Radionica i Javna Prezentacija “Oblak”

10.07.2021.
 

Radionica fizičkog kazališta i javna prezentacija “OBLAK”

Oblak, radionica fizičkog kazališta

Vrijeme: 22. i 23. srpanj 2021. od 10.00 do 17.00 sati s pauzom od sat vremena, 24. srpnja 2021. od 14.00 do 20.00 sati uključujući i javnu prezentaciju u 19.00 sati.
Mjesto: Filodrammatica, Korzo 28/2, Rijeka
Cijena ulaznice: 300,00 kn
 
REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO NA RADIONICI OVDJE ili prijavom na email: info@krila.org.
 
** Zbog ograničenog broja sudionika/ca radionica te publike (8-12), obavezna je prijava putem Prijavnog Obrasca. Prijave se primaju do 20. srpnja 2021. u 12:00 sati, nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrdu i uputu za plaćanje.

**Cijena radionice je 300,00 kn i uplaćuje se unaprijed na žiro-račun umjetničke organizacije KRILA.

** Osigurali smo četiri (4) gratis mjesta za studente/ice ili lokalne izvedbene umjetnike/ice po radionici. Prednost imaju studenti umjetničkih smjerova.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa zbog okolnosti uzrokovanih COVID-19. !


OBLAK – javna prezentacija i razgovor s publikom

Izvođači: polaznici radionice
Umjetnici: Oscar Valsecchi i Sanna Toivaninen (ToTum TeaTre, Barcelona, Španjolska)
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Vrijeme: 24. srpanj 2021. u 19.00 sati
Mjesto: Filodrammatica, Korzo 28/2, Rijeka


O RADIONICI FIZIČKOG KAZALIŠTA “OBLAK”

 
Cilj radionice Oblak je povezati tijelo, kretanje i emocije. Oblak je grupni rad. Ova vrsta rada može biti vrlo snažna i može pomoći pojedincu da postigne ciljeve koji bi mu samom bili nezamislivi. Rad će se odvijati u dva različita smjera. Prvi će biti pokušati pronaći i osjetiti emociju kroz tijelo i njegovo kretanje izvodeći vođene vježbe i grupne improvizacije. Tada, kada je svaki pojedinac unutar grupe pronašao vezu između pokreta i emocije, preokrenut ćemo obrazac i pustiti emociju da vodi tijelo i kontrolira njegove pokrete. U ovoj vrsti rada nema vođe, nema početka niti kraja, nema ispravnog i krivog. Unutar grupe postoji samo pojedinac i osjećaji koje bliski susreti mogu izazvati. Radi se o važnosti bivanja u trenutku, osjećanju osobe pored sebe i prepuštanju tim osjećajima da utječu na nas i da nas vode.
 

Kome je radionica namijenjena
 
Na ovu radionicu mogu se prijaviti i osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci i studenti) i osobe bez prethodnog iskustva u scenskom izražavanju. Radionica je namijenjena svima koje zanima istraživanje kako izraziti i komunicirati emocije koristeći tijelo kao glavno sredstvo izražavanja. Minimalna dob polaznika je 18 godina. Radni jezik radionice je engleski (s mogućnošću talijanskog/hrvatskog prijevoda).

 
Riječ autora
 
Mi smo senzualna bića i rođeni smo s urođenim osjećajem želje i potrebe dodirivanja, a ipak smo opasno uskraćeni dodirom, a posebice u novonastalim okolnostima. Nametnuli smo pravila o tome koje su vrste dodira prihvatljive, a koje nisu. Umjesto povezivanja s drugim ljudima zaključali smo se u kutije, fizički se odvajajući od drugih. Dodir može prenijeti nebrojeno pozitivnih emocija poput radosti, ljubavi, zahvalnosti i simpatije. To je istančan, sofisticiran i precizan način komuniciranja emocija.

 
Voditej Radionice
 
Oscar Valsecchi je glumac, redatelj i edukator sa specijalizacijom za scenski pokret, dramsku korporalnu mimu i fizičko kazalište. Školovao se na Ecole Internationale de Mimodrame de Marcel Marceau u Parizu, diplomirao je na Međunarodnoj školi dramske korporalne mime u Londonu, gdje je i specijalizirao pedagogiju i režiju. Bio je član kazališne skupine Théâtre de l’Ange Fou u Londonu pod umjetničkim vodstvom Stevena Wassona i Corinne Soum. Zahvaljujući svom obrazovanju i iskustvu, sudjeluje u različitim kazališnim, cirkuskim i pedagoškim projektima diljem svijeta. Oscar radi s ljudima koji dolaze iz različitih umjetničkih usmjerenja, kao što su klasično kazalište, fizičko kazalište, cirkus, glazba i ples. Radio je u: TNC, Barcelona; Teatre Lliure, Barcelona; Teatro Maria Guerrero, Madrid; Moveo, Barcelona; Eòlia, Barcelona; Fira Tarrega; Mostra SESC Sao Paulo; Teatro Guimerá, Tenerife; Barbican Arts Centre, London; Edinburgh Fringe Festival; London.
Oscar je su-osnivač kazališne skupine ToTum TeaTre iz Barcelone te član cirkuske kompanije Capicua gdje radi kao redatelj i izvođač. Usko surađuje s Lluísom Homarom u kazalištu i na filmu (El Arte de la Comedia, National Theatre of Catalonia; Luces de Bohemia, María Guerrero Theatre u Madridu i dr.).

 
Umjetnička suradnica
 
Sanna Toivanen je finska umjetnica koja živi i radi u Barceloni. Studirala je kazalište i izvedbene umjetnosti u Finskoj na Kallion Iukio i Lahden Kansanopisto. Završila je program fizičkog teatra i korporalne mime u MOVEO centru u Barceloni.

Režirala je i izvodila u predstavama Hermit Hut Collectiva i Vudu Teatra i sudjelovala kao glumica u kazališnim projektima kompanija poput Fholia Teatro, El Cielo Al Reves i ToTum TeaTre. Trenutno radi kao glumica na predstavi fizičkog kazališta “Manes” poznate kazališne skupine La Fura Dels Baus. Glumila je u TV seriji Helppo Elama za koju je nominirana za Outstanding Actress award na Monte Carlo TV Festivalu 2011. godine. Također je glumila u raznim reklamama, glazbenim, plesnim i umjetničkim videima. U 2019. Sanna je sudjelovala kao rezidencijalna umjetnica u sklopu projekta Make a Move. Također je bila rezidencijalna umjetnica 2018. godine u KAI Residencia de Arte e Investigación na području Svete doline u Peru. Selekcionirana je za rezidencijalnu umjetnicu u Trinacria Open Residency, koje će se održati na Siciliji u Italiji, u kolovozu 2021.

 
Kazališna skupina/organizacija
 
ToTum TeaTre (Barcelona) je organizacija s osam internacionalnih članova sa sjedištem u Barceloni. Glavni ciljevi organizacije su: stimulirati i promicati kulturne aktivnosti, posebice u kazalištu, mimi, plesu, cirkusu, izvedbenoj umjetnosti općenito i fotografiji; promicati upoznavanje, razmjenu i suradnju s drugim oblicima umjetničkog izraza i drugim entitetima povezanim s izvedbenim umjetnostima, nacionalno i internacionalno; te stvaranje virtualne točke sastajanja različitih disciplina povezanih sa suvremenim izvedbenim praksama kroz mrežu umjetnika i organizacija kako bi se olakšala cirkulacija ideja i razmjena.

www.totumteatre.com


JAVNA PREZENTACIJA I RAZGOVOR S PUBLIKOM “OBLAK”

 
Izvođači: polaznici radionice
Umjetnici: Oscar Valsecchi i Sanna Toivaninen (ToTum TeaTre, Barcelona, Španjolska)
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Vrijeme: 24. srpanj 2021. u 19.00 sati
Mjesto: Filodrammatica, Korzo 28/2, Rijeka

Nakon javne prezentacije rezultata radionice održat će se razgovor sa zainteresiranom publikom koji će voditi Gloria Fabijanić Jelović.


Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Financijska podrška:Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije, ACT OUT – projekt IG Freie Theaterarbeit financiran od strane BMEIA, Land Steiermark i BKA.

Medijski pokrovitelji: Moja Rijeka,Radio Roža, Novi List.

Logistička podrška: HKD na Sušaku, SU Molekula, Sveučilište u Rijeci.

Posebna zahvala: g. Franji Božiću i tvrtci Gazebo Zagreb d.o.o. te rektorici riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Snježani Prijić-Samaržiji sa suradnicima.