Review – Istraživački lab Prakse utjelovljenog glasa Julianne Bloodgood

28.11.2022.

REVIEW – Istraživački lab Prakse utjelovljenog glasa Julianne Bloodgood

3. izdanje festivala TranziT zaključili smo zaista iznimnim događajem, trodnevnim istraživačkim labom glasa, tijela i daha, vrhunske kazališne umjetnice i sjajne edukatorice, Julianne Bloodgood.

Od 18. do 20. studenog 2022. desetero polaznika i polaznica, kazališnih profesionalaca i neprofesionalaca, zajednički je disalo, pjevalo, istraživalo i osjećalo, predvođeni Juliannom Bloodgood, koja nas je i ovoga puta odvela na duboka unutrašnja putovanja.

 
“Za mene je ova radionica bila veliki korak jer je označila povratak prvenstveno samoj sebi, a zatim i umjetničkom životu. I jedno i drugo je za mene prostor koji je dugo vremena bio “pod ključem” što iz privatnih, što iz profesionalnih razloga. Na radionicu sam došla intuitivno, bez očekivanja, tako da je i to za mene bio veliki korak – da poslušam samu sebe do kraja. I mislim da slobodno mogu reći da je i privatno i poslovno moja namjera s početka radionice opravdana – otkrila sam novu vezu sa svojim domom (doslovno i preneseno; “My voice is my home.”). Voditeljica je sjajan spoj prakse i teorije te se vidi da apsolutno vlada materijom, uz sjajne ljudske kvalitete potrebne za ovakav tip rada, što nisam imala priliku često sresti. Od ostalih vrijednosti mislim da je sama ovakva vrsta rada nešto što potiče otkrivanje vlastite dubine i slobode, što je za mene izuzetno važno. Najvažnije što želim ponijeti u svoju svakodnevnicu je da nastavim s ovakvim tipom rada svaki dan kod kuće i da ne pustim svoj glas i svoje tijelo, koji su toliko vremena spavali, da opet zaspu! Što se tiče profesionalne strane, ova mi je radionica samo potvrdila koliko se želim maknuti iz suhog akademskog sjedilačkog života i usmjeriti svoj ćivot više prema umjetničkom radu. Vratiti se više sebi. Voljela bih kada bi se rad s Julijanom nastavio plus ovakav tip radionica u Rijeci i rado bih izdvojila svoje vrijeme da često dolazim u Rijeku. Hvala od srca Krilima na organizaciji! Dali ste mi neka nova krila! Voli vas, Ana.”
Ana, Zagreb, 34 godine

“ Na ovoj vrhunski odvođenoj radionici doživjela sam proboj na otkrivanju glasa koji sam, otkako znam za sebe, htjela doživjeti. Beskrajno sam zahvalna što sam došla u kontakt sa svojim unutarnjim glasom i što je ispunio prekrasnu dvoranu. Otkrila sam po prvi put u životu svoj snažni, visoki i kristalno čist glas. U tijelu sam osjetila veliku blokadu, tvrdoću u području dijafragme. Prilikom rada na psoasu otkrila sam zakočenost desnog kuka koji se kroz vježbu oslobodio. Vježbe za dijafragmu i širenje grla su mi fantastične. Želim nastaviti svakodnevno vježbati naučeno i imam veliku potrebu stečeno znanje podijeliti sa što više ljudi. Veliki alat!”
Ksenija, Rijeka, 59 godina

“Prisjetila sam se važnosti partnerskog odnosa, uzajamnog poštovanja, prihvaćanja i uvažavanja. Sigurno mjesto koje je Julianna stvorila dalo mi je vjeru, povjerenje iz kojeg sam mogla opuštati i oslobađati svoje tijelo i glas. Otkrila sam put do sebe. U vježbi u kojoj se istraživala vlastita pjesma pronašla sam vokal (samoglasnik) svojih predaka “e”. Iz njega je proizašla i moja tema. Tema odlaska. Kroz pjesmu sam se opraštala sa svojim krajem i precima, oprostila sebi što sam ih “napustila”. Bilo je oslobađajuće. U vježbi gdje smo opuštali psoas otpustila sam i prošla kroz bol i pronašla zadovoljstvo. Mnoge uvide s ove radionice nosim u svoj daljnji život. Vraćati se kroz dah u tijelo, trenutak i iz tog trenutka pustiti glas van. Izraziti se. Ova radionica me učila slušati. Kako sebe, tako i druge. Vježa Eye/I mi je bila izazovna iz razloga što u trenutku kada su moje oči usmjerene na vanjski svijet zaboravim na svoj unutrašnji. Vraćati se sebi, ali čuti i osjetiti druge oko sebe je izazov koji je predamnom.”
Anonimno

“Ovakav bi rad trebao biti uvršten u većine radnih kolektiva, u škole, u sve što je standardizirano – jer je loše standardizirano po čovjeka, po ljudsko biće koje živi u svakom tijelu. Oslobađajuća je po izrazu, a u sistemu izraz se guši, tijelo stišće, glas gasi. Ovo budi sve ključne aspekte da bi se u ovakvim društvenim uređenjima uopće preživjelo! Vraća nas k sebi, duboko opušta, ide k centru bića i liječi… A nešto što jako dugo nisam doživjela, a trebalo mi je kao zrak, voda je podrška. U partnerskim vježbama, da sam u svojim nastojanjima i izrazima istinski slušana i podržana. To je iscjeljujuće.
Iva, Zagreb, 39 godina

“Iskustva koja sam imala su transformativna, duboka, začudna i iscjeljujuća.”
Anonimno

I sa takvim transformativnim iskustvima završavamo još jedan TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi!

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Partner: Plesna mreža Hrvatske

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum Zagreb, Primorsko-goranska županija

Logistička podrška: HKD na Sušaku, Savez udruga Molekula, MMSU Rijeka (Kamov rezidencija)

Medijski pokrovitelj Novi list, Radio Korzo,Mojarijeka, Kanal Ri