Stvaralačka igra kao polazište dramske igre

Radionica je namijenjena odgojiteljima, učiteljima razredne nastave, nastavnicima hrvatskoga jezika, voditeljima dramskih skupina, organizatorima i voditeljima radionica za djecu i mlade; svima koji se žele igrati, zabavljati, razvijati kreativnost i poboljšati vještine komunikacije.

FILODRAMMATICA, Korzo 28, Rijeka, Sub 21. – ned 22. travnja 2012. oba dana od 10.00 do 16.00 sati
Voditeljica Maja Stanković, prof.

Igra je djetetu prirodan način ostvarivanja sebe u stvarnome životu i svijetu. Dijete kroz igru doživljava i proživljava različite emocije, istražuje, spoznaje, uči i izražava se. Igra stvara napetost i uzbuđenje te je motivirana iznutra pa je stoga uvijek spontana i slobodna, a komunikacija je u njoj iskrena. Igra je i sastavni dio stvaralačkoga procesa.

U igri je sve moguće, baš kao i u dramskoj igri. Iako postoje određene datosti i svemu je dan određeni smisao, slobodni prostor u obje vrste igre omogućava kreativnost i stvaralaštvo te podrazumijeva otvoreno davanje i primanje. Na taj je način moguće mijenjati perspektive, sagledavati iste stvari i situacije iz različitih kutova, i propitivati ih, a prostori, predmeti, situacije, riječi i ljudi dobivaju sasvim nova značenja i funkcije. Dijete ili mlada osoba, tijekom igre, može postati i biti netko drugi, netko tko je oduvijek želio biti ili netko potpuno različit od njega, te tako otkrivati tko je on zapravo u stvarnome životu.

U čemu se razlikuju stvaralačka i dramska igra? Koje su sve mogućnosti izražavanja kroz stvaralačku i dramsku igru? Kako koristiti stvaralačku igru kao polazište stvaranja dramske igre? Što se sve u tom procesu može propitivati i razvijati kod djece i mladih ljudi, a što će im, u konačnici, omogućiti kvalitetniji i ispunjeniji život? Na postavljena pitanja pokušat će odgovoriti ova radionica koja uključuje dramske igre, vježbe i improvizacije; pokretom, zvukom, glazbom i riječima; samostalno, u paru i u skupini te kroz poznatu poeziju i prozu za djecu, igrom, stvara nove dječje dramske ili scenske igre.

Voditeljica Maja Stanković je profesorica hrvatskoga jezika u osnovnoj školi i učitelj-mentor; dramska pedagoginja i dugogodišnja voditeljica školskih dramskih skupina i gradskih radionica dramskoga odgoja za prevenciju nasilja i bolesti ovisnosti. Organizatorica je različitih kulturnih događanja u svome gradu. Živi i radi u Rovinju.

Sudjeluje u radu MGA, kao voditeljica literarne radionice i dramskoga projekta, u Školi dječjega stvaralaštva – Novigradsko proljeće, kao asistent voditelja dramske radionice, u radu Kazališnoga kampa u Pazinu, te u brojnim dramskim, glumačkim i kazališnim radionicama kao i radionicama za razvijanje komunikacijskih vještina. S dramskim, recitatorskim i plesnim skupinama koje vodi sudjeluje na raznim smotrama, festivalima i natjecanjima te osvaja mnoge nagrade (najbolja režija, najangažiraniji pristup kazališnoj termi, najbolji glumački ansambl, najbolja suradnja voditelja i skupine…). Jedna je od osnivačica Udruge za promicanje kvalitete i poticanje izvrsnosti u odgoju i obrazovanju „SEM“ Pula.

Cijena radionice je 250,00 kn. Maksimalan broj polaznika je 14. Prijave na info@krila.org.

Rok prijave je do 28. ožujka 2012., ali prijave ćemo zaključiti i ranije ukoliko se prijavi maksimalan broj polaznika. Plaćanje je unaprijed na žiro račun 2340009-1110483808, Kreativni laboratorij suvremenog kazališta, Rijeka. Opis plaćanja: Radionica Maja Stanković – Vaše ime i prezime.

VREMENIK:
Subota 21. travnja 2012., od 10.00 do 16.00, s pauzom za ručak (45 minuta)
Nedjelja 22. travnja 2012., od 10.00 do 16.00, s pauzom za ručak (45 minuta)

Subota: Kako se dobro poigrati – dječja igra kao polazište kazališne predstave; igre -pokretom, zvukom i riječima; samostalno, u paru i u skupini (1 sat); glazbena priča, Zeko i potočić, giberiš priča (Školski duhovi), radio-drama (Gospođica Majoneza), plesni zadatci i jednostavne koreografije, recital Riječ (s igrama riječi i pokretom), problemska situacija – početak forum kazališta (Kutija s bojama, Orkestar, Bajka o bajci, Tvoja staza) (4 sata)

Nedjelja: Od književnoga djela do kazališne predstave igrom; igre (1 sat), igranje (morskom) poezijom (2 sata), igranje pripovjednim tekstom (2 sata)

PRODUKCIJA: Umjetnička organizacija KRILA u suradnji s Odjelom za kulturu Grada Rijeke.