Radionica “Glas Otpuštanja” i Izvedba NOX

09.06.2021.
 

Vokalna Radionica “Glas Otpuštanja” i izvedba “NOX”

Vokalna Radionica “Glas Otpuštanja”

Vokalna Radionica
Vrijeme: 26. i 27. lipnja 2021. od 10.00 do 17.00 sati s pauzom od sat vremena
Mjesto: Filodrammatica, Korzo 28/2, Rijeka
Cijena ulaznice: 250,00 kn
 
REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO NA RADIONICI OVDJE ili prijavom na email: info@krila.org.
 
** Broj mjesta je ograničen i rezervacije su obavezne!


O RADIONICI “Glas Otpuštanja”

 
Kroz dvodnevnu radionicu istraživat ćemo naše osobno vokalno izražavanje žalovanja. Prvoga dana osvrnut ćemo se na različite svjetske tradicionalne pjesme jadikovki i tugovanja, kao i početi aktivirati svoj glas i svoje tijelo, prilagođavajući se nježnom procesu otpuštanja daha, zvuka i osjećaja. Drugi dan, voditeljica će voditi polaznike radionice kroz vođene prakse stvaranja osobne jadikovke uz podršku grupe. Te osobne jadikovke mogu biti specifične ili općenite i služe kao kreativan, siguran i iscjeljujući postupak. Završit ćemo proces kreativnom i fizičkom integracijom, započinjući i završavajući svoj proces s lakoćom i radošću.
 
VAŽNA NAPOMENA:
 
** Ovaj rad nije zamišljen kao terapija, iako može biti i terapijski. Ovo je kreativan i osnovni ljudski proces pristupa glasu i osjećajima kroz tijelo s kojim se svatko može povezati na osobnoj, kolektivnoj i arhetipskoj razini. Julianna je praktičarka glasa i tijela, a ne profesionalna osoba za mentalno zdravlje, pa se ne savjetuje sudjelovanje ako se osoba bori s problemom mentalnog zdravlja ili je u stanju akutnog žaljenja.

 
Kome je radionica namijenjena
 
Na ovu radionicu mogu se prijaviti i osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci i studenti) i osobe bez prethodnog iskustva u scenskom izražavanju. Radionica je namijenjena svima koji žele produbiti vezu sa svojim autentičnim glasom, probuditi viceralno iskustvo svojega glasa te oživjeti emocionalno izražavanje kroz vokalizaciju. Minimalna dob polaznika je 18 godina. Radni jezik radionice je engleski (s mogućnošću hrvatskog prijevoda).

 
Riječ autorice
 
Čin davanja glasa svojoj boli transformativni je proces i nešto što nam zajednički nedostaje u našim suvremenim strukturama. Vokalne lamentacije prisutne su u svakoj tradicionalnoj kulturi na planetu i tisućljećima su služile kao platforma za podršku i iscjeljenje zajednici. Osim toga, i u životnjiskom carstvu možemo svjedočiti vokalnom žalovanju, dirljivim zapažanjima svojevrsne pjesme žalosti pri odlasku člana grupe. Dio našeg jedinstvenog ljudskog iskustva jest da smo sposobni dati oblik i sadržaj svojim osjećajima kroz umjetničko izražavanje; pretvarajući svoja unutarnja iskustva boli, žalovanja i oplakivanja u nešto što se može svjedočiti, dijeliti, podržavati i otpuštati. To je prirodni proces. Kroz zajednički i podržavani prostor, svjedočenje i podršku zajednice i snažan čin vokalizacije, naša tuga može postati stvar ljepote koju možemo transformirati i otpustiti.

 
Voditejica Radionice
 
Radionicu vodi poljska nezavisna multidisciplinarna kazališna umjetnica Julianna Bloodgood (Wrocław, Poljska) koja je od 2009. do 2018. radila s višestruko nagrađivanom i svjetski poznatom poljskom kazališnom skupinom Song of the Goat Theatre (Teatr Pieśń Kozła). Rezidencijalna je umjetnica kazališta Theater MITU iz New Yorka i slovačke kazališne skupine Honey and Dusta, a trenutno surađuje s Bru Theatre iz Galwaya. Suosnivačica je zaklade The Great Globe Foundation, neprofitne organizacije koja koristi snagu kreativnosti da nadahne i osnaži individualni glas i pomogne u izgradnji mostova između ljudi i zajednica. Kroz ovu organizaciju suosnovala je i vodila projekt kazališta Dadaab, kazališnu inicijativu za mlade sa sjedištem u Dadaab-u u Keniji, najvećem svjetskom izbjegličkom kampu.

Njezin rad uključuje antropološka istraživanja performansa i puno putovanja u potrazi za različitim kulturnim perspektivama tijela, glasa i rituala izvedbe. Njeno istraživanje tijela dovelo ju je do detaljnog i trajnog proučavanja veze između tijela i glasa, te mnogo različitih stilova, tradicija i tehnika pjevanja. Ima preko 20 godina iskustva u praksama plesa i pokreta, a nastupa, podučava i istražuje na globalnoj razini. Radionica je uvod u rad u nastajanju na specifičnoj lokaciji Nox i omogućit će zainteresiranoj publici da prije pogledane predstave i sami iskuse otpuštanje osjećaja tuge i žaljenja u zajednici kroz pjevanje i lamentaciju.
 
REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO NA RADIONICI!
Ispuni
PRIJAVNICU ili nas kontaktiraj na email: info@krila.org i rezerviraj svoje mjesto.

 


NOX – izvedba na specifičnoj lokaciji i razgovor s publikom

 
Vrijeme: 02. i 03. srpnja 2021. u 20.30 sati
Mjesto: Tenk, Kampus Sveučilišta u Rijeci, Rijeka (pristup preko ulice Radmile Matejčić – iznad Sušačke bolnice).
Cijena ulaznice: 25,00 kn
 
ULAZNICE REZERVIRAJTE NA: INFO@KRILA.ORG
 
** Broj mjesta je ograničen i rezervacije su obavezne!


 


NOX

 

Vrijeme: 02. i 03. srpnja 2021. u 20.30 sati
Mjesto: Tenk, Kampus Sveučilišta u Rijeci, Rijeka (pristup preko ulice Radmile Matejčić – iznad Sušačke bolnice).
Cijena ulaznice: 25,00 kn
 
ULAZNICE REZERVIRAJTE NA INFO@KRILA.ORG!
 
Umjesto predviđene predstave “Gol” koju ove godine Brú Theatre nije bio u mogućnosti producirati zbog Covid situacije, predstavit će solo izvedbu vokalistice i skladateljice Julianne Bloodgood, a u režiji Jamesa Riordana.

Ovaj rad realizirat će se na specifičnoj lokaciji u Rijeci, a kombinira vokalno i fizičko kazalište inspirirano lamentacijama za pokojnike i ženama narikačama (jaukaricama) irske tradicije. Spaja glas, pokret i priču, pružajući publici priliku da iskusi ovu neobičnu, ukletu i lijepu tradiciju koja je nekoć bila izgubljena i koja ponovno oživljava u Irskoj i širom Europe.
 

 
Riječ autora
 
Tijelo drži toliko toga izvan vidljivog. Pozvani smo da svjedočimo ženi u pokretu – koja drhti između blaženstva i iscrpljenosti, stoji između pragova i govori svoju istinu. Nox je spajanje glasa, tijela i istine. Crpeći iz svojega tijela prema van, umjetnica poziva glasove žena koje su bile prije nje, i vođena odjecima koji joj odgovaraju, tka pjesmu koja je naricaljka, hvalospjev, molitva, pripjev i himna.

Nox odjekuje slijedom ženskih tijela, od usta do uha do oka, a mi osjećamo ono što se svjedoči, govori i čuje generacijama; i vodi nas do ovog sadašnjeg trenutka u kojem svi nešto izdržavamo, gužvamo se, borimo se, plačemo, posmatramo i jesmo promatrani.

 
Autor Koncepta
 
James Riordan je interdisciplinarni kazališni umjetnik sa sjedištem u Galwayu u Irskoj. Dvojezično radi na engleskom i gaelskom jeziku, te široko surađuje s brojnim umjetnicima. Nakon dugogodišnjeg usavršavanja i rada u Londonu i Berlinu, 2018. godine osnovao je kazališnu skupinu Brú Theatre u Irskoj i njezin je umjetnički direktor. Njihov rad uključuje Ar Ais Arís u kojem se virtualna stvarnost susreće s vizualnom poezijom, Selvage (nominiran za dvije nagrade Irish Times Theatre) i Cleite , rad kazališta maski s pjevanjem Seana Nósa. Njegov trenutni radovi bave se prostorom između bogate baštine Irske i inovativnog, fizičkog pripovijedanja, igranja s formom i jezikom kako bi se ponovno uspostavilo ono prvotno. Član je skupine za ulične spektakle Macnas i odabran je kao jedan od deset rezidencijalnih umjetnika u sklopu projekta Make a Move (2019.) gdje je i upoznao Ivanu Peranić i Juliannu Bloodgood. Nedavno ga je irsko nacionalno kazalište Abbey angažiralo da radi na svom novom autorskom projektu.
 
Kazališna skupina/organizacija
 
Brú Theatre je kazalište osnovano u siječnju 2018. sa sjedištem u Galwayu koje radi dvojezično. Na scenu postavljaju suvremene pisce i mlade autore, često koristeći maske, lutkarstvo, živu glazbu, ples te engleski i irski jezik. Trenutno imaju tri cjelovite produkcije i jedan rad u nastajanju, nekoliko nominacija za nagradu Irish Times Theatre za svoj rad, a velikodušno ih financiraju The Arts Council, Galway City and County Council, Creative Ireland, Galway 2020 and Ealín na Gaeltachta. Njihove produkcije izvedene su u sklopu Galway Theatre Festival, Baboró, Culture Night, Traidphicnic, Cairde Festival i Galway 2020. Njihov sljedeći projekt, Ar Ais Arís, iskustvo je VR-a na irskom jeziku, razvijen u sklopu programa Galway 2020. Godine 2020. Razvijaju program za razvoj umjetnika, Remote Control, u partnerstvu s Galway Dance Projectom i kazalištem Town Hall, Galway.


Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Financijska podrška:Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije, ACT OUT – projekt IG Freie Theaterarbeit financiran od strane BMEIA, Land Steiermark i BKA.

Medijski pokrovitelji: Moja Rijeka,Radio Roža, Novi List.

Logistička podrška: HKD na Sušaku, SU Molekula, Sveučilište u Rijeci.

Posebna zahvala: g. Franji Božiću i tvrtci Gazebo Zagreb d.o.o. te rektorici riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Snježani Prijić-Samaržiji sa suradnicima.