Radionica i Javna Prezentacija LIVE MOVIE

20.08.2021.
 

Radionica kazališta na specifičnim lokacijama i javna prezetnacija “Live Movie” by Rodrigo Pardo (Oximoron, Marsseile, Francuska)

LiveMovie, radionica fizičkog kazališta

Vrijeme: 09. – 12. rujan 2021.
◾ 9. i 10. rujna 2021. 17.00 – 22.00 sati.
◾ 11. i 12. rujna 2021. 14.00 – 20.00 sati.

Javna prezentacija 12. rujna 2021. u 19.00 sati. (ulaz besplatan)

Mjesto: Filodrammatica, Korzo 26, HKD na Sušaku, Storssmayerova 1, Rijeka te druge lokacije
Cijena kotizacije: 300,00 kn
 
REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO NA RADIONICI OVDJE ili prijavom na email: info@krila.org.
 
** Zbog ograničenog broja sudionika/ca radionica te publike (8-12), obavezna je prijava putem Prijavnog Obrasca. Prijave se primaju do 07. rujna 2021. u 12:00 sati, nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrdu i uputu za plaćanje.

**Cijena radionice je 300,00 kn i uplaćuje se unaprijed na žiro-račun umjetničke organizacije KRILA.

** Osigurali smo četiri (4) gratis mjesta za studente/ice ili lokalne izvedbene umjetnike/ice po radionici. Prednost imaju studenti umjetničkih smjerova.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa zbog okolnosti uzrokovanih COVID-19. !O RADIONICI FIZIČKOG KAZALIŠTA “Livemovie”

 
“LiveMovie” u formi kompozicijske radionice okuplja i dijeli iskustva i znanja autora iz njegovih dosadašnjih kreacija na specifičnim lokacijama koje tematiziraju dualnost stvarnosti i fikcije.

Trodnevna radionica i javna prezentacija pod umjetničkim vodstvom Rodriga Parda primarno je namijenjena mladim stvarocima i izvedbenim umjetnicima, spisateljima, filmskim umjetnicima i glazbenicima autorima s kompozicijskim vještinama (ne samo interpretatorima) i s interesom da konfrontiraju svoj umjetnički rad sa specifičnim lokacijama.

Struktura kompozijske radionice: započinje kratkom izvedbom na specifičnoj lokaciji kao konkretan primjer onoga što će sudionici razviti tijekom radionice, nakon čega slijedi predavanje i participativni razgovor koji vodi Rodrigo Pardo na temelju filmova i tekstova koji analiziraju percepciju stvarnosti nasuprot fikcije i njezinu svjesnu upotrebu kao kompozicijsko sredstvo/alat U drugoj praktičnoj fazi, sudionici su vođeni stvarati kratke fikcijske scene, koreografije ili zvučne intervencije na različitim točkama grada koje su sami izabrali, a unutar kruga od jednog kilometra oko područja u kojem se radionica održava. Posljednjeg dana radionice cijela skupina ide u “obilazak” gradom u kojem polaznici gledaju i igraju scene. Slijedi završna rasprava o prezentiranom radu i prethodno proučenom teorijskom materijalu. Sljedeći dan planirana je javna prezentacija “obilaska” za građanstvo nakon koje slijedi i razgovor s publikom.
 

Kome je radionica namijenjena
 
Na ovu radionicu mogu se prijaviti osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci, mladi umjetnici i studenti) koje zanimaju suvremene kazališne prakse i metodologije na specifičnim lokacijama. Rodrigo Pardo razvio je posebnu metodologiju rada na lokaciji koristeći se novim tehnologijama, koju će također podijeliti s polaznicama radionice. Minimalna dob polaznika je 18 godina. Radni jezik radionice je engleski.

 

Riječ autora
 
Umjetnost je posvuda, samo malo promjene perspektive i ono što nazivamo stvarnošću pretvara se u određeni obrazac života, stil, način postojanja u svijetu, nešto prepoznatljivo i mjerljivo što u svom sumnjivom ponavljanju otkriva skrivenu strukturu, scenarij u kojem smo mi glumci. Dok snove gradimo od komadića istine koje nam je dan ostavio, svakodnevno je također izgrađeno na čvrstim temeljima fantazije, i upravo između ta dva svijeta umjetnik mora održavati sumnju živom, i misterij koji nadilazi definiciju i pojavljuje se samo u proživljenom iskustvu.

 

Autor i Voditej Radionice

 
Rodrigo Pardo, Francuska, Marseille – Argentinski koreograf, izvođač i video umjetnik, Rodrigo Pardo diplomirao je na Dasarts-Advanced studiju za izvedbenu umjetnost (Amsterdam, Nizozemska) te se školovao i pri Kazališnoj školi Bahía Blanca (Argentina) i školi suvremenog plesa Teatro General San Martín (Buenos Aires, Argentina). Njegov umjetnički rad kreće se od plesnih radova, videa i glazbe, do izvedbi na specifičnoj lokaciji korištenjem raznih medija. Ovu interdisciplinarnu praksu karakterizira poseban odnos prema urbanim prostorima i umetanje konstruirane fikcije u svakodnevni život kao način otvaranja vrata svijesti o tome kako doživljavamo stvarnost.

>Pardovu produkciju podržale su međunarodne institucije i fondacije kao što su: INSITU (European network), Lieux Publics (FR), Biennale di Venezia (IT), Napoli Teatro Festival Italia (IT), American Dance Festival (U.S), Amsterdams Fonds voor de Kunst, Dasarts, and The Theatre School Amsterdam (NL), Fundación Antorchas, Fondo Nacional de las Artes and Prodanza (AR).

Rodrigo Pardo

 

Kazališna skupina/organizacija OXIMORON je organizacija u kulturi sa sjedištem u Bruxellesu, Belgiji osnovana 2013. godine. Cilj organizacije je promicanje plesa, glazbe i izvedbenih umjetničkih projekata, te realizacija produkcija koje uključuju suradnju s institucijama kao što su međunarodna mreža IN-Situ, francuski i belgijski nacionalni fondovi, te različiti međunarodni festivali diljem Europe.


JAVNA PREZENTACIJA I RAZGOVOR S PUBLIKOM “LiveMovie”

 
Izvođači: polaznici radionice
Umjetnici: Rodrigo Pardo
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Vrijeme: 12. rujan 2021. u 19.00 sati
Mjesto: Filodrammatica, Korzo 28/2, Rijeka
Cijena kotizacije: 300,00 kn
Ulaz: besplatan

Nakon javne prezentacije rezultata radionice održat će se razgovor sa zainteresiranom publikom koji će voditi Gloria Fabijanić Jelović.


Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Financijska podrška:Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije, ACT OUT – projekt IG Freie Theaterarbeit financiran od strane BMEIA, Land Steiermark i BKA.

Medijski pokrovitelji: Moja Rijeka,Radio Roža, Novi List.

Logistička podrška: HKD na Sušaku, SU Molekula, Sveučilište u Rijeci.

Posebna zahvala: g. Franji Božiću i tvrtci Gazebo Zagreb d.o.o. te rektorici riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Snježani Prijić-Samaržiji sa suradnicima.