Tijelo u prostoru, prostor u tijelu

Uvod u scenski pokret i Dramsku korporalnu mimu
Voditelj: Jorge Correa Bethencourt

Ova radionica nudi polaznicima istraživanje dramskih mogućnosti tijela i prostora na način da uvide specifične scenske koncepte te njihove fizičke, konkretne aplikacije.

Dramska korporalna mima je jasna tehnika tijela koja omogućava razumijevanje glumačkog tijela i scenskoga prostora tako da glumac može staviti svoje tijelo u službu svoje imaginacije. Ovaj pristup stavlja kreativnost glumca u centar kazališnog stvaralaštva, prije nego što dramaturgije dramskoga pisca i/ili redatelja okupiraju glumčev teren.

Poznavanje i učenje tehnike, kao i u glazbi, multiplicira mogućnosti glumca / izvođača, i pomaže mu da čini ono što hoće, a ne samo ono što može. Na ovaj način, tehnika otvara vrata prema puno više slobode i imaginacije, i puno više jasnoće u samoj izvedbi.

Kakva god naša umjetnička ambicija na sceni bila, moramo, prije svega, biti prisutni, a prisutnost izvođača odnosno njegova sceničnost očituje se kroz njegovo tijelo. Tijelo je to koje nosi kostim, koje gledatelj vidi i koje nosi glas. Tijelo je kostur izvedbe, šaka u rukavici. Nakon sceničnosti, sljedeći veliki izazov je “učiniti vidljivim nevidljivo” (Etienne Decroux), odnosno omogućiti glumcu / izvođaču da prikaže unutrašnje procese kao što su misli i emocije artikulacijom tijela i pokretom.

Polaznici će raditi na tehnici, improvizaciji, kompoziciji i repertoaru etida/pieceva/formi u kojima su sadržani temeljni principi ove discipline

Konkretnije, razmatrat ćemo:

  • različite aspekte pokreta kao što su mobilnost, dizajn i stav uzimajući primjere reprezentacija pokreta iz drugih umjetnosti kao što su kiparstvo, slikarstvo i arhitektura, u kojima je određeni limit preduvjet kreacije.
  • osjećaj za prostor koristeći pomake u prostoru, orjentaciju i geometriju, kao i metaforičnu upotrebu prostora na sceni.
  • tjelesnu artikulaciju i upotrebu dinamike i ritma koji će nam omogućiti da jasno “fraziramo pokret” i da razvijamo svoje mobilne statue.
  • radom s velom kako bi oslobodili ekspresivnost tijela.
  • scensku kauzalnost i focus izvođača u solu, duetu i grupi.
  • ideje Napora i Obrnute metafore.
  • korištenje teksta i rekvizita kao dramatskih ekstenzija tijela.

Za radionicu ponesite ugodnu odjeću u kojoj se možete slobodno kretati i rastezati, tople čarape i bocu vode.