Prakse utjelovljenog glasa, Istraživački Lab 2 – Festival TranziT

Prakse utjelovljenog glasa, Istraživački Lab 2

Koncep, režija, izvedba: Julianna Bloodgood (Wrocław, Poljska)
Mjesto Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka
Vrijeme: 18. – 20. studeni 2022.
18. studenog 2022. od 14.00 do 17.00 sati
19. i 20. studenog 2022. od 10.00 do 18.00 sati
Cijena ulaznice: 450,00 kn
Prijavi se putem obrsca: ovdje
U slučaju komplikacije s prijavom javi se na: info@krila.org ili na 0915793595

Kome je lab namijenjen: osobama s umjetničkim backgroundom (profesionalci i studenti) i osobama bez prethodnog iskustva u scenskom izražavanju

Program Festivala TranziT pogledajte na sljedećem linku: Program TranziTFotograf: Mateusz Bral

Prakse utjelovljenog glasa (Embodied Voice Practices) je utjelovljeni pristup vokalnom treningu koji koristi somatske prakse i vokalnu tehniku za osvještavanje, buđenje i aktivaciju autentičnog glasa koji je otvoren i slobodan, ekspresivan i sposoban prenijeti emocionalnu istinu. Embodied Voice Practices budi dubok osjećaj slušanja i reagiranja na impulse koji se javljaju unutar našeg tijela. Ta se svijest može unijeti u sve oblike komunikacije integracijom riječi, zvuka, pjesme, ritma, odnosa i mašte. Puno tijelo, puni dah, puna emocija, puni potencijal.

Prakse utjelovljenog glasa mogu se doživjeti kao dubinsko istraživanje glasa koji se doživljava kroz tijelo i prostor oko nas. Tijelo su naša vrata u sve kreativne izvore, i od tijela započinjemo istraživanje glasa, zvuka, pjesme, teksta i muzikalnosti kroz dinamično istraživanje porijekla zvuka. Produbljujemo vezu tijela i glasa i istražujemo kako fizički doživljavamo zvuk. Kroz protok pokreta i daha možemo probuditi zvučne vibracije unutar tijela – rezonirajući kosti i tkiva – stvarajući visceralno razumijevanje glasa i oživjeti nove mogućnosti za pjesmu, tekst, vokalnu improvizaciju i svu komunikaciju.

Povijest

Prakse utjelovljenog glasa razvijene su kao proces samoiscjeljivanja. Školovana sam pjevačica, glumica, plesačica i praktičarka pokreta. U svojoj sam se profesionalnoj karijeri susrela s ozbiljnim psihosomatskim blokadama koje su me kao izvođačicu sprječavale da vokaliziram tijekom visokog pritiska i vrlo emocionalnih konteksta. Nikada me nisu učili tehnikama za otpuštanje tih blokada i dopuštanje glasu da slobodno teče pa sam forsirala svoj glas tijekom nastupa i bila u opasnosti da oštetim glasnice. Tako sam započela dugo putovanje otkrivanja, rehabilitacije i razvijanja procesa koje je okupilo aspekte psihologije, jake vokalne tehnike koja crpi iz mnogih vokalnih disciplina te otpuštanje somatskih trauma. Uspjela sam izliječiti i osloboditi svoje vokalne blokade kroz godine samoistraživanja, vježbajući kroz stotine nastupa. Sada vodim druge kroz proces i tehnike koje sam prikupila i razvila. Prakse utjelovljenog glasa je dinamično i duboko putovanje procesuiranja koje rezultira oslobođenim glasom, tijelom i psihom. Moji polaznici navode da su kroz ovaj rad osjetili olakšanje, radost i slobodu te osjećaj povratka svojoj autentičnoj moći.

Kome je istraživački lab namijenjen?

Mogu se prijaviti i osobe s umjetničkim backgroundom (profesionalci i studenti) i osobe bez prethodnog iskustva u scenskom izražavanju, a kojima je tema i područje relevantno. Lab je namijenjen svima koji žele produbiti vezu sa svojim autentičnim glasom, probuditi viceralno iskustvo svojega glasa te oživjeti emocionalno izražavanje kroz vokalizaciju. Minimalna dob polaznika je 18 godina. Radni jezik je engleski.

Nekoliko dojmova polaznika prošlogodišnje radionice u Rijeci koju je vodila Julianna Bloodgood:

“Sve počinje i završava dahom. Vježbe koje smo radile su mi pokazale put. Po prvi puta sam se istinski surela s vlastitom dijafragmom, tim misterioznim organom – dopustila sam sebi da dublje dišem i time dubljem osjećam. Povjerenje koje sam imala u mentoricu, povjerenje u partnericu i grupu vodilo me k tome.”

“Energizirala me je radionica, ispunila pozitivnim emocijama, razvila dijelove mene koji su bili zatomljeni. Pozvala me na putovanje unutarnje. Oslobodila je neke strahove, pokazala na čemu trebam raditi, gdje sam zakočena. Zabavila me, obogatila, dala idjeu za neka nova kreativna rješenja u trenutnom projektu.”

“Svaki novi potisak u moje tijelo, omogućilo je novi segment otvaranja. Glas je postajao snažniji, sigurniji, osjećao je potporu.”

“Ova radionica vratila mi je moj glas. Našla sam ga bistrog kao čista voda, jasnog kao zraka sunca i snažnog kao istina. Ova radionica podsjetila me je na važnost bivanja u zajednici, u grupi, kada smo svi ohrabreni i podržani da se izrazimo.”

“Najprije, bilo je drugačije učiti od tako divnog bića, a to je Julianna… U tijelu su se otvorila mnoga zaklljučana vrata za glas i već prvi dan me to iznenadilo. Ustvari kao da imam neki novi alat, prostor ili izvor. Grupa je također bila divna, kao da nas je stvarno netko izabrao za isti cilj. I postigli smo zajedno mnogo više nego je itko očekivao. Otkrili smo se sebi, te grupi.”

“Ova radionica je moje prvo iskustvo rada na glasu i toliko toga mi je otvorila. Povezanost glasa i tijela, prepoznavanje koliko je prirodno da ispuštamo glasove (ali se često sputavamo). Sa sobom ću ponijeti divnu energiju cijele grupe, a posebno Julianne koja svojim pristupom pomiče granice naše ekspresije, ulijeva povjerenje i poziva na igru! Predivno! Želim joj zahvaliti na svemu što nam je u ova dva dana dala, sa mnogo srca i autentičnosti…. H v a l a ! ! ! “

“Vrijednost koju je radionica imala za mene je istraživanje sebe. Doticanje osobnih granica. Moj put je drukčiji od drugih. Nema neuspjeha, samo izazova… “

“Vrlo intenzivna radionica i nabijena pozitivnom energijom. Predavačica vrhunska. Osjećam se slobodno i ispunjeno. Hvala.”

“Regenerirala sam se. Skladala sam glasom. Pozdravila i oplakala pretke. Aktivirala sam neke predjele tijela koje nisam znala ni da postoje. Hvala što ste nam doveli Juliannu i Jamesa. Neka nam dođu opet! Izlazim sretna.”

“Bilo je intenzivno, s puno mojih nesigurnosti, a opet sa se osjećala sigurno. Srce je bilo otvoreno i kao da je moje maleno biće zagrlilo veliko biće i veliko biće podraglao maleno biće. Plus, želim kupiti harmonij 😃 (op.a. – harmonij je insturment koji je Julianna koristila tijekom radionice).

VAŽNE NAPOMENE:

** Ovaj rad nije zamišljen kao terapija, iako može biti i terapijski. Ovo je kreativan i osnovni ljudski proces pristupa glasu i osjećajima kroz tijelo s kojim se svatko može povezati na osobnoj, kolektivnoj i arhetipskoj razini. Julianna je praktičarka glasa i tijela, a ne profesionalna osoba za mentalno zdravlje, pa se ne savjetuje sudjelovanje ako se osoba bori s problemom mentalnog zdravlja ili je u stanju akutnog žaljenja.


Julianna Bloodgood

Američka kazališna umjetnica s poljskom adresomJulianna Bloodgood (Wrocław, Poljska) koja je od 2009. do 2018. radila s višestruko nagrađivanom i svjetski poznatom poljskom kazališnom skupinom Song of the Goat Theatre (Teatr Pieśń Kozła). Rezidencijalna je umjetnica kazališta Theater MITU iz New Yorka i slovačke kazališne skupine Honey and Dusta, a trenutno surađuje s Bru Theatre iz Galwaya. Suosnivačica je zaklade The Great Globe Foundation, neprofitne organizacije koja koristi snagu kreativnosti da nadahne i osnaži individualni glas i pomogne u izgradnji mostova između ljudi i zajednica. Kroz ovu organizaciju suosnovala je i vodila projekt kazališta Dadaab, kazališnu inicijativu za mlade sa sjedištem u Dadaab-u u Keniji, najvećem svjetskom izbjegličkom kampu. Njezin rad uključuje antropološka istraživanja performansa i puno putovanja u potrazi za različitim kulturnim perspektivama tijela, glasa i rituala izvedbe. Njeno istraživanje tijela dovelo ju je do detaljnog i trajnog proučavanja veze između tijela i glasa, te mnogo različitih stilova, tradicija i tehnika pjevanja. Ima preko 20 godina iskustva u praksama plesa i pokreta, a nastupa, podučava i istražuje na globalnoj razini. www.juliannabloodgood.com

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Partner: Plesna mreža Hrvatske

Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum Zagreb, Primorsko-goranska županija

Logistička podrška: HKD na Sušaku, Savez udruga Molekula, MMSU Rijeka (Kamov rezidencija)

Medijski pokrovitelj Novi list, Radio Korzo,Mojarijeka, Kanal Ri

Pratite nas na:

FB: krila.laboratorij i Festival TranziT
Insta: krila.ri