MAKING TIME STOP istraživački lab 1

Istraživački lab “Making Time Stop” vodit će međunarodno priznati umjetnici Guillaume Pigé i Claudia Marciano iz svjetski poznate i priznate kazališne skupine Theatre Re iz Londona. 

‘Dajem ti ga (djedov sat) ne da se sjećaš vremena, nego da ga povremeno zaboraviš na trenutak i ne trošiš sav svoj dah pokušavajući ga osvojiti.’ William Faulkner, Zvuk i bijes

Nakon više od dvanaest (12)  godina zajedničkog rada kao Theatre Re, izvođenja šest (6)  predstava i turneja u šesnaest (16) zemalja na tri (3) kontinenta, odvojili smo trenutak da stanemo… i zapitamo se: Zašto?

Zašto radimo to što radimo, zašto je to važno i zašto bismo to trebali nastaviti raditi i dalje?

Na raskrižju TED razgovora i kazališne izvedbe s našim zaštitnim znakom stila koji kombinira upečatljive slike i akciju s originalnom glazbom uživo, ulazimo ravno u velika pitanja koja istražuju sreću, prirodu vremena i ono što leži izvan jezika.

 Razvoj ovog novog projekta financira Arts Council England, zajedno s London International Mime Festivalom, a podupiru The Point Eastleigh, Shoreditch Town Hall, The Lowry Salford i University of York. Umjetničko istraživanje održat će se tijekom nekoliko mjeseci u 2023. i 2024. godini. Autori ovoga projekta žele u Rijeci imati priliku susresti se s umjetnicima drugačijeg kulturološkog i ekonomskog konteksta, i samim time osjetiti i istražiti svoju temu iz drugačije perspektive te pronaći, koje su zajedničke crte i silnice koje povezuju različitosti.

 Lokalni i nacionalni umjetnici će kroz ovaj istraživački lab u Rijeci imati priliku raditi sa vrhunskim i međunarodno priznatim redateljem fizičkog kazališta na njegovom novom projektu i to u fazi istraživanja i razvoja ideje, a u produkciji renomirane kazališne skupine Theatre Re iz Londona koja je jedna od vodećih britanskih vizualnih kazališnih kompanija. Njihov rad kombinira originalnu glazbu uživo s upečatljivom vizualnom izvedbom koja stvara duboko dirljive neverbalne produkcije svjetske klase o univerzalnim ljudskim izazovima i krhkosti života. Surađuju s publikom na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini kako bismo stvorili, dijelili i promovirali kazalište koje mijenja živote i koje je i inventivno i dostupno kroz suradnju između umjetnosti i različitih društvenih sektora.

Nagrade

– predstava “BIRTH” dobitnica je nagrade BEST THEATRE koju dodjeljuje Theatre Weekly na Edinburgh Fringe Festivalu 2019., a Broadway World ju je nominirao za BEST THEATRE na Edinburgh Fringe Festivalu iste godine.

– “The Nature of Forgetting” nagrađena je nagradom Three Weeks Edinburgh Arts Editors’ Award 2017., a bila je dio TO DO LIST-e nezaobilaznih predstava koje treba vidjeti 2017. Također je bila nominirana za nagradu OFF WEST END IDEA 2023.

– “Blind Man’s Song” bila je BBC-jev vrhunac sa Edinburgh Fringe Festivala 2015., koju je The Culture Trip odabrao kao jednog od lokalnih favorita u Ujedinjenom Kraljevstvu za 2016.

– “The Little Soldiers” bili su nominirani za dvije kazališne nagrade OFF WEST END (2013.) i za nagradu The Brighton Fringe Pick of Edinburgh za umjetnike u usponu (2013.).

www.theatrere.co.uk

 

Autori i voditelji istraživačkog laba

Claudia Marciano 

Claudia Marciano je studirala dramu na Sveučilištu u Kentu, zatim Physical Actor Training u Fourth Monkey Theatre Company gdje se prvi put susrela s kazališnom skupinom Theatre Re i njihovim treningom u korporalnoj mimi. S kazalištem Theatre Re radi od 2018., a u glumačkoj je postavi predstava “Birth” i “Bluebelle”. Claudia je nedavno završila magisterij iz koreografije na Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, gdje je započela istraživanje uloge humora u neverbalnoj izvedbi i plesu. Van svog kreativnog rada, Claudia je instruktorica pilatesa i osobna trenerica, a posebno je zainteresirana za kondicioniranje tijela glumaca. 

 

Guillaume Pigé 

Guillaume Pigé je kazališni redatelj, učitelj i producent. Podrijetlom je iz Francuske, a posljednjih 15 godina živi u Velikoj Britaniji. Osnovao je Theatre Re 2011. i do danas je režirao sve produkcije tog kazališta. Usavršavao se kod kazališnih stvaratelja i redatelja kao što su Andrew Visnevski, Steven Wasson, Corinne Soum, Daniel Stein i Thomas Leabhart. Ukorijenjena u korporalnu mimu Etiennea Decrouxa, njegova praksa crpi inspiraciju iz znanosti, filozofije, psihologije i javnog zdravstva kako bi se pozabavila globalnim ljudskim izazovima kroz dirljivo i vizualno upečatljivo poetsko kazalište. Njegova su djela izvođena u više od šesnaest zemalja, posebice na The Cerventino Festivalu (Meksiko), Hong Kong Arts Festivalu, New Victory Theatre (SAD), National Taichung Theatre (Tajvan) i International Mime Festival (UK). On je pridruženi umjetnik u The Pointu u Eastleighu i vanjski predavač na Royal Academy of Dramatic Art  (RADA). Redovito ga pozivaju da drži radionice diljem Ujedinjenog Kraljevstva i inozemstva.


Vrijeme:
18. i 19. rujna 2023. od 10.00 do 18.00 sati 

Mjesto: HKD na Sušaku (velika pozornica), Strossmayerova 1, Rijeka

Kotizacija: 80,00-100,00 eura

 

REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO OVDJE

 

** Zbog ograničenog broja sudionika/ca (12-16), obavezna je prijava putem Prijavnog Obrasca. Prijave se primaju najkasnije do 16. rujna 2023. Nakon prijave zaprimit ćete e-mail potvrdu i uputu za plaćanje.

**Cijena istraživačkog laba je 100,00 eura i uplaćuje se unaprijed na žiro-račun umjetničke organizacije KRILA.

** Za rane prijave i uplate do 08. rujna 2023. te studente osigurali smo 20% popusta i u tom slučaju kotizacija je 80,00 eura.  

——–

JAVNA PREZENTACIJA I RAZGOVOR S PUBLIKOM

Izvođači: polaznici laba

Redatelji i autori: Guillaume Pigé i Claudia Marciano 

(Theatre Re, London, Velika Britanija)

Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić

Vrijeme: 19. rujna 2023. u 17.30 sati

Mjesto: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka

Nakon javne prezentacije rezultata laba održat će se moderirani razgovor sa zainteresiranom publikom.

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Financijska podrška: Zaklada Kultura nova, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Logistička podrška: HKD na Sušaku