Poziv na sudjelovanje u projektu “MAKE A MOVE”

Poziv na sudjelovanje u projektu “MAKE A MOVE”
Umjetnički inkubator za suvremeno europsko izvninstitucionalno i neovisno kazalište

Inkubator je namijenjen svim nezavisnim kazališnim stvaraocima, bilo da se radi o pojedinačnim umjetnicima ili kolektivima (skupinama) u području suvremenih kazališnih praksi (poput fizičkog kazališta, korporalne mime, improvizacijskog kazališta i drugih oblika koje obilježava snažan odnos prema tijelu i kretanju). Koristimo pojmove "izvaninstitucionalno" ili "neovisno" kazalište jer se referiramo na prakse koje se odvijaju izvan afirmiranih institucija ili repertoarnih kazališnih kuća. Međutm, svjesni smo da ova domena kazališne umjetnosti može biti adekvatno shvaćena i imenovana samo u individualnom kontekstu svake pojedinačne europske države ili regije.

Cilj projekta Make a Move; je pridonijeti revitalizaciji europskog kazališta mobiliziranjem neiskorištenog kreativnog i inovativnog potencijala izvaninstitucionalnih i neovisnih kazališnih praksi poput fizičkog kazališta, korporalne mime i improvizacijskog kazališta.

Strategija za postizanje navedenog cilja je razvijanje i testiranje inovativnog inkubacijskog okruženja u kojem će izvaninstitucionalni i nezavisni kazališni umjetnici imati priliku razvijati svoje umjetničke i stručne vještine te prijedloge svojih produkcija od faze kreativnih ideja do različitih faza produkcije i promocije. Projekt će identificirati najmanje pet (5) novih mogućnosti suradnje i pokrenuti prijave za njihovo financiranje.

Formalni uvjeti

– Nezavisni kazališni stvaraoci negdje na polovici svoje karijere s najmanje 10 godina profesionalnog rada, bilo da se radi o prijavi pojedinačnog umjetnika ili kolektiva (skupine).
– Umjetnici iz područja kazališnih praksi koje se temelje na pokretu i/ili čiji umjetnički rad i praksu obilježava snažan odnos prema tijelu i kretanju.
– Umjetnici koji su europski rezidenti i koji rade kao samostalni umjetnici i/ili u kolektivima (skupinama) registriranim u Europi.
– Za kolektive (skupine) obavezno je da imaju pravo na financiranje u zemlji prebivališta.
– Vrlo dobro znanje engleskog jezika u govoru i pismu.

Opći kriteriji

– Interes za sudjelovanjem u procesu transnacionalne suradnje i zajedničkog stvaralaštva
– Interes za jačanjem kapaciteta u područjima kulturnog poslovanja i razvoja publike
– Aktivni rad na umrežavanju i daljnjem razvoju međunarodnih projekata
– Obaveza donešenja vlastitih umjetničkih pitanja, interesa i zabrinutosti te njihovo daljnje razvijanje unutar inkubatora
– Interes za dijeljenjem i prikazivanjem rada nastalog unutar inkubatora u kontekstu Europskih prijestolnica kulture 2020 (Rijeka and Galway)

Prilike

– Rad u međunarodnom okruženju
– Profesionalno usavršavanje
– Međusobno dijeljenje znanja, obrazovanje i osposobljavanje
– Stvaranje profesionalnih prilika za međunarodni rad i djelovanje
– Pristupanje novim tržištima, stvaranje mreže novih suradnika, izgradnja partnerstava i uspostavljanje novih kontakata
– Dopiranje do nove i šire publike

Program i kalendar aktivnosti

Inkubator će se sastojati od tri tematski definirana Laba u tri različita europska grada:
(1) “Digital practices”/“Digitalne prakse” u Galwayu, Irska (25/04/2019 – 04/05/2019)
(2) “Site-specific theatre and audience outreach”/”Kazalište na specifičnoj lokaciji i širenje publike” u Rijeci, Hrvatska (10/09/2019 – 19/09/2019)
(3) “Inside Out – Positioning non-institutionalised theatre practices in a critical journalistic and business context” / “Iznutra na van – pozicioniranje izvaninstitucionalnih kazališnih praksi u kritičkom medijskom i poslovnom kontekstu” u Targu-Mures, Rumunjska (09/12/2019 – 18/12/2019)

Uvjeti i odredbe

– Umjetnik ili umjetnički kolektiv bit će plaćen 4.320,00 eura za sudjelovanje u sva tri Laba.
Svi troškovi su plaćeni uključujući troškove putovanja, smještaja i boravka (ili dnevnice).
– Ukoliko se umjetnik/ca prijavljuje individualno, isti/a mora prisustvovati na sva tri Laba inkubatora tijekom 2019. godine, koji se održavaju u Galwayu( Irska), Rijeci ( Hrvatska) i Targu-Muresu (Rumunjska).
– Ukoliko se prijavljuje umjetnički kolektiv ili skupina, isti imaju mogućnost slanja samo jednog umjetnika/ce po Labu (odnosno 2 do 3 umjetnika/ce sveukupno za cijeli Inkubator).
– Tijekom svakoga Laba umjetnik/ca će imati priliku surađivati i zajednički stvarati s devet (9) ostalih rezidencijalnih umjetnika/ca te povremeno i s pojedinim lokalnim i regionalnim umjetnicima
– Tijekom svakoga Laba aktivnosti zajedničkog stvaralaštva će kulminirati pokazivanjem radova u nastajanju. To će biti javni događaji koji će se održati na raznim lokacijama svakoga grada Umjetničkog inkubatora. Sudionici Make a Move projekta imat će priliku uspostaviti komunikaciju s lokalnom publikom i dobiti povratnu informaciju na radove u nastajanju unutar Inkubatora.
– Sudionici Umjetničkog inkubatora će o svojem iskustvu pisati na blogovima koji će biti dostupni na web stranicama projekta. Blogovi će biti dio reflektivnog procesa kroz kojeg će vanjskim umjetnicima i kulturnim menadžerima biti omogućen uvid u evoluciju umjetničkih praksi kroz Labove i procese zajeničkog stvaralaštva, a sadržavat će video zapise, fotografije i slično.
– Sudionici Umjetničkog Inkubatora će također biti vođeni u identificiranju i razradi ideja novih suradničkih projekata.

Proces prijave

Molimo Vas prijavite se tako da ispunite online prijavnicu koja uključuje osobne podatke, kratku biografiju, motivacijsko pismo, životopis (CV), preporuku i poveznice na primjere vašeg umjetničkog rada.
Molimo Vas da obratite pažnju da ispunite odgovarajuću prijavnicu s obzirom da postoje dvije različite prijavnice: jedna za pojedinačne umjetnike i jedna za umjetničke kolektive (skupine).

Rok za podošenje prijave je 30. prosinca 2018. u 18:00h (GMT +1).

Proces selekcije

Privremena odluka donijet će se na temelju umjetničke kvalitete, te nastavno s mogućnošću razgovora putem Skype.
Podnositelji prijave bit će obaviješteni o konačnim rezultatima, uključujući i listu čekanja do veljače 2019. Tijekom veljače 2019. projekt će sklopiti ugovore s odabranim umjetnicima/kolektivima.

Prijaviti se možete na sljedećem linku.
Za više informacija slobodno nas kontaktirajte na info@krila.org (Predmet: Poziv za MAM / UPIT)