Projekt MAKE A MOVE dolazi u Rijeku!

Tijekom Laba u Rijeci umjetnici će razvijati ideje u izvedbene radove koja će lokalna publika moći pogledati u utorak 17. rujna 2019. u obliku prezentacije radova u nastajanju na sljedećim lokacijama: izlozi i ulice u centru grada, krov Robne kuće RI te u Teatru Fenice – Opera

Zadovoljstvo nam je predstaviti Lab u Rijeci – “Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika” koji je dio projekta “MAKE A MOVE – Umjetnički inkubator za suvremeno europsko vaninstitucionalno i nezavisno kazalište” namijenjenog nezavisnim kazališnim umjetnicima čija je praksa usmjerena na suvremene kazališne prakse i koji će se održati u Rijeci od 10. do 19. rujna 2019. u organizaciji umjetničke organizacije Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA iz Rijeke.

Lab u Rijeci dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti. Projekt sufinancira Europska komisija u sklopu programa Kreativna Europa.
 
MAKE A MOVE je uvod u projekt “Nestvarni gradovi“, koji će se u 2020. godini održati kao dio programskog pravca Kuhinje različitosti Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Lab u Rijeci “Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika”

Lab u Rijeci – “Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika” sastavljen je od dva modula: Umjetnički i Poslovni modul kroz koje se prožima element razvoja publike. Cijeli Lab će se razvijati pod mentorstvom međunarodnih eksperata u području poduzetništva u kulturi i u suradnji s međunarodnim i lokalnim umjetničkim suradnicima, a u njemu će sudjelovati deset međunarodnih te deset lokalnih i regionalnih umjetnika iz devet europskih zemalja (Austrije, Francuske, Hrvatske, Irske, Poljske, Portugala, Slovenije, Srbije i Španjolske).

Umjetnički modul će se usredotočiti na razmjenu različitih suvremenih izvedbenih praksi i pristupa u kontekstu kazališnih praksi na specifičnim lokacijama. Umjetnički modul je podjeljen na dva dijela:

prvi dio (11.-14. rujna): ima za cilj interakciju sa specifičnim lokacijama i posljedično umjetničko izražavanje kroz različite forme kao što su: metodologija rada, performativni radovi, skice, prijedlozi ili nešto što još nismo predvidjeli.

drugi dio (15.-17. rujna): ima za cilj daljnje razvijanje ideja u umjetničke radove pod vodstvom rezidencijalnih umjetnika, a u suradnji s deset lokalnih i regionalnih umjetnika. Ti će umjetnički radovi biti prikazani lokalnoj publici u formatu rada u nastajanju u utorak 17. rujna 2019.

Poslovni modul proširit će temu prikupljanja sredstava pokrenutu tijekom Laba u Galwayu. No, Lab u Rijeci će promijeniti perspektivu od strane ponude na stranu potražnje.

Unutar Poslovnog modula sudionici će raditi na procesu izrade učinkovitog i konkurentnog prijedloga za prikupljanje bespovratnih sredstava i suočavati se s financijskim i upravljačkim izazovima nakon uspješne prijave za potporu. Iskusni eksperti u području poduzetništva u kulturi identificirat će najmanje pet sljedećih projekata suradnje među sudionicima umjetničkog inkubatora MAKE A MOVE.

Element razvoja publike bit će isprepleten u oba modula u skladu s publiko-centričnim pristupom unutar malih organizacija u kulturi i među nezavisnim umjetnicima, baveći se odnosima između umjetnika i publike u kontekstu izvedbe na specifičnoj lokaciji. Kroz moderirane razgovore sudionici će imati priliku podijeliti svoje viđenje o razumijevanju, pristupu i iskustvu publike u svojoj umjetničkoj praksi: (1) Razine uključivanja publike (2) Izazovi upravljanja publikom u nekonvencionalnim kazališnim prostorima. Ovaj pristup na razvoj publike gleda kao na višestruku strategiju koja uključuje različite aspekte svakog rada u kulturi i/ili u organizaciji kao što su oglašavanje, promocija, razrada programa, edukacija i dr.

Sudionici

Rezidencijalni umjetnici: Julianna Bloodgood (Wrocław), Miguel Bonneville (Teatro Do Silencio, Lisbon), Anne Corte (Paris), Joannes Lederhaas (Workinglifebalance Ltd., Graz), James Riordan (Galway), Rodrigo Pardo (Marseille), Nicole Pschetz (Poulpe Electrique, Arcueil), Dmitri Rekatchevski (Paris), Sanna Karoliina Toivanen (ToTum TeaTre, Barcelona), Janaina Tupan (Platform 88, Montpellier).

Lokalni i regionalni umjetnici: Sendi Bakotić (Rijeka), Andrea Crnković (Rijeka), Maja Kalafatić (Celje/Beograd), Nika Korenjak (Ljubljana/Zagreb), Iva Korbar (Zagreb), Maja Kovač (Zagreb), Frane Meden (Pula), Uroš Mladenović (Novi Sad), Kristina Paunovski (Rijeka), Miljena Vučković (Novi Sad). Local and regional artists will have access to selected parts of the Art Incubator activities and that is the second part of the Artistic Module as well as Business Module.

Umjetnički suradnici:
Fernanda Branco (Brazil/Norveška) – izvedbena umjetnica sa sjedištem u Oslu čija je rad usmjeren na prirodu i okoliš
Monica Giacomin (Italija/Velika Britanija) – edukatorica, terapeut i umjetnica pokreta sa sjedištem u Londonu
Ivana Golob (Rijeka) – povjesničarka umjetnosti s fokusom na industrijsku baštinu
Enver Krivac (Rijeka) – glazbenik, pisac i suradnik na riječkoj nezavisnoj izvedbenoj sceni
Lorin Zović i Elvira Udina Crnić (G.I.S. Produkcija, Matulji) – tehničari zvuka i svjetla

Eksperti u području poduzetništva u kulturi
Barbara Rovere – stručnjakinja u prikupljanju sredstava s izvrsnim uspjehom u osiguravanju sredstava iz programa Kreativna Europa
Adam Jeanes – projektni voditelj i driektor Music/Arts Council England (Engleska)

Evaluatori
Interni evaluatori: Lia Contiu (Targu-Mures), Anda Cadariu (Targu-Mures), Alessandra Troncone (Naples)
Vanjski evaluatori: Cristina Da Milano (Rome), Darko Lukić (Zagreb)

Umjetnička direktorica
Ivana Peranic – nezavisna kazališna umjetnica iz Rijeke te voditeljica i menadžerica projekta MAKE A MOVE

Tijekom Laba u Rijeci umjetnici će razvijati ideje u izvedbene radove koja će lokalna publika moći pogledati u utorak 17. rujna 2019. u obliku prezentacije radova u nastajanju na sljedećim lokacijama: izlozi i ulice u centru grada, krov Robne kuće Ri te u Teatru Fenice – Opera


Vodeći partner: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA (Rijeka)

Partner suorganizator: Galway Theatre Festival (Galway), Institute of Arts Barcelona (Sitges), University of Arts Targu-Mures (Targu- Mures)

Pridruženi partneri: ACTS Laboratory for Performance Practices (Oslo), MOVEO – Center for Creation and Formation (Barcelona), Platform 88 (Montpellier), Poulpe Electrique (Arcueil), ToTum TeaTre (Barcelona), Workinglifebalance Ltd. (Graz).
Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku: Rijeke 2020 d.o.o., Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade “Kultura nova”, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb te Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Zagrebu.

Partneri za izvedbe na specifičnim lokacijama: Privredna banka Zagreb, PBZ Nekretnine, Rijekakino d.o.o. i Robna kuća Ri.

Logistička podrška: Savez udruga Molekula (Filodrammatica) i Rijeka 2020 d.o.o. (RiHub).