Festival TranziT; Nakon Radionice Vrištanja “Glasan Šapat” donosimo predstavu “Dragocjeni Biser”

20.10.2020.
 

TranziT: europski festival suvremenih kazališnih praksi

 

Nakon Radionice Vrištanja “Glasan Šapat” predstavljamo izvedbu Dragocjeni Biser

Festival je inicijalno zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu nezavisnu europsku produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi. Pilotno izdanje trebala su činiti tri rada suvremenih kazališnih praksi i jedna radionica. U novonastalim okolnostima program Festivala je reduciran na jednu predstavu te radionicu s javnom prezentacijom.

Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Začetnica i umjetnička direktorica festivala je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić, a ideja festivala rezultat je kolektivnog procesa i razmišljanja kako zajednički stvarati i surađivati, nastala nastala unutar suradnje KRILA s kolektivima ACTS (Oslo, Norway), MOVEO (Barcelona, Spain), Platform 88 (Montpellier, France), Poulpe Electrique (Arcueil, France), ToTum TeaTre (Barcelona, Spain) i Workinglifebalance Ltd. (Graz, Austria) u inkubacijskom kontekstu projekta MAKE A MOVE koji je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

Festival suvremenog kazališta –TranziT- dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti.

Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku: Rijeka 2020 d.o.o., Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.
 

Raspored

Glasan šapat // ODRŽANO!

Radionica vrištanja i javna prezentacija
Vrištanje kao oslobađajući čin te stvaranje konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru.

Održano: 21. i 22. kolovoza 2020.
Mjesto: Filodrammatica, Korzo 26 i Jadranski trg, Rijeka

Kako nam je bilo na radionici vrištanja? Pogledajte ovdje!

Video by: Moja Rijeka

Dragocjeni biser

Predstava suvremenog kazališta
Potraga za skrivenim, dragocjenim biserom koji svatko od nas ima pod slojevima osobnih uloga, identiteta i društvenih odnosa.
 
Vrijeme: 27. i 28. listopada 2020.
Mjesto: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka
Cijena ulaznice: 50,00 kn
 
REZERVIRAJTE SVOJU ULAZNICU OVDJE ili prijavom na email: info@krila.org.
Potražite zajedno sa nama svoj dragocjeni biser. Zaronite pod slojeve osobnih uloga, identiteta i društvenih odnosa.

 
** Zbog trenutačne situacije broj mjesta je ograničen i rezervacije ulaznica su obavezne!
 
 


-Dragocjeni biser – predstava fizičkog kazališta
Autorefleksivno poniranje u nutrinu.

Potraga za skrivenim, dragocjenim biserom koji svatko od nas ima pod slojevima osobnih uloga, identiteta i društvenih odnosa.


 
REZERVIRAJTE SVOJU ULAZNICU OVDJE ili prijavom na email: info@krila.org.
 
Potražite zajedno sa nama svoj dragocjeni biser. Zaronite pod slojeve osobnih uloga, identiteta i društvenih odnosa.

 
*zbog trenutačne situacije broj ulaznica je ograničen i rezervacije su obavezne!
 
▪️ Koncept, režija i koreografija: Ivana Peranić
▪️ Suradnica za koreografiju: Ivana Kalc
▪️ Izvođačice: Andrea Crnković i Ivana Peranić
▪️ Autor glazbe: Enver Krivac
▪️ Kostimografija: Tajči Čekada
▪️ Voditelj svjetla: Gianfranco Mirizzi
▪️ Vrijeme: 27. i 28. listopada 2020.
▪️ Lokacija: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka
 
Glavni motivi predstave su poniranje, refleksija i neprestano suočavanje sa samim sobom i traženje autentičnog unutarnjeg bića i istinskog puta.
 
Prema konceptu, režiji i koreografiji Ivane Peranić, autorica i njena scenska partnerica Andrea Crnković tragaju za stvarnošću. Jer, kao što kaže Gabor Mate, kada smo odvojeni od našeg istinskog ja onda više nemamo osjećaj za stvarnost i za istinu. U predstavi je naglasak stavljen na autoričinu samo-refleksiju u kojima se miješa subjektivno i fikcionalno, stvarno i performativno. Autorski tim je veliku pažnju posvetio suigri i međusobnoj povezanosti scenskih elemenata koreografije, svjetla, glazbe, rekvizita i kostimografije. Peranić ovim radom nastavlja umjetničko istraživanje kompleksa sjećanja i implicitne memorije tijela kao temelja koreografsko-glumačke igre, koje je počela prije dvije godine u predstavi “Pod pozornicom”, jednom od najuspješnijih plesnih predstava i predstava pokreta u 2017. godini.

 
 
O umjetnicima
 
Ivana Peranić je samostalna kazališna umjetnica, izvođačica, koreografkinja i edukatorica koja preko dvadeset godina profesionalno djeluje na nezavisnoj izvedbenoj sceni. Diplomirala je i magistrirala na The International School of Corporeal Mime u Londonu, te na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Surađivala je s eminentnim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima, te je sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2011. vodi umjetničku organizaciju KRILA, a od 2018.-2020. bila je umjetnička voditeljica europskog projekta i umjetničkog inkubatora MAKE A MOVE (www.makeamoveproject.eu).

Ivana Kalc je plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja. Educirala se na Salzburg experimental academy of dance, Austrija i na privatnom sveučilištu Anton Bruckner – Institute for Dance Arts, Linz, Austrija, gdje 2008. stječe titulu Bachelor of Arts. Surađivala je s brojnim umjetnicima, organizacijama i institucijama. Vlastitu autorsku i pedagošku praksu razvija kroz umjetničku organizaciju Kabinet. Od 2016. jedna je od pokretačica i umjetnička direktorica Festivala suvremenog plesa i pokreta Periskop (www.kabinet.com.hr).

Andrea Crnković je redateljica, izvođačica i arhitektica te radi kao voditeljica umjetničke organizacije ArtTeatar BOUM! čija je i suosnivačica. Isprepliće kazalište sa digitalnom, vizualnom i video umjetnošću te arhitekturom baveći se temama otuđenja, ne-mjesta, apsurda i percepcijom suvremenog gledatelja. Surađivala je sa brojnim kazališnim kompanijama i institucijama, učestvovala na festivalima i manifestacijama u Europi i SAD-u. (ww.atboum.com)

Enver Krivac (1976) je multimedijalni umjetnik iz Rijeke. Djeluje na područjima književnosti, glazbe, videa i likovne umjetnosti. Član je neformalne riječke književne skupine Ri-Lit i Hrvatskog društva pisaca. Djeluje kao ko-autor i producent u glazbenom kolektivu Japanski Premijeri. Kao skladatelj surađuje s riječkim umjetničkim organizacijama PoMoDoRi, KRILA i Kabinet.
(https://japanskipremijeri.bandcamp.com)

Tajči Čekada je multimedijska umjetnica čiji su radovi uglavnom produkt eksperimentiranja i kombiniranja različitih medija – performans, fotografija, video, kostimografija, oblikovanje odjeće (www.tajcicekada.com).

Gianfranco Mirizzi je digitalni umjetnik i arhitekt koji se bavi aspektima tehnologije, participacije, interakcije i institucionalizacije u umjetnosti. Njegov rad obuhvaća različite medije i područja: video, zvuk, svjetlo, elektronika, interaktivne instalacije, arhitekturu, performativnu umjetnost. Izlagao je i surađivao na mnogobrojnim projektima u Americi i Europi.


Dizajn Logotipa i Vizuala / Ana Somek

Festival suvremenog kazališta –TranziT- dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti.

Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku: Rijeka 2020 d.o.o., Zaklade Kultura nova i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.