The Bells / Zvona

Festival TranziT i Kreativni laboratorij suvremenog kazališta (Rijeka) predstavljaju:

BRÚ THEATRE, GALWAY
TEATRO DE SILENCIO, LISABON
The Bells (Zvona) – istraživački lab i javna prezentacija

Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka i Exportdrvo, Delta bb, Rijeka
07. – 09. studenog 2023. od 18.00 do 21.00 sat
+ javna prezentacija za zainteresiranu publiku 09. studenog 2023. u 20.00 sati

Autori i voditelji: James Riordan (Irska) i Maria Gil (Portugal)
Izvođači: sudionici istraživačkog laba

Lab istražuje transformativnu moć zvuka, posebno zvonjave zvona i cijelog antropološkog i kulturološkog narativa oko toga. Tijekom 2023. Riordan i Gil tazvijaju novu kazališnu izvedbu koja snažno angažira i uključuje publiku, istražujući kulturnu relevantnost, varijacije i značenja iza jednostavnog čina zvonjenja. Moć zajedničke zvonjave je gotovo ritualna, transformativna, ne samo za publiku, nego za izvođače. Stvara jedan zajednički prostor nabijen emocijama i duhom koji je u isto vrijeme i vrlo konkretan i prizeman, ali i začudan i visoko estetski u svojoj jednostavnosti.

Umjetnici će u suradnji s lokalnom zajednicom istraživati tendenciju kazališta da se pokuša vratiti obredu i svečanosti iz kojih je i nastalo, a koje će uključiti umjetnički angažman i profesionalnu razmjenu znanja i iskustva s grupom profesionalnih i nadolazećih umjetnika iz Rijeke i regije. Cilj im je probuditi svoje istraživanje pozicionirajući svoj rad u širi europski kontekst te pronalaziti nove inspiracije, mitove i zvona iz lokalne tradicije Rijeke i šire okolice.

Kome je istraživački lab namijenjen
Na ovaj lab mogu se prijaviti osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci, mladi umjetnici i studenti) koje zanimaju suvremen izvedbene prakse i metodologije koje snažno angažiraju publiku s posebnim fokusom na ritualno kazalište i njegovu terapeutsku i pročišćujuću funkciju koja osnažuje pojedinca kroz duh zajedništva. Sudionici će imati jedinstvenu priliku upoznati se s kreativnim procesima i metodologijama ovih nacionalno priznatih umjetnika i autora u području suvremenih kazališnih praksi, te dobiti konkretne alate za osmišljavanje vlastitih autorskih radova. Minimalna dob polaznika je 18 godina. Radni jezik je engleski.

Kotizacija za istraživački lab je 55,00 eura, a za studente 30,00 eura
Prijave na lab su obavezne putem online upitnika
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova, Primorsko-goranska županija
Logistička podrška: Savez udruga Molekula

Maria Gil (Lisabon, 1978.): diplomirala je kazališnu režiju i dramu na ESCT – Theatre and Cinema Superior School u Lisabonu i magistrirala Autobiografske izvedbe i intimnost (MPhil in Autobiographical Performances and Intimacy) na Sveučilištu u Glasgowu. Suvoditeljica je Teatra do Silencio, portugalske kazališne trupe sa sjedištem u Carnideu u predgrađu Lisabona, Portugal. Razvija projekte koji prožimaju različita područja ljudskog znanja, surađujući s umjetnicima s različitih područja – filma, plesa, kazališta, vizualnih umjetnosti i glazbe. Njezin rad je eksperimentalan i voli destabilizirati odnos između publike i izvođača, stvarajući iskustva koja nisu potpuno planirana, već proizlaze iz interakcija između izvođača, publike i prostora. Također je jedna o autorica Outra Escola, TV serije za portugalsku javnu televiziju, koju je kreirala zajedno s dvojcem portugalskih dokumentarista Filipa Reis i João Miller Guerra.

www.teatrodosilencio.pt

James Riordan je iz Galwaya i umjetnički je direktor kazališne skupine Brú Theatre. Radi dvojezično na irskom i engleskom, stvarajući multidisciplinarno kazalište koje spaja suvremene kazališne prakse s pričama, praznovjerjima, muzikalnošću i jezikom iz kojeg potječe. Predstava Selvage u produkciji Brú Theatre, koju je napisao i izveo James Riordan, dobila je više nominacija za Irish Times Theatre Award u travnju 2020., uključujući nominaciju za najboljeg glumca za njegovu ulogu. Dobio je stipendiju Michaela Hogana Abbey Theatrea 2021., za stvaranje Somniuma, novog djela koje istražuju dugu formu irske tužaljke i povijesnog nasilja. Nedavno je počeo stvarati radove u virtualnoj stvarnosti, a s njegovim prvim autorskim djelom Ar Ais Aris bio je na nacionalnoj turneji ranije ove godine kao dio Brightening Air i Galway International Arts Festivala. Trenutno je u fazi pretprodukcije za svoj novi impresivni VR filmski uradak pod nazivom Grief Song koji financira fond Irske Banke (Bank of Ireland) Better Together. Također je i kazališni umjetnik u rezidenciji u kazalištu Town Hall Theatre, vodi program razvoja umjetnika, Remote Control s Galway Dance Project-om i školom Brú Theatre-a, nudeći obuku fizičkog i suvremenog kazališta za odrasle kazališne stvaraoce. Bio je sudionik MAKE Theatre Foruma, SPACE programa Performance Corporationa, Make a Move umjetničkog inkubatora te Druidovog programa FUEL.

www.brutheatre.com

Festival TranziT promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.

KRILA – Kreativni laboratorij suvremenog kazališta
Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području. U razvoju naše publike koristimo nekonvencionalne kazališne prostore; angažiramo publiku u kreativni proces i/ili izvedbu te pristupamo procesu segmentacije publike kao artikulaciji vrijednosti.

Više na www.krila.org