Predstava – Plava ptica


 

08.06.2022.
 

Predstava fizičkog kazališta “PLAVA PTICA”

 

 
Autorski tim:

▪️ Redateljica i koreografkinja: Ivana Peranić
▪️ Polaznici edukacijskog programa KRILA i izvođači: Silvija Bumbak, Adnan Duzić, Ivo Grubiša, Duje Katalinić, Ines Lazarević Rukavina, Nika Miculinić, Diego Martinčić, Sandra Regvar, Mia Rukavina.
▪️ Glazba: Enver Krivac
▪️ Fotograf: Dražen Šokčević
▪️ Svjetlo: Diego Martinčić
▪️ Logistička podrška: Savez udruga Molekula
▪️ Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

 

Datum izvedbe: Srijeda, 08.06.2022. u 20.00 sati, u Filodrammatici (Korzo 26, 1. kat, 51000 Rijeka)
 
▪️ Ulaznice: Ulaznice na dan izvedbe mogu se kupiti po 30,00 kuna na blagajni Filodrammatice sat vremena prije početka predstave.
Zbog ograničenog broja ulaznica, obavezne su rezervacije na krila051@gmail.com
 


 
“Plava ptica” je predstava suvremenog kazališta o ranjivosti i hrabrosti da se uroni u svoje nesvjesno, o onim stvarima koje se kriju u osobnosti čovjeka, u njegovoj neiskazanoj intimi, koja kroz riječi ne može van, te se kovitla kroz pokrete i poprimi oblik svakodnevnice koja se više ne mašta već živi, transformira, inspirira i oslobađa.

Ovo je priča o susretima. O dijeljenju prolaznih trenutaka, raspršenih čestica egzistencije. U posve običnim svakodnevicama vođenih svojim “ja”, ali tek naizgled pravocrtnih linija, uranjamo načas u tuđe svjetove. Okrznemo se pa opet nastavljamo svojom znanom putanjom. Pa se onda opet slučajno dodirnemo, stojeći tako nekome na putu. Usudimo se ponekad zakoračiti u tuđi svijet. Proviriti. Razumijeti. Ostaviti trag na međusobno ispisanim stranicama. U beskonačnim traganjima i nastojanjima, tražeći nepisane dozvole za postojanje u nama i oko nas. Ispreplićemo se i rasplićemo. Zapetljani u svoje i tuđe realnosti. Zapetljani sami u sebe. Katkad se raspetljamo. Ne zadugo. Ulijećemo neumorno iz jednog u drugi čvor, čitav život. Nekad nešto želimo i reći. Nekad i uspijemo. Većinom ne. Riječi su najveći čvorovi. Zato si izričemo riječima neizrecivo. Gubimo se pa opet pronalazimo. Bježimo u samoću. Pa zatim opet susrećemo neko novo i neko staro granje koje se pružilo pred naše stablo.

Nastala je u sklopu edukacijskog programa KRILA za odrasle koji vodi samostalna kazališna umjetnica Ivana Peranić. Njen interes je autentični pokret koji uključuje profesionalna i neprofesionalna izvođačka tijela, kako se nesvjesno manifestira kroz metafore tijela te kako osobni i kolektivni rast možemo ostvariti samo u kontaktu i uz podršku zajednice.


Fotograf / Dražen Šokčević

Dojmovi polaznika:
 
“U meni kao da se skupilo jato plavih ptica i svaka od njih nosi po jednu priču iz moga sjećanja, po jednu želju u kljunu, po jedno osjećanje i potrebu. Ujedinjene me trasformiraju, otvaraju novi put viđenja sebe, donose mi istinsku radost pokreta i duboke preobrazbe, zagrljaja sa dubinama koje me više ne plaše, naprosto prerastam sopstveni kavez.”
 
“Napravili smo predstavu o plavoj ptici. Svijetlo plavoj, paperjastoj maloj ptici.
Koja nam ponekad postavlja pitanja.
Koja ponekad zna naš odgovor.
Koju ponekad uspijemo čuti.
O ptici koju poneki ponekad pokažu nekome.
Mnogi nikada nikome.
A mi vama.”

 
Riječi redateljice:
 
““Istina podvlači crtu, postavlja jasnu granicu i tu onda nema mogućnosti zaplitanja. Ne može se čovjek zaplesti u Istinu. Istina je kao svjetlo koje osvjetljava mračne sfere psihe i kad uđemo u osobnu Istinu, put pred nama je jasan i čist. Nema zabluda, nema snatrenja, nema nesporazuma i nema zavlačenja.


Čovjek mora sam sebi dobro pogledati u oči i ogoliti se sam pred sobom, pred svojom dušom pokloniti se do poda i onda tako otvorenih očiju i duše pustiti svoju istinu van, iz kaveza kao pticu, da slobodno leti, bez očekivanja, bez predumišljaja, bez hipoteze. U pravom smislu slobodnu – od prošlosti i od budućnosti.”” – Redateljica i koreografkinja: Ivana Peranić