Program festivala TranziT 2023

01.08.2023.

TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi

TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi / 4. izdanje

Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.

Cilj festivala je stvaranje održive strukture koja omogućuje sustvaralaštvo i produkcijsku razmjenu nezavisnih umjetnika i organizacija kroz tri podgrupe aktivnosti (1) Predstavljanje radova (2) Publika u TranziTu i (3) Umjetnički inkubator.

(1) Četvrto izdanje TranziTa predstavlja sljedeće radove i autore: -domaću riječku produkciju na specifičnoj lokaciji Rijeka Deluxe – Tower autora Peranić/Valenta; – prezentaciju nekoliko radova nacionalnih i međunarodnih umjetnika u sklopu EU projekta Dancing Together Again! čiji je partner riječki Trafik; –Samoizolacija u 40” mladog i perspektivnog umjetnika fizičkog kazališta Jure Ruže iz Varaždina; Ljubavnice redateljice Senke Bulić u produkciji Kazališta Hotel Bulić iz Zagreba, dok u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske donosimo i plesnu predstavu Geometrija daha španjolske koreografkinje Laure Arís Álvarez, a u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla.

(2) Podprogram Publika u TranziTu namijen je publici s ciljem da joj se omogući direktan kontakt s umjetnicima i njihovim stvaralaštvom kroz kratke radionice prije gledanja predstave koje će voditi Jura Ruža, Margareta Firinger i Senkom Bulić. Osim toga, zainteresirana publika imat će priliku sudjelovati i na moderiranim razgovorima s umjetnicima nakon odgledane predstave. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz kupljenu ulaznicu za predstavu s tim da je obavezna rezervacija unaprijed zbog ograničenog broja sudionika radionice. U sklopu EU projekta Dancing Together Again! publika će imati priliku sudjelovati i na nekoliko dodatnih radionica koje će voditi priznati riječki umjetnici Branko Žak Valenta i Melita Sorola Staničić.

(3) Podprogram Umjetnički inkubator donosi dva istraživačka laba namijenjena profesionalnicima i nadolazećim umjetnicima: “Making Time Stop” koji će voditi Guillaume Pigé i Claudia Marciano iz svjetski poznate i priznate kazališne skupine Theatre Re iz Londona, te “The Bells” koje će voditi međunarodni umjetnici James Riordan (Brú Theatre, Irska) i Maria Gil (Teatro Do Silencio, Portugal).


Raspored događanja:

RIJEKA DELUXE – Tower

RIJEKA DELUXE – Tower / predstava na lokaciji
Koreografija / izvedba: Ivana Peranić i Žak Valenta
Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Rijeka
23-25/08/2023, zapadno parkiralište na krovu Tower Center Rijeka

MAKING TIME STOP

(Istraživački lab 1)
Umjetnički voditelji: Guillaume Pigé i Claudia Marciano
Theatre Re, London
18-19/09/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

DANCING TOGETHER, AGAIN!

(radionice i javne prezentacije)
EU projekt /Poljska, Gruzija, Italija, Hrvatska
Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK, Rijeka
22-23/09/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

SAMOIZOLACIJA U 40 MINUTA

(autorska predstava i radionica za publiku)
Režija / izvedba: Jura Ruža
Gllugl, Varaždin
13-14/10/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

THE BELLS

(Istraživački lab 2)
Umjetnički voditelji: James Riordan i Maria Gil
Brú Theatre, Galway i Teatro Do Silencio, Lisabon
07-09/11/2023, Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka

POBUNA SOLD OUT/LJUBAVNICE (Elfriede Jelinek)

(predstava i radionica za publiku)
Režija: Senka Bulić
Izvedba: Beti Lučić
Kazalište Hotel Bulić, Zagreb
15/11/2023, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

GEOMETRIJA DAHA

(plesna predstava i radionica za publiku)
Koreografija: Laura Arís Álvarez
Izvedba: Zagrebački plesni ansambl, Zagreb
16/11/2023 radionica i 17/11/2023 predstava, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka


PROGRAM:

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Rijeka
RIJEKA DELUXE – izvedbeni triptih

TOWER – izvedba na lokaciji
Vrijeme: 23. – 25. kolovoza 2023.
Mjesto: Parkiralište Zapad na krovu Tower Centra Rijeka

Koncept: Ivana Peranić
Umjetničko istraživanje lokacije, koreografija i izvedba: Ivana Peranić i Branko Žak Valenta
Izrada zvučne slike lokacije i glazba: Enver Krivac
Kostimografija: Tajči Čekada
Frizura i šminka: Ksenija Nakić-Alfirević
Tehničar: Lorin Zović
Fotograf: Dražen Šokčević


Fotograf: Dražen Šokčević

U ovom istraživanju izvedbeni par Peranić / Valenta unosi “deluxe” osjećaj o pomno odabrane lokacije poigravajući se stalnom utopijskom imaginacijom neke “deluxe” Rijeke koju svi Riječani/ke volimo zamišljati i projicirati u zajedničku budućnost koja nam stalno izmiče kao i izvedba sama.

Drugi dio triptiha Rijeka Deluxe – TOWER smješten je na lokaciji parkirališta na krovu Tower Centra Rijeka u međuprostoru mora s jedne i željezničke pruge s druge strane, okružen cestama i nadvijen nebeskom kupolom. Terasa parkirališta lagano blijedi, brišu se prometne markacije, beton se ljušti i stvaraju se “bazeni“ kamenčića. Mladi dolaze ovdje konzumirati fast food i pivo, odrasli su automobilima u tranzitu i iz doljnjih garaža prelaze preko terase prema izlazu nakon obavljenog shoppinga. Tu i tamo netko se zaustavi i opijen pogledom na grad, Učku i Kvarner, vadi mobitel i opali selfi ili panoramu dok iznad njega prelijeću avioni i galebovi.

Par Peranić / Valenta u širokom i dugačkom prostoru poput teniskog terena pokušavaju vratiti prvobitno zamišljeni dašak luksuza ovoga zdanja igrajući “deluxe” par iz brendiranih izloga na istrošenom betonu s pogledom na nedavno prodani toranj. Audio kulisa Envera Krivca scenografski definira izvedbu proširujući publici i izvođačima percepciju koreografskog materijala smještenog u prostor, kao i samoga prostora kompleksa Tower Centra Rijeka.


MAKING TIME STOP / Zaustavljanja u vremenu

Umjetnički inkubator – Lab 1, Theatre Re, London
Istraživački lab i javna prezentacija

Autori i voditelji: Guillaume Pigé i Claudia Marciano
Izvođači: sudionici istraživačkog laba
Vrijeme: 18. – 19. rujna 2023.
Mjesto: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka


Fotograf: Theatre Re

Istraživački lab MAKING TIME STOP / Zaustavljanja u vremenu vodit će međunarodno priznati umjetnici Guillaume Pigé i Claudia Marciano iz svjetski poznate i priznate kazališne skupine Theatre Re iz Londona.

Svoj novi projekt “Making Time Stop” razvijat će u Rijeci 18. i 19. rujna 2023. u sklopu umjetničkog inkubatora festivala TranziT, a u suradnji sa zainteresiranim lokalnim i nacionalnim umjetnicima i u formi dvodnevnog intenzivnog laboratorija koji će završiti javnom prezentacijom za publiku i razgovorom s publikom.

Pitanja koja će voditi ovo istraživanje su: Zašto radimo to što radimo? Zašto je to važno? I zašto bismo trebali nastavi to raditi i dalje? Također, istražit ćemo mogućnosti daljnje suradnje. Na raskrižju TED razgovora i kazališne izvedbe s našim zaštitnim znakom stila koji kombinira upečatljive slike i akciju s originalnom glazbom uživo, ulazimo ravno u velika pitanja koja istražuju sreću, prirodu vremena i ono što leži izvan jezika.

Kome je istraživački lab namijenjen

Na ovaj lab mogu se prijaviti osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci, mladi umjetnici i studenti) koje zanimaju suvremene kazališne prakse i metodologije s posebnim fokusom na autorsko i kolaboracijsko kazalište, te fizičko i mimsko kazalište. Sudionici će imati jedinstvenu priliku upoznati se kreativnim procesima i metodologijama ovih svjetski priznatih umjetnika i autora u području fizičkog i mimskog kazališta, te dobiti konkretne alate za osmišljavanje vlastitih autorskih radova. Minimalna dob polaznika je 18 godina. Radni jezik laba je engleski.


Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK, Rijeka
DANCING TOGETHER, AGAIN! / Plešimo ponovno zajedno!

Rezidencija Rijeka, Hrvatska 2023.
EU projekt / Poljska, Gruzija, Italija, Hrvatska

Ples s precima, radionica, voditelj Žak Valenta
Izvedbene umjetnosti i priroda, predavanje, predavačica Nataša Pavlov
Umjetnost hodanja, radionica i prezentacija, voditeljica Melita Sorola Staničić

Prezentacija radova nastalih u rezidenciji
Vrijeme: 22. i 23. rujna 2023.
Mjesto: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka


Fotograf: Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK

Program kreativne rezidencije DANCING TOGETHER, AGAIN! / Plešimo ponovno zajedno! provodi se u sklopu istoimenog projekta koji sufinancira Kreativna Europa. Projekt je pokrenuo Poljski nacionalni institut za glazbu iz Varšave u suradnji s partnerima Arts Research Institute of Georgia u Tbilisiju, Movimento Danza iz talijanskog grada Napulja i hrvatska plesno-kazališna trupa TRAFIK iz Rijeke. Program uključuje rezidencije organizirane od 2023. do 2024. u Gruziji, Hrvatskoj, Italiji i Poljskoj. Glavni ciljevi programa uključuju kulturnu razmjenu, interakciju između umjetnika i producenata te istraživački ples s naglaskom na kreativni proces i integraciju s lokalnim zajednicama.

Druga od rezidencija održava se u Rijeci od 03. do 24. rujna 2023. i tematski je posvećena problemu održivosti promatranom kroz optiku plesne i izvedbene umjetnosti. Interdisciplinarnim pristupom sudionici istražuju i razvijaju zajedničku strategiju zaštite okoliša, s posebnim fokusom na regiju Jadranskog mora. Riječku rezidenciju vodi izvedbeni umjetnik Žak Valenta, umjetnički voditelj TRAFIKA. Na rezidenciji sudjeluje dvanaest (12) sudionika/ica, po tri (3) iz svake zemlje partnera i to u tri kategorije: umjetnik (koreograf/plesač), kustos (producent/organizator) i istraživač (filozof/teoretičar/povjesničar/
kritičar/dokumentarist/snimatelj).


Umjetnička organizacija Gllugl, Varaždin
SAMOIZOLACIJA U 40 MINUTA

Autorska predstava i radionica za publiku

Autor i izvođač: Jura Ruža
Vrijeme: 13. listopada 2023. radionica za publiku i 14. listopada 2023. predstava
Mjesto: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka


Fotograf: Umjetnička organizacija Gllugl

Predstava Samoizolacija u 40 minuta bavi se apsurdističkim prikazom epidemioloških mjera koje su stupile na snagu za vrijeme svjetske pandemije koronavirusa, pretvarajući ih u imperativnu formu i primjenjujući na gotovo svaki segment života; od skidanja odjeće do kuhanja kave. Istovremeno otvara pitanje do koje mjere one zadiru u privatan život i prostor pojedinca, učeći ga ponovno kako pravilno kihnuti, kako prati ruke, kojim redoslijedom odjenuti odjeću, kako bezopasno ući u mjesto boravka… Zbog osjećaja odgovornosti pojedinac se osamljuje kako bi zaštitio druge od sebe i sebe od drugih. No, uz povišen oprez i ustaljena pravila koja mu instruiraju odnos prema okolini, osjeća li se uistinu
samim?

Publika u TranziTu – radionica Samoizolacija u 40 minuta
Spajajući elemente iz lutkarstva, slapsticka i suvremenog plesa, predstava Samoizolacija u 40 minuta nastala je prema principu tijela koje otkazuje poslušnost, odnosno tijela koje odbacuje nametnuta pravila i želi biti neovisno o svom “vlasniku”. Cilj ove radionice jest omogućiti publici da prije gledanja predstave sama istraži ovaj izvedbeni postupak i pokuša stvoriti vlastiti scenski materijal kako bi produbili iskustvo gledanja predstave sljedećeg dana. Voditelj radionice je Jura Ruža. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz kupljenu ulaznicu. Prijave su obavezne. Radionica traje 90 minuta.


Umjetnički inkubator – Lab 2
Brú Theatre, Galway i Teatro Do Silencio, Lisabon
THE BELLS / Zvona

Istraživački lab i javna prezentacija

Autori i voditelji: James Riordan (Brú Theatre, Irska) i Maria Gil (Teatro Do Silencio, Portugal)
Izvođači: sudionici istraživačkog laba
Vrijeme: 07. – 09. studenog 2023.
Mjesto: Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka


Fotograf: James Riordan

Istraživački lab “Zvona” (The Bells) vodit će međunarodni umjetnici James Riordan (Brú Theatre, Irska) i Maria Gil (Teatro Do Silencio, Portugal). Lab istražuje transformativnu moć zvuka, posebno zvonjave zvona i cijelog antropološkog i kulturološkog narativa oko toga. Tijekom 2023. umjetnici razvijaju novu kazališnu izvedbu koja snažno angažira i uključuje publiku, istražujući kulturnu relevantnost, varijacije i značenja iza jednostavnog čina zvonjenja. Moć zajedničke zvonjave je gotovo ritualna, transformativna, ne samo za publiku, nego i za izvođače. Stvara jedan zajednički prostor nabijen emocijama i duhom koji je u isto vrijeme i vrlo konkretan i prizeman, ali i začudan i visoko estetski u svojoj jednostavnosti.

Gostujući umjetnici će u suradnji s lokalnom zajednicom istraživati tendenciju kazališta da se pokuša vratiti obredu i svečanosti iz kojih je i nastalao u razdoblju od 07. do 09. studenog 2023., a koje će uključiti umjetnički angažman i profesionalnu razmjenu znanja i iskustva s grupom umjetnika iz Rijeke i regije. Cilj im je produbiti svoje istraživanje pozicionirajući svoj rad u širi europski kontekst te pronalaziti nove inspiracije, mitove i zvona iz lokalne tradicije Rijeke i šire okolice.

Kome je istraživački lab namijenjen

Na ovaj lab mogu se prijaviti osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci, mladi umjetnici i studenti) koje zanimaju suvremene izvedbene prakse i metodologije koje snažno angažiraju publiku s posebnim fokusom na ritualno kazalište i njegovu terapeutsku i pročišćujuću funkciju koja osnažuje pojedinca kroz duh zajedništva. Sudionici će imati jedinstvenu priliku upoznati se kreativnim procesima i metodologijama ovih nacionalno priznatih umjetnika i autora u području suvremenih kazališnih praksi, te dobiti konkretne alate za osmišljavanje vlastitih autorskih radova. Minimalna dob polaznika je 18 godina. Radni jezik laba je engleski.Kazalište Hotel Bulić, Zagreb
Elfriede Jelinek
POBUNA SOLD OUT /LJUBAVNICE

Predstava i radionica za publiku

Vrijeme: 15. listopada 2023.
Mjesto: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka
Režija: Senka Bulić
Izvodi: Beti Lučić
Prijevod: Hana Stojić
Scenograf: Tomislav Ćurković
Kostimograf: Oliver Jularić
Dizajn svjetla: Tomislav Maglečić


Fotograf: Kazalište Hotel Bulić

“Rad na tekstu “Ljubavnice” Elfriede Jelinek je izazov da se u suvremenom transformiranom društvenom kontekstu propituju pritisci na žensku poziciju koja je uzdrmana novim oblicima društvene i intimne represije. Zanima nas kritički odnos prema nametnutim modelima braka, ljubavi i seksualnosti. Parodiranjem ljubavnog romana Elfriede Jelinek dekonstruira brojne mitove vezane uz poziciju žene u svijetu vladajućih muških principa. (…) Zaboravlja se da su prava koja uživamo teško izborena prije nas i da nisu zagarantirana. Previše se stečenog ženskog oslobođenja uzima zdravo za gotovo, a mnoge djevojčice već u svojim obiteljima imaju usvojene rodne standarde dužnosti, ponašanja i doživljavanja, ili pak nove generacije feminizam više doživljavaju na razini norme. Izazov Elfriede Jelinek je preskočiti tabue, imati sposobnost zahtijevati radikalnu slobodu, imati asertivnost u javnom prostoru. Ovim najnovijim kazališnim projektom, redateljica Senka Bulić posve je na tragu svojoj posvećenosti otkrivanja nevidljivih uzoraka i sustava razmišljanja koji su ključni za razumijevanje vremena i društva u kojem živimo.” – o predstavi je napisala Vesna Đikanović.

Publika u TranziTu- radionica Ljubavnice

Polaznici će biti upoznati s načinom odabira teksta ,pripreme teksta za kazališno istraživanje, otkrivanjem različitih sadržajnih slojeva, definiranju konteksta lika, govornoj otvorenosti i usmjerenosti u izvedbenom kontekstu suvremenog kazališta. Navedenim postupcima postiže se povećanje interesa za izražavanjem putem kreativnog procesa, sposobnost samoizražavanja i kritičkog mišljenja, ali i informiranost o različitim formama suvremene umjetnosti i formiranje stava prema novim umjetničkim formama. Voditeljica radionice je Senka Bulić. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz kupljenu ulaznicu. Prijave su obavezne. Radionica traje 90 minuta.


Zagrebački plesni ansambl
GEOMETRIJA DAHA

Plesna predstava i radionica za publiku

Vrijeme: 16. studenog 2023. radionica za publiku i 17. studenog 2023. predstava
Mjesto: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka
Koregorafkinja: Laura Arís Álvarez
Asistentica koreografkinje: Petra Valentić
Plesači/ice: Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Luna Lilek, Endi Schrotter, Linda Tarnovski i Karlo Topolovec
Autor glazbe: Nenad Kovačić i Miro Manojlović
Producentica: Petra Glad Mažar


Fotograf: Jelena Janković

U tematskome smislu predstava Geometrija daha inspirira se elementarnim kako bi ga dramaturški i koreografski višestruko raslojila u dojmljivome izvedbenom materijalu nudeći recepcijsko iskustvo bogato interpretacijama. Svjetlo (bijelo i raspršeno u spektar boja različitog intenziteta na odjeći izvođača), tlo (kamen koji utemeljuje, označava, dijeli, organizira, ali i zvuči) ili kruženje (odnosa, energije, kemijskih elemenata u različitim agregatnim stanjima, vremena) korijen su raznovrsnih plesnih sekvenci asocijativnih veza s povremenom refleksivnom notom. No uz impresivna vizualna rješenja, hipnotičku glazbu i vrlo jednostavni rekvizitarij (poput dugih štapova, gomile kamenja i hudice koja može udomiti dva tijela) velikoga performativnog potencijala, kralježnicu izvedbe čini samosvojno izražajno tijelo. Naizmjenično se nadaje kao energični solo, pulsirajući duet te uvezani kolektiv koji ispituje granice poroznosti, traži krhku ravnotežu ili se sabija u fluidno klupko, ali uvijek zadržava autorsku sigurnost ne iscrpljujući interes gledatelja.

Publika u TranziTu – radionica Geometrija daha

Fokus radionice biti će usmjeren na improvizacijske alate kojima smo se bavili u procesu rada na predstavi Geometrija daha, također ćemo se baviti radom na sebi te radom uz intervenciju drugoga. Cilj nam je potaknuti maštu kroz fizičke zadatke, demolirati osobne obrasce kretanja i istraživati fizičko iscrpljivanje jedne ideje. Radom u paru fokusirati ćemo se na ideju slušanja i vođenja – igrati ćemo se dijeljenjem težine, stjecanjem kontrole te prepuštanjem dinamici plesnog partnerstva. Za kraj, pokušat ćemo proširiti fokus te prakticirane zadatke i idejni okvir primijeniti na cijelu grupu i prostor u kojem se pokrećemo i plešemo. Voditeljica radionice je Margareta Firinger. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz kupljenu ulaznicu. Prijave su obavezne. Radionica traje 90 minuta.


ULAZNICE, PRIJAVE I REZERVACIJE

Zbog ograničenog broja sudionika/ca radionica te publike, obavezna je prijava putem prijavnog obrasca na www.krila.org ili na krila.rezervacije@gmail.com nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrde i uputu za plaćanje.

Cijena ulaznice za predstave je 10,00 eura, osim za istraživačke labove koja je 80,00 -100,00 eura.*

Festivalska ulaznica za sva događanja (osim istraživačkih labova) je 30,00 eura.

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić

Partner: Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK, Plesna mreža Hrvatske, Tower Centar Rijeka

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova

Logistička podrška: HKD na Sušaku, Savez udruga Molekula

Medijski pokrovitelj: www.krila.org, Facebook KRILA,Instagram KRILA

Pratite nas na:

FB: krila.laboratorij i Festival TranziT
Insta: krila.ri