Raw Extended 2103

Audio-video-body work.
Autorski projekt koreografkinje i kazališne umjetnice Ivane Peranić.

Premijera 29. prosinca 2013. u 17:00 sati.
Repriza 30. prosinca 2013. u 17:00 sati.
Galerija Kortil, Strossmayerova 1, Rijeka

Koncept, koreografija i izvedba: Ivana Peranić
Plesačica/ko-autorica: Ivana Kalc
Video majstor: Ivan Dobran
Glabenik i kompozitor: John Miller
Kostimografkinja: Tajči Čekada
Tehničari svjetla i zvuka: Danijel Grdić i Neven Martinović

Produkcija: Umjetnička organizacija KRILA
Projekt su podržali: Grad Rijeka i Ministarstvo kulture RH


Izjava autorice Ivane Peranić

U svojem autorskom i ko-autorskom radu često sam polazila od mentalnih koncepata, ideja i tema. Međutim, u posljednjih nekoliko godina učinilo mi se neadekvatnim istraživati tijelom, kretanjem, slikom i zvukom mentalne odnosno verbalne fiksacije. Iz toga razloga, počela sam istraživati i prakticirati rad koji nastaje iz tijela, osjećaja, stanja, trenutnih okolnosti (osobnih i općih) i koji se tek pri kraju procesa može, ali i ne mora, mentalno elaborirati i verbalizirati.
Međutim, prijelaz iz jednog načina stvaranja i razmišljanja u drugi događao se postepeno i polako. Započeo je stvaralačkom krizom u smislu da me dotadašnji načini stvaranja nisu ni ispunjavali ni motivirali. Odlučila sam ih ne forsirati i otvoriti se novome. Malo po malo nastajao je izvedbeni materijal drugačije kvalitete, u tišini, osluškivajući svoje tijelo i duh, prostor i vrijeme, trenutak. Taj izvedbeni materijal sakupljala sam od 2010. i po prvi put dio materijala je prikazan i dalje razrađen i razvijen s obzirom na kontekst i izvedbeni zadatak Milane Broš u sklopu Platforme mladih koreografa 2011. pod nazivom RAW. Prikazan je bez glazbe, bez dizajna svjetla, s jednostavnim «kostimom».
Taj izvedbeni materijal bio je okosnica za daljnji rad na koji sam pozvala na sudjelovanje grupu autora: plesačicu Ivanu Kalc, glazbenika i kompozitora Johna Millera, video umjetnika Ivana Dobrana te kostimografkinju Tajči Čekadu. Rezultat je audio-video-body work Raw Extended 2103. Osnovni princip za stvaranje bio je stavljanje akcenta na doživljaj, a ne na interpretaciju i elaboraciju. Takav je ujedno i poziv gledateljima na sudjelovanje.

Riječ je o novomedijskom projektu koji je autorica sažela kao audio-video-body work. Ova odrednica možda i najbolje opisuje novi Peranićkin rad, koji povezuje zvuk, sliku i fizički teatar. Kao prostor izvedbe odabrana je umjetnička galerija, čiji zidovi postaju dinamički element izvedbe. “Sinteza zvuka, slike i fizičkog teatra”, Kim Cuculić, Novi list, 31. prosinca 2013.

Ivana Peranić u solu „Raw“ pokazala je izvrstan osjećaj za ritam, iako se izvedba odvijala u potpunoj tišini, i odvažno zauzimanje cijeloga izvedbenog prostora, čitavo vrijeme držeći pozornost promatrača napetom. “Platforma.hr: Ažuriranje koncepcija”, Ivana Slunjski, kupus.net, 10. studenog2011.

Raw Ivane Peranić solo je u tišini, tek s jednim glasnim udarcem šake o zid, što je zanimljiva odluka s obzirom na to da je TASK uvjetovao rad sa zvukom. Ivana Peranić pokazala je zavidnu koncentraciju i prisutnost na sceni, kao i dinamičnu, a jednostavnu tjelesnost u tihom kretanju, koje je pokretala nama nevidljiva mreža dubinskih iskustava. “NOVIM STAZAMA Post festum: 12. Platforma.hr, Zagreb, 9. – 16. listopada 2011.”, Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 23. listopada 2011.

Ivana Peranić, kazališna umjetnica, izvođačica, koreograf, pedagog. Diplomirala i magistrirala na The International School of Corporeal Mime u Londonu, te na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Surađivala s različitim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima te sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika kao koreografkinja suvremenog plesa.

Ivana Kalc, plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Nakon SEAD-a (Salzburg Experimental Academy of Dance, Austrija) i privatnog sveučilišta Anton Bruckner (Institute for Dance Arts, Linz, Austrija) stječe titulu Bachelor of Arts. Surađuje s umjetnicima različitih profila u Austriji i Hrvatskoj, ponajviše u domeni novih medija. 2008. godine dobitnik je DanceWEB stipendije u Beču (ImpulsTanz Festival). Član je strukovne udruge UPUH-a i HZSU-a kao samostalna plesna umjetnica.

Ivan Dobran, diplomirao scenografiju pri Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Djeluje na području kazališne scenografije, videa i animacije. Kao scenograf surađivao na nizu projekata u Veneciji, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. Posebno zainteresiran za primjenu videa u scenografiji. Voditelj likovnih, filmskih i scenografskih radionica. Od 2012. radi kao asistent na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

John Miller započeo je formalnu glazbenu edukaciju (klavir) kada je imao 6 godina. Postupno je sam sebe naučio svirati po sluhu, te je počeo stvarati svoju autorsku glazbu, mješavinu jazza, bluesa i popa. Zanimalo ga je snimanje glazbe koristeći klavijature, bubnjeve, glasove i limene kutije za kekse. 1989. snimio je album ‘Shopping Trolley’ za Hannibal Records, a kasnije je snimio još mnogo albuma za svoju vlastitu izdavačku kuću ‘Polenta’. Njegov rad i sviranje uživo u Londonu uvelike su raznoliki i uključuju solo izvedbe te brojne suradnje.

Tajči Čekada djeluje na području modnog dizajna, kostimografije, performansa i fotografije. Do sada je realizirala velik broj modnih revija, izložbi i performansa u zemlji i inozemstvu. Članica je strukovnih udruženja HDLU i ULUPUH. Više informacija na www.tajcicekada.com

Raw Extended 2103 Teaser from Arts Organization KRILA.