Izvedba “STIDLJIVOST DRVEĆA” i radionica “TRAGOVI”

Stidljivost drveća, multimedijalna izvedba u galeriji (47”)

Mjesto Galerija Kortil
Vrijeme: 10. rujna 2022. u 20.00 h

Radionica TRAGOVI – interdisciplinarna radionica suvremenog plesa i live animacije

Vrijeme: 09. rujan 2022. od 18.00 – 21.00 sat
Mjesto: Galerija Kortil (HKD na Sušaku), Storssmayerova 1, Rijeka
REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO NA RADIONICI OVDJE ili prijavom na email: info@krila.org.

Program Festivala TranziT pogledajte na sljedećem linku: Program TranziT

Predstava: “Stidljivost drveća” / 47”

Mjesto Galerija Kortil
Vrijeme: 10. rujna 2022. u 20.00 h
Koreografi: Mihanović, Müller, Šimičić, Šovagović
Izvođači: Michaela Müller (animacija uživo), Zrinka Šimičić Mihanović (ples) i Filip Šovagović (glas i glazba)
Tekst: Dubravko Mihanović Šimičić
Fotograf: Jasenko Rasol
REZERVACIJE: info@krila.org ili na 0915793595

O PREDSTAVI

“Stidljivost drveća” okuplja četvero umjetnika iz različitih, a opet bliskih područja djelovanja, sa željom da se sretnu u “ničijem i svačijem prostoru između”, upisujući u njega motive poput straha od drugog, potrebe da (se) zaštitimo i nemogućnosti da to učinimo, korijenja i lutanja, empatije i uvažavanja… Poetski monolog koji Dubravko Mihanović Šimičić za ovu priliku ispisuje, loman je u narativu i kaleidoskopičan u slikama, koje se pojavljuju i nestaju, pretapajući se u plovu sna; nosi ih glas Filipa Šovagovića, uz dodire njegove autorske glazbe koju izvodi na akustičnoj gitari, nudeći plesačici Zrinki Šimičić Mihanović ritmičku strukturu premreženu tišinama; njezin je ples pak odgovor, ali i poticaj, na / za tekst, glazbu i sliku, koje podržava ili im se opire, gdjekad tek asocijativno povezana s njihovim motivima; a animacija Michaele Müller koju stvara uživo, u trenutku izvedbe, te ju gledamo projiciranu na zidu, pomoću jednostavnih predmeta kao što su uže, tkanina ili staklenka, stvara začudne, snolike prizore u stalnom gibanju i doticanju s ostalim segmentima izvedbe…

Radionica TRAGOVI – interdisciplinarna radionica suvremenog plesa i live animacije

Vrijeme: 09. rujan 2022. od 18.00 – 21.00 sat
Mjesto: Galerija Kortil (HKD na Sušaku), Storssmayerova 1, Rijeka
Cijena radionice: 150,00 kn
REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO NA RADIONICI OVDJE ili prijavom na email: info@krila.org.

*Zbog ograničenog broja sudionika/ca radionica te publike (8-12), obavezna je prijava putem Prijavnog Obrasca
**Cijena radionice je 150,00 kn i uplaćuje se unaprijed na žiro-račun umjetničke organizacije KRILA.
***Osigurali smo četiri (4) gratis mjesta za studente/ice ili lokalne izvedbene umjetnike/ice po radionici. Prednost imaju studenti umjetničkih smjerova.
****Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa zbog okolnosti uzrokovanih COVID-19.

Kome je radionica namijenjena

Na ovu radionicu mogu se prijaviti osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci, mladi umjetnici i studenti) koje zanimaju suvremene kazališne prakse i metodologije, te neprofesionalci odnosno zainteresirana publika koja se želi bolje upoznati s umjetničkim procesima i umjetnicima, a prije gledanja same izvedbe sljedeći dan. Za polaznike radionice, izvedba Stidljivost drveća je besplatna.

O Radionici

Na ovoj radionici bavit ćemo se odnosom live animacije i plesnog pokreta.

Slikarica na staklu i animatorica Michaela Müller i plesačica i koreografkinja Zrinka Šimičić Mihanović, svaka kroz svoj mediji, polaznice/ke će upoznati s određenim principima i metodama koje su razvijale kroz svoju višegodišnju suradnju.

Interes za pokret, koji je u suštini svega što nas okružuje, povezuje ove dvije autorice. Kako se on manifestira u plesu, a kako u live animaciji; kako u trenutku izvedbe ostati dosljedna sebi, a opet otvorena za drugog; što znači i kako biti prisutna u trenutku plesne izvedbe, kad u animaciji trenutak i vrijeme nužno imaju drugačiju kvalitetu …neka su od pitanja s kojima se autorice susreću, te koja ih nastavljaju intrigirati i poticati na daljnju suradnju.

Ova radionica bit će prilika za upoznavanje sa specifičnostima ovog intermedijalnog dijaloga te uvod u izvedbu Stidljivost drveća / Canopy Shyness koja će se održati 10. rujna 2022.


Michaela Muller i Zrinka Šimičić Mihanović suradnju započinju 2012. kroz projekt Trag / Trace / Spur (https://multimedijalnakoliba.hr/trag-trace-spur/). Istraživanje mogućnosti intermedijalne suradnje nastavljaju 2013. kroz projekt Po stepenicama, iza vrata, kroz prozor/ Up the Stairs, Behind Doors, Out the Window (https://multimedijalnakoliba.hr/po-stepenicama-iza-vrata-kroz-prozor/). Oba ova rada nastala su u suradnji s glazbenikom Fa
Ventilatom, kojem se u drugom radu pridružuju i gostujući glazbenici Ema Abadžijeva i Branko Nikolić.

2021. u radu Stidljivost drveća / Canopy Shyness (https://multimedijalnakoliba.hr/stidljivost-drveca/) intermedijalni dijalog razvija se kroz odnos s tekstom Dubravka Mihanovića te glasom i glazbom Filipa Šovagovića.


Fotograf: Jasenko Rasol

Umjetnici

Dubravko Mihanović Šimičić diplomirao je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Dramski su mu tekstovi – kazališni i radijski – izvođeni u kazalištima u Zagrebu, Splitu, Zadru, Virovitici, Dubrovniku, Dublinu, Santiagu, Genovi, Sarajevu, Prištini…, na Hrvatskom radiju, kao i na radio-postajama u Sloveniji, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji… Drame su mu višestruko nagrađivane u zemlji i inozemstvu te su prevedene na desetak jezika i objavljene u nizu odabira i antologija suvremene hrvatske drame, a po nekima od njih snimljeni su i igrani filmovi. Kontinuirano radi kao autor dramatizacija, adaptacija i dramaturg, ponajviše u kazalištu “Gavella”, čiji je kućni dramaturg.

Michaela Müller diplomirala je animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te likovnu kulturu na Sveučilištu primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu. Njezini kratki animirani filmovi “Miramare” i “Airport” prikazani su na međunarodnim filmskim festivalima u Cannesu (Cinéfondation), Torontu, Ottawi, Annecyu, Hiroshimi,… na kojima je osvojila više nagrada. S glazbenikom Fa Ventilatom i plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić Mihanović realizira multimedijalne izvedbene radove: “Trag Trace Spur” i “Po stepenicama, iza vrata, kroz prozor”. Radi animirane muzičke spotove za njujorške glazbenike Kristinu Mueller i Ryana Martina.
www.michaelamuller.com

Zrinka Šimičić Mihanović je plesna umjetnica i somatska prakticarka. Nakon što je kao plesačica niz godina surađivala s koreografima i vizualnim umjetnicima, usmjerava se prema autorskom radu koji je uvelike obilježen suradnjom s umjetnicima iz drugih medija. Autorica je petnaestak predstava i radova in situ nastalih od 2007. do danas. Umjetnička je voditeljica međunarodnog festivala improvizacije Improspekcije, te inicijatorica platforme SomaHut. Suosnivačica je umjetničke organizacije Multimedijalna koliba. Predaje na studiju plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Educira se kroz programe Škole za Body – Mind Centering® te Laban/Bartenieff & Somatic Studies International. Diplomirala je Povijest umjetnosti i Francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. https://multimedijalnakoliba.hr/zrinka-simicic-mihanovic/

Filip Šovagović nakon završetka srednje škole upisuje studij glume, a kasnije i TV i filmske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi kao glumac, novinar-kolumnist te filmski, kazališni, video i Internet redatelj, scenarist, producent, skladatelj i svirač u bandu. Drame su mu igrane u Splitu, Sarajevu, Zagrebu, Subotici, Slavonskom Brodu, Beču, Osnabrücku, Konstanzu, Bonnu, Santiago de Chileu, Bombayu…, a prevedene su na talijanski, engleski, njemački, slovački, francuski, španjolski, maharaštra i druge jezike. Autor je niza kazališnih naslova, monodrame i knjige proznih zapisa; scenarist je i redatelj dva dugometražna igrana filma, kao i mnoštva kratkih filmova. Igrao je u mnogobrojnim kazališnim predstavama, kao i u nizu dugometražnih igranih filmova te TV-filmova i serija.

Zbog ograničenog broja sudionika/ca radionica te publike, obavezna je prijava putem prijavnog obrasca na www.krila.org nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrde i uputu za plaćanje.

Cijena ulaznice po događanju je 50,00 kuna, osim za Istraživački Lab 2 (3 dana) koja je 450,00 kn.
Festivalska ulaznica za sva događanja (osim Laba) je 200,00 kn.
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Partner: Plesna mreža Hrvatske

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum Zagreb, Primorsko-goranska županija

Logistička podrška: HKD na Sušaku, Savez udruga Molekula, MMSU Rijeka (Kamov rezidencija)

Medijski pokrovitelj Novi list, Radio Korzo,Mojarijeka, Kanal Ri

Pratite nas na:

FB: krila.laboratorij i Festival TranziT
Insta: krila.ri


Fotograf: Jasenko Rasol