ZAVRŠNE PREZENTACIJE KAZALIŠNIH RADIONICA KRILA – Edukacijski ciklus 2017/18


Od 2011. umjetnička organizacija Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA provodi redovni edukacijski program kazališnih radionica za djecu mlade i odrasle. Svrha ovoga programa je doprinijeti unaprjeđenju osobnog i profesionalnog razvoja djece, mladih i odraslih kroz edukativne kazališne sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama, oslanjajući se na prakse kazališta koje su suvremene, suradničke, angažirane i inkluzivne. Polaznici su ravnopravni sudionici u kreativnom procesu i bave se temama koje su njima relevantne, artikultirajući se tjelesno, emocionalno i intelektualno.
Od 2011. do 2018. uspješno smo realizirali sedam ciklusa redovnog cjelogodišnjeg edukacijskog programa koji prati školsku/akademsku godinu i koji je završilo 349 redovnih polaznika.

Predstave polaznika Suvremeno kazalište za mlade stvaraoce i odrasle

Glumci i ko-autori: Vesna Andrijašević, Arijana Behlić, Deni Božić, Sanela Brkić, Barbara Kušenić, Larisa Margan, Davor Pejić, Kristijan Šunić, Nives Tušak, Silvia Vidović.

“Crni cjelov istine”
Četvrtak 07. lipnja 2018. u 20.00 sati
Palach, Kružna ulica, Rijeka
Voditelj i redatelj: Filip Povrženić

Janko Polić Kamov nakratko oživljava kako bi današnjoj „Kont“ generaciji objasnio kako se živi istina, nagon i strast. Polaznici kazališnih radionica KRILA za mlade stvaraoce i odrasle ove sezone čitali su i živjeli Kamovljeva djela. U završnoj izvedbi spremili su kombinaciju fiktivne dramske predstave i stvarnih pisama i pjesama. Što je kod njih izazvala iskra riječkog bunta, otpora i opozicije pogledajte u njihovoj završnoj izvedbi u Palachu.

“Kad lutke sanjaju”
Četvrtak 14. lipnja 2018. u 20.00 sati
HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka
Voditelj i redatelj: Jorge Correa Bethencourt

“Kad lutke sanjaju“ je predstava koja na ironičan i svjestan način prikazuje deset čovjekolikih lutaka koje su zarobljene u svojim nesvjesnim sudbinama. Karikiranjem određenih učestalih obrazaca ponašanja, otkrivaju se neke neizrečene istine. Akteri su zatočeni na vrtuljku nesretnih događaja od kojih su njihovi životi satkani, a jedini mogući izlaz pronalaze u igri i plesu.

Predstave polaznika Suvremeno kazalište za djecu

“Čarobni plašt” i “Vremeplov”
Nedjelja 17. lipnja 2018. premijerna izvedba u 17.00 sati i repriza u 19.00 sati
Filodrammatica, Korzo 28. Rijeka

“Čarobni plašt” – najmlađi polaznici edukacijskog programa KRILA u dobi od 6 do 10 godina iskušali su se u improvizacijama i autorskom kazalištu i izmislili svoje likove poput razmaženog kraljevića i njegove mamice, poslušnog čarobnjaka, dvije sestrice princeze koje se stalno svađaju, ali se ipak jako vole, te raspjevane i hrabre male junake u liku dječaka i djevojčice. S puno humora i dječje razigranosti ispleli su nam priču oko motiva čarobnoga plašta.

Glumci i ko-autori: Indy Daka, Arianna Gregio, Karlo Mišan, Gabriela Puvača, Luka Prpić, Roko Rajić, Laura de Sousa.

“Vremeplov” – stariji polaznici edukacijskog programa KRILA u dobi od 10 do 13 godina bavili su se temom bullyinga i vršnjačkog nasilja. Grupa bulija i njihova žrtva spletom okolnosti vrati se u prošlost gdje se nađe u veselom okruženju cirkusanata koji se na jednostavan i kreativan način zabavljaju, međusobno podržavaju i prihvaćaju, dok kad zavire u blisku budućnost susreću svoju žrtvu kao znanstvenika koji je izumio anti-bully robote. Vraćaju se u sadašnjost preobraženi iskustvima toga putovanja i odlučni da nešto promijene.

Glumci i ko-autori: Matija Ban, Anja Carić, Erik Černeka, Ivana Gerechtshammer, Antonija Granić, Magdalena Gruban, Jan Jokić, Matej Klok, Laura Lukačević, Lucija Perkić, Petra Polić, Valentino Šimunović, Rafaella Modesty Šošić, Lucija Škrobonja, Aurora Valinčić, Nina Živanović.

Predstava polaznika Suvremeno kazalište za mlade – “Feniks”
Ponedjeljak 18. lipnja 2018. u 19.00 sati
Utorak 19. lipnja 2018. u 18.00 sati
Filodrammatica, Korzo 28. Rijeka
Voditeljica i redateljica: Ivana Peranić

“Feniks” je autorska kazališna predstava polaznika kazališnih radionica KRILA za mlade u dobi od 14 do 17 godina. Rad na predstavi inspiriran je činjenicom da je od 38 kazališta ili građevina u kojima su tijekom povijesti bili uređeni scenski prostori u Rijeci, do danas preživjelo njih trideset. Od ovih trideset se svega četiri koriste kao stalni kazališni prostori. Predstavu nose likovi ili duhovi koji kao da su zapeli u prostoru napuštenog kazališta i svako od njih u nekom svom vremenu. Napušteno kazalište je riječki Teatro Fenice, a tračak nade donose skvoteri, studenti koji tu počinju raditi na svojoj diplomskoj predstavi.

Glumci i ko-autori: Matija Ćuković, Lora Čulina, Jana Dijan, Anamaria Drezga, Fran Fafanđel, Laura Haramija, Dan Kabalin Sirotnjak, Filip Kasap, Karla Laginja, Laura Lovrić, Korina Milić, Klara Mlinarić, Mia Strčić.


Cijena ulaznice je 20,00 kn, a blagajna se otvara sat vremena prije početka predstave na mjestu izvedbe. Ulaznice možete rezervirati na info@krila.org ili 091 579 35 95.

Majstor svjetla: David Dubrović
Posebna zahvala svim roditeljima polaznika, Tajči Čekada i Loreni Žuvić.
Logistička podrška: Grad Rijeka i Savez udruga Molekula.
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, 2018.

Novi edukacijski ciklus za djecu i mlade započinje 10. rujna 2018., a za mlade stvaraoce i odrasle 01. listopada 2018. Upisi traju od 27. kolovoza 2018. do kraja rujna.

Više informacija na www.krila.org. / FB Krila Kreativni Laboratorij / Instagram krila.ri