Prvi susret

23. svibnja 2017. na trgu između OŠ Centar i SŠ Građevinske i Graditeljske
24. svibnja 2017. u 19.00 sati u Galeriji Kortil

Prvi susret okupio je starije osobe i djecu i konceptualno se temelji na verbalnoj komunikaciji. Kroz međugeneracijski dijalog, dijeljenjem iskustva iz svojeg djetinjstva uspostavila se komunikacija između starijih osoba (54+) i djece osnovnoškolske dobi iz OŠ Centar u Rijeci. Kroz susret s djecom otkrio se problem neadekvatnog školskog dvorišta koje je prljavo, neograđeno i na koje osim betona nema sadržaja za dječju igru i odmor. Kroz susret sa starijima vratilo se sjećanje na nekadašnje parkove u samome centru grada koji su bili duša grada jer su parkovi ljude i djecu tada spajali.

Javna prezentacija prvoga susreta realizirana je dva puta. 23. svibnja 2017. djeca su sa svojom koreografijom zamišljenog idealnog školskoga dvorišta sudjelovala u većem programu oživljavanja toga “trga” između njihove škole OŠ Centar i SŠ Građevinske i Graditeljske, kroz manifestaciju «Hrvatska volontira» u organizaciji udruge Smart.

24. svibnja 2017. u Galeriji Kortil prilikom javne prezentacije djeca su se po prvi puta susrela s «bakama čarobnicama» pred svojim majkama, prijateljima i publikom. Javno su izrazila nezadovoljstvo svojim školskim dvorištem, a kroz pričanje priča «baki čarobnica» dobila su još jedan uvid u kontekst dvaju različitih vremena i načina života kada su djeca stvarala i igre i igračke i imala puno više adekvatnog prostora i vremena za to. Bake su ih ohrabrile da budu svjesna, angažirana i odlučna djeca! Majke su poduprle inicijativu i izrazile želju da se nastavi u ovome smjeru i da se djeci omogući adekvatan prostor za odrastanje i razvoj.

“Cijenim inicijativu umjetnice koja je organizirala ovo okupljanje i radionicu za našu djecu. Sjećam se Sušaka iz svog djetinjstva i ne mogu ostati hladna zbog stanja u kojem je danas. Naša djeca zaslužuju Sušak kakav sam imala ja, kakav je imala moja mama i kakav je imala moja nona. Odaslali ste impuls, po meni vrlo važan i na tome svaka vam čast. Preporuka za neko buduće okupljanje bila bi — dajte nam konkretnije informacije i dovest ćemo druge roditelje. Hvala vam za ovaj korak! Vaša Silva (majka jedne djevojčice sudionice)”.

Indikativno je umjetnici da su glavne akterke u promišljanju problematike bile žene: 3 generacije žena – djevojčice / majke i umjetnica / bake. Također, glavne suradnice bile su povjesničarka umjetnosti i voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović, povjesničarka umjetnosti Marija Vasović, voditeljica Sveučilišta za treću dob Jana Ažić, te djelatnice OŠ Centar – ravnateljica Nedjeljka Debelić i pedagoginja Snježana Carević Tomac.

Kroz prvi susret osjetila se potreba promišljanja kako javni prostor definira dječju igru; koliko može biti poticajan, više ili manje, na razvoj djece te kako oplemenjujući prostor možemo mijenjati njihove stavove i ponašanja? To je ujedno i impuls za novi susret u 2018.

Koreografkinja i autorica: Ivana Peranić
Izvođačice i ko-autorice: učenice OŠ Centar – Gabrijela Bakarčić, Lucija Dujmović, Paola Dujmović, Hana Guska, Lana Krešić, Tea Krešić, Elena Merdanović, Natali Osmani, Adriana
Savić, Vivienne Shahini, Doria Sušanj, Enea Sušanj; umirovljenice – Ivanka Krišković, Enza Vaccaro

Stručna suradnica, povjesničarka umjetnosti: Marija Vasović
Partneri: Inicijativa Kortil uživo, OŠ Centar
Posebna zahvala Snježani Carević Tomac, Jani Ažić, Sveučilištu za treću dob i Matici umirovljenika Grada Rijeke!

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA u suradnji s Galerijom Kortil

Projekt su podržali: Grad Rijeka i Zaklada Kultura nova

Fotografije: Nataša Alavanja