Riječko kazalište – u potrazi za nužnom pozornicom


19.08.2022.


Riječko kazalište – u potrazi za nužnom pozornicom

Izvedba na lokaciji / 45”
Vrijeme: 22. i 23. kolovoz 2022. u 19.45 h
Mjesto: Autobusni kolodvor Žabica i terasa Kapucinske crkve Gospe Lurdske, Rijeka
Ulaznice i rezervacije: ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja publike obavezna rezervacija na info@krila.org ili 091 579 35 95

Koncept: Ivana Peranić
Ko-autorstvo, koreografija i izvedba: Ivana Peranić i Žak Valenta
Kostimografija: Tajči Čekada
Fotograf: Dražen Šokčević


Fotograf: Dražen Šokčević

Izvedba na lokaciji autobusnog kolodvora Žabica prvi je dio planiranog triptiha i rezultat je umjetničkog istraživanja “Riječko kazalište – u potrazi za nužnom pozornicom” riječkih umjetnika Ivane Peranić i Žaka Valente. U fokusu istraživanja bio je javni prostor i dijalog s gradom, te promišljanje svojega vlastitog djelovanja unutar toga konteksta. Osluškivali smo koje su granice našeg miješanja u javni prostor kao umjetnika, što tom prostoru treba i kako se mi osjećamo u njemu?

Žabica – ta žila kucavica grada, koja obiluje bojama, oblicima, ritmovima, zvukovima, likovima, dinamikom, a koja strpljivo čeka neku svoju bolju sutrašnjicu? Strpljivo, možda zato jer se sekunde tu nekada čine kao vječnost, a nekada vrijeme kao da je stalo i nikako da prođe. Baš kao u kazalištu! I baš kao da dijelimo sličnu sudbinu! Ili ustvari samo dobro (o)sjećamo jedan drugoga, da nam se čini da smo tako povezani, utopljeni, i da se rastačemo u bilu grada koji nas prepoznaje, koji nas čuje i grli. A mi mu vraćamo svoju ljubav, svoju pažnju i prisutnost.

Poseban je osjećaj plesati u paru na autobusnom peronu i to ne na bilo kojem peronu nego na legendarnoj riječkoj Žabici. Čini mi se da na neki način ona utjelovljuje i personificira grad na Rječini na najtočniji mogući način. Pomalo pretrpana, kaotična, neuređena, pomalo i zapuštena, ali opet puna života i pokreta, mjesto susreta ljudi, putnika, gradskog prometa, mora, industrije, pijanca i pekarskih proizvoda, preopterećena, a istovremeno pusta. Bit će teško zamisliti Rijeku bez nje i zato kada plešem duet na Žabici osjećam kao da plešem s Rijekom u paru.

Ivana Peranić je kazališna umjetnica, izvođačica, koreografkinja, edukatorica koja se profesionalnim umjetničkim radom bavi već preko 20 godina na lokalnoj, nacionlanoj i međunarodnoj sceni. Njezino umjetničko istraživanje uvijek kreće iz bivanja u tijelu, kretanja, pokreta i razvija se u različtim smjerovima i formama, od fizičkog kazališta, te kazališnih praksi na specifičnim lokacijama i intervencija u prostoru, do sleta, participativnih radova u galerijama/muzejima i umjetnički vođenih tura kroz grad. Diplomirala je i magistrirala na The International School of Corporeal Mime u Londonu, te na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Surađivala je s različitim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima te sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Žak Valenta je nagrađivani umjetnik, djeluje kao plesač, performer,euritmist, koreograf, redatelj i kazališni pedagog. Jadan je od osnivača kazališne skupine TRAFIK iz Rijeke za koju nastupa i koreografira. Kao izvođač surađivao je s brojnim domaćim i međunarodnim umjetnicima, organizacijama i institucijama. Dugogodišnji suradnik Hrvatskog instituta za pokret i ples te inicijator i organizator Tjedna suvremenog plesa u Rijeci. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika , Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Hrvatskog društva plesnih umjetnika i Europske federacije mime. Studirao je ples, mimu ,fizičko kazalište i euritmiju. Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu i Eurythmeum Stutttgart, a usavršavao kroz programe Mime school u Amsterdamu, te Moving Acadamey for Performing arts u Berlinu. Trenutno studira na MA Koroegrafskom programu na Stockholm University of Arts.

Tajči Čekada djeluje na području kostimografije, dizajna i oblikovanja odjeće, performansa, fotografije i videa. U periodu od 2004. do 2013. aktivno sudjeluje u radu MMC-a i Galerije O.K. često u osmišljavanju zajedničkih projekata u suradnji sa raznim umjetnicima, osobito na području performansa. Od početka rada redovno ostvaruje i razne angažirane, konceptualne “modne” kolekcije koje uglavnom predstavlja na ne konvencionalnim “modnim revijama” i lokacijama. Dizajnira kostime za brojne glazbene skupine, igrane filmove i razne predstave. U novije vrijeme ostvaruje niz fotografskih projekata premda je posljednjih godina video prerformans primarno područje njenog djelovanja. Izlagala na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Vrijeme: 22. i 23. kolovoz 2022. u 19.45 h
Mjesto: Autobusni kolodvor Žabica i terasa Kapucinske crkve Gospe Lurdske, Rijeka
Ulaznice i rezervacije: ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja publike obavezna rezervacija na info@krila.org ili 091 579 35 95

TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi

TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi / 3. izdanje

Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi. Ove godine novost je suradnja s Plesnom mrežom Hrvatske preko koje dovodimo tri selekcionirana rada, ali i po prvi puta dječju predstavu plesnog kazališta za najmlađe, te predstavu participativnog kazališta u suradnji austrijskih umjetnika i lokalne publike. Tu su i dva istraživačka laba i dvije radionice namijenjene i profesionalnicima i neprofesionalcima, radno okupljanje predstavnika scene na temu decentralizacije, kao i domaća riječka produkcija.

Začetnica i umjetnička direktorica festivala je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić, a ideja festivala rezultat je kolektivnog procesa i razmišljanja kako zajednički stvarati i surađivati, nastala nastala unutar suradnje KRILA s kolektivima ACTS (Oslo), MOVEO (Barcelona), Platform 88 (Montpellier), Poulpe Electrique (Arcueil), ToTum TeaTre (Barcelona) i Workinglifebalance Ltd. (Graz) u inkubacijskom kontekstu projekta MAKE A MOVE koji je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa (2018-2020). Pilotno izdanje ostvarilo se u 2020. godini u sklopu službenog programa Rijeke 2020.

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Partner: Plesna mreža Hrvatske

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum Zagreb, Primorsko-goranska županija

Logistička podrška: HKD na Sušaku, Savez udruga Molekula, MMSU Rijeka (Kamov rezidencija)

Medijski pokrovitelj Novi list, Radio Korzo,Mojarijeka, Kanal Ri

Pratite nas na:

FB: krila.laboratorij i Festival TranziT
Insta: krila.ri