Samoizolacija u 40 minuta

9.10.2023.

Europski festival suvremenih kazališnih praksi TranziT kroz svoje 4. izdanje u listopadu donosi autorsku predstavu i radionicu za publiku. Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.

Umjetnička organizacija Gllugl, Varaždin
SAMOIZOLACIJA U 40 MINUTA
autorska predstava i radionica za publiku

Autor i izvođači: Jura Ruža
Tehničar zvuka i svjetla: Jorge Correa Bethencourt
Fotograf: Kristijan Cimer

13. listopada 2023. od 19:00 do 20:30 sati / radionica za publiku
14. listopada 2023. od 20.00 sati / autorska predstava i razgovor s publikom

Predstava Samoizolacija u 40 minuta bavi se apsurdističkim prikazom epidemioloških mjera koje su stupile na snagu za vrijeme svjetske pandemije koronavirusa, pretvarajući ih u imperativnu formu i primjenjujući ih na gotovo svaki segment života; od skidanja odjeće do kuhanja kave. Istovremeno otvara pitanje do koje mjere one zadiru u privatan život i prostor pojedinca, učeći ga ponovno kako pravilno kihnuti, kako prati ruke, kojim redoslijedom odjenuti odjeću, kako bezopasno ući u mjesto boravka… Zbog osjećaja odgovornosti, pojedinac se osamljuje kako bi zaštitio druge od sebe i sebe od drugih. No, uz povišen oprez i ustaljena pravila koja mu instruiraju odnos prema okolini, osjeća li se uistinu samim?

Zbog ograničenog broja ulaznica rezervacije su obavezne.

Radionica Samoizolacija u 40 minuta
Spajajući elemente iz lutkarstva, slapsticka i suvremenog plesa, predstava Samoizolacija u 40 minuta nastala je prema principu tijela koje otkazuje poslušnost, odnosno tijela koje odbacuje nametnuta pravila i želi biti neovisno o svom “vlasniku”. Cilj ove radionice jest omogućiti publici da prije gledanja predstave sama istraži ovaj izvedbeni postupak i pokuša stvoriti vlastiti scenski materijal kako bi produbili iskustvo gledanja predstave sljedećeg dana. Voditelj radionice je Jura Ruža. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz kupljenu ulaznicu. Prijave su obavezne.

Jura Ruža mladi je umjetnik koji je 2022. diplomirao neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje je prethodno završio preddiplomski studij lutkarstva. Unutar Erasmus studentske razmjene jedan je semestar proveo na diplomskom studiju digitalne interaktivne umjetnosti na Fakultetu za kazalište i film u Cluj-Napolci (Rumunjska). Usavršavao se na nizu stručnih radionica na području glume (Čehov, Meisner, Grotowski, Lecoq…), suvremenog plesa (Francesco Scavetta, Ferenc Feher) i fizičkog teatra (Hannes Langolf, Troubleyn, Seppe Baeyens). Kao glumac i izvođač dosad je radio na dramskim, lutkarskim, dječjim i plesnim predstavama u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Puli i Virovitici. Autor je i izvođač dvije samostalne predstave: Samoizolacija u 40 minuta i Morphin’, obje na repertoaru Gllugl teatra u Varždinu. Također, ostvario je i nekoliko uloga u filmovima redatelja Matije Benića i Damira Čučića. Od 2023. godine kao stručni suradnik zagrebačke udruge SVIMA osmišljava i vodi radionice izvedbene umjetnosti za djecu i mlade diljem Hrvatske.

Cijena ulaznice: 10,00 eura
Za studente i umirovljenike: 5,00 eura
Rezervacije i prijave: krila.rezervacije@gmail.com
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova
Logistička podrška: HKD na Sušaku

www.krila.org
FB: krila.laboratorij
IG: krila.ri

KRILA – kreativni laboratorij suvremenog kazališta

Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području. U razvoju naše publike koristimo nekonvencionalne kazališne prostore; angažiramo publiku u kreativni proces i /ili izvedbu te pristupamo procesu segmentacije publike kao artikulaciji vrijednosti.