Susreti u Kortilu

“Susreti u Kortilu” su participativni izvedbeni projekt koji okuplja umjetnike i zajednicu kroz niz umjetničkih susreta u Galeriji Kortil. U fokusu Susreta su ljudi i njihovi odnosi, doživljaji, kontakt i komunikacija.
U svaki Susret uključene su specifične grupe iz zajednice poput djece, umirovljenika, studenata, slijepih i slabovidnih te šira javnost odnosno publika. U realizaciju svakog Susreta uključen je autorski tim sastavljen od stručnjaka raznih disciplina pod umjetničkim vodstvom koreografkinje i autorice projekta Ivane Peranić, koji razvijaju temu kontakta među ljudima – verbalnog, fizičkog, kroz igru i dijeljenjem zajedničkog prostora. Njihovo umjetničko istraživanje stvara smjernice kojima potom grupe građana vode kroz sukreaciju zajedničke izvedbe.

 

Prvi susreti – Utjecaj javnog prostora na dječju igru – 23. i 24. svibnja 2017.

Djeca osnovnoškolske dobi i starije osobe kroz motiv “trga” na Sušaku (prostor između OŠ Centar i SŠ Građevinske i Graditeljske) preispitivali su utjecaj prostora na definiranje dječje igre i aktivno promišljali prostor svakodnevnog bivanja.

 

Koreografkinja i autorica: Ivana Peranić
Izvođačice i ko-autorice: učenice OŠ Centar – Gabrijela Bakarčić, Lucija Dujmović, Paola Dujmović, Hana Guska, Lana Krešić, Tea Krešić, Elena Merdanović, Natali Osmani, Adriana Savić, Vivienne Shahini, Doria Sušanj, Enea Sušanj; umirovljenice – Ivanka Krišković, Enza Vaccaro
Stručna suradnica, povjesničarka umjetnosti: Marija Vasović
Partneri: Inicijativa Kortil uživo, OŠ Centar
Posebna zahvala Snježani Carević Tomac, Jani Ažić, Sveučilištu za treću dob, Matici umirovljenika Grada Rijeke te Petru Doliću i Damilu Kalogjeri

 

Fotografije: Nataša Alavanja

Drugi Susreti – komunikacija dodirom, taktilnim slušanjem i osjetilnim povezivanjem – 21. lipnja 2017.

Drugi susret konceptualno se temeljio na komunikaciji dodirom, taktilnim slušanjem i osjetilnim povezivanjem s drugima i samim sobom, a tematski je adresirao potrebe slijepih i slabovidnih te skretao pozornost na prepreke s kojima se susreću. Akcent je bio na stimuliranju čula, imaginacije i buđenju tijela sudionika kroz kontakt i (ne)verbalnu komunikaciju; ali i kroz kontakt s glazbom, odnosno kroz reagiranje tijela na glazbu i zvuk u prostoru. Glazba se ne nameće se izvođačima, bez obzira što u nekim dijelovima djeluje kao vodič, oblikovatelj pokreta/tijela; dovoljno je apstraktna da ne bude klasični izvor koreografije, već stimulira vlastitu interpretaciju. Kroz pokretanje i oslobađanje tijela oslobađa se i misao, doživljaj, glas i govor, kroz fizički kontakt i osvještavanje međusobnih konstelacija dolazi i do jačeg povezivanja među ljudima.

 

 

 

 

Fotografije: Kristijan Vučković

 

Koreografkinja i autorica: Ivana Peranić

Izvođači: Tomislav Lilić i Ivana Peranić
Glazba: Enver Krivac
Partneri: Udruga slijepih i slabovidnih PGŽ-a, Inicijativa Kortil uživo.

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Rad KRILA podržava: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova