnila je Ivana Peranić, umjetnička voditeljica i osnivačica “KRILA”.

Nevjerojatna lakoća pokreta

S puno mašte i veselja za igru te uz nevjerojatnu lakoću pokreta, VRUM su pjesmom i plesom pokazali djeci, ali i njihovim roditeljima koliko su proporcije relativne i da centimetri, kilogrami i litre nisu najvažniji. Zabava je počela već u samom predvorju HKD-a na Sušaku, gdje su izvođači Sunčica Bandić, Marko Gašparović i Linda Tarkovski probili led s najmlađim posjetiteljima postavljajući nekoliko pitanja na kojima je predstava temeljena, postepeno pokazujući kako je važno biti velik iznutra. Kroz pedesetominutnu predstavu bogatu plesnim, pa i pjevačkim te zabavnim elementima, ponajviše se govorilo o malim ljudima u velikom gradu, o uklapanju, pripadanju, samostalnosti i samopouzdanju.

Fotograf / Dražen Šokčević

Autori predstave su Sanja Tropp Frühwald i Till Frühwald, glazbu je radio Damir Šimunović, kostimografiju i scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, video Davor Konjikušić, a predstava je producirana od strane Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta “KRILA” uz financijsku podršku Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Primorsko-goranske županije te uz logističku podršku Saveza udruga Molekula, HKD-a na Sušaku, Galerije Kortil i MMSU-a Rijeka.

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Partner: Plesna mreža Hrvatske

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum Zagreb, Primorsko-goranska županija

Logistička podrška: HKD na Sušaku, Savez udruga Molekula, MMSU Rijeka (Kamov rezidencija)

Medijski pokrovitelj Novi list, Radio Korzo,Mojarijeka, Kanal Ri