Vidljivo i nevidljivo

Uvod u scenski pokret i Dramsku korporalnu mimu
Voditelj: Jorge Correa Bethencourt
Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka, Mala dvorana, 2. Kat
Mladi stvaraoci i profesionalni umjetnici 17. i 18. prosinca 2011.
U subotu 17. od 10.00 do 17.00 sati, U nedjelju 18. Od 09.00 do 16. sati

U ovoj radionici istraživat ćemo kako koristiti artikulaciju tijela u prostoru u kombinaciji s korištenjem različitih predmeta (rekvizita) kako bismo kroz njih proicirali unutrašnji život na sceni, čineći da nevidljiva područja misli i osjećaja postanu vidljiva u fizičkoj akciji kroz integraciju običnih svakodnevnih predmeta.

Također, usredotočit ćemo se na izvedbu tzv. piceva (scenskih komada/etida/formi) iz mimskog repertoara koji predstavljaju značajan fizički izazov polaznicima, ali služe i kao primjeri koji će stimulirati njihovu imaginaciju.

Upoznat ćemo i razmatrati:

  • različite aspekte pokreta kao što su mobilnost, dizajn i stav
  • osjećaj za prostor koristeći pomake u prostoru, orjentaciju i geometriju, kao i metaforičnu upotrebu prostora na sceni.
  • tjelesnu artikulaciju i upotrebu dinamike i ritma koji će nam omogućiti da jasno “fraziramo pokret”.
  • radom s velom kako bi oslobodili ekspresivnost tijela.
  • scensku kauzalnost i fokus izvođača u solu, duetu i grupi.
  • ideje Obrnute metafore i korištenje rekvizita kao dramatskih ekstenzija tijela.

Dramska korporalna mima je kazališni izričaj koji je uvelike evoluirao od vremena kada ju je Etienne Decroux prvi istraživao i zatim razvijao tijekom gotovo cijeloga svoga života (1898-1991.). Nudi nam jasnu korporalnu tehniku koja omogućava razumijevanje glumačkog tijela i scenske prostornosti, a uključuje pojmove iz različitih umjetničkih područja kao što su arhitektura, glazba, slikanje i kiparstvo.

Ovaj pristup stavlja fizikalnost glumca u centar kazališnog stvaralaštva, prije nego što dramaturgije dramskoga pisca i/ili redatelja okupiraju glumčev teren.Osim što povećava glumčeve i izvođačke fizičke sposobnosti, metode i tehnika Dramske korporalne mime omogućuju mu da stekne neovisnost u odnosu na sve druge dramaturške elemente koje ne pripadaju tijelu.

Cijena radionice je 200,00 kn. Prijava na info@krila.org ili 091 579 35 95. Polaznici redovnog edukacijskog programa KRILA imaju 25% popusta.


Što su polaznici rekli o radionici Tijelo u prostoru, prostor u tijelu (Rijeka, listopad 2011.)

“Odlično je to što se radionica ne sastoji samo od pokreta i vježbi koje treba usvojiti ili zadataka vezanih uz njih, već prenosi cijelu filozofiju kretanja ljudskoga tijela i onoga što pokreće to tijelo, na sceni i u životu!”
“Jorge je jako zabavan, i nekako sve teče opušteno, čak i kada tijelo mora biti napeto.”
“Preko bazičnih stvari kojih se uvijek dobro prisjetiti, naučilo se mnogo novih i izuzetno zanimljivih stvari iz scenskog pokreta… radionica je izvrsna, Jorge je stručnjak i vidi se da je puno toga prošao i da se može puno naučiti… hvala vama i vidimo se sljedeći put…”
“… bila mi je jako kreativna i iskoristiva, potakla mi je maštu.”
“Svidjelo mi se sve, mislim da smo prošli dosta različitih stvari koje dalje možemo koristiti i istraživati, te mi se svidjelo kako se razni elementi na kraju spajaju!”