Pobuna Sold Out

22.10.2023.

Festival TranziT i Kreativni laboratorij suvremenog kazališta (Rijeka) predstavljaju:

KAZALIŠTE HOTEL BUIĆ
Pobuna Sold Out
(prema romanu Elfriede Jelinek: Ljubavnice)

HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka
15. studenog 2023. u 20.00 sati predstava
+ radionica za zainteresiranu publiku od 17.30 do 19.00

KUPI ULAZNICU OVDJE

Režija: Senka Bulić
Izvodi: Beti Lučić
Prijevod: Hana Stojić
Scenograf: Tomislav Ćurković
Kostimograf: Oliver Jularić
Dizajn svjetla: Tomislav Maglečić

U sklopu festivala TranziT i produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA iz Rijeke, riječka publika imat će priliku premijerno pogledati predstavu Pobuna Sold Out u režiji Senke Bulić i izvedbi Beti Lučić, nastaloj u produkciji Kazališta Hotel Bulić, a prema tekstu romana Ljubavnice Elfriede Jelinek, austrijske književnice, dobitnice Nobelove nagrade za književnost 2004.

Za ovu ulogu Beti Lučić dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 38. izdanju međunarodnog festivala Fiat koji je održan u rujnu 2023. u Podgorici. Prema obrazloženju žirija “Beti Lučić u specifičnoj glumačkoj bravuri lik naratorice pretvara u aktivan dramski lik koji kipti od energije i emocije. Posebnim glumačkim registrom Beti Lučić staje u obranu Žene u ženi nesklonom okruženju.”

U romanu Ljubavnice u 1975. godine Elfriede Jelinek opisuje nemogućnost žena da ostvare sreću i potpunost u društvu u kojem dominiraju novac i tradicionalne uloge muškaraca i žena. Autorica koristi i parodira konvencije ljubavnog romana i kritički se osvrće na mit o romantičnoj ljubavi.

“Rad na tekstu Ljubavnice Elfriede Jelinek je izazov da se u suvremenom transformiranom društvenom kontekstu propituju pritisci na žensku poziciju koja je uzdrmana novim oblicima društvene i intimne represije. Zanima nas kritički odnos prema nametnutim modelima braka, ljubavi i seksualnosti. Parodiranjem ljubavnog romana, Elfriede Jelinek dekonstruira brojne mitove vezane uz poziciju žene u svijetu vladajućih muških principa.

Ona svoju junakinju Brigitte smješta baš u tvornicu za izradu grudnjaka i korzeta, koja se ugnijezdila u srcu gradića, u srcu idiličnog alpskog pejsaža. Iz tog pogona čiji su proizvodi namijenjeni besprijekornoj ljepoti i zadovoljstvu ženskih klijenata i zadovoljnom pogledu njihovih muškaraca, izlazi ta žena u svoju svakodnevicu oboružana svojim namjerama i životnim planovima, i kako to genijalno pokazuje autorica Ljubavnica, najdublje nesvjesna da nema tog tragičkog svijeta Euripidovih junakinja koji može nadmašiti potencijal zla svakodnevice koju si ona želi priskrbiti, jednom, čim prije, za svoj budući život.

Korzeti izlifrani iz alpskog gradića nisu naprosto korzeti, nego suštinski znače da je ženu stalno stezala žica, koja je još gotovo od osvita civilizacije dio ženske svakodnevice i kontrolira i sputava žensku anatomiju, kreirajući žensko tijelo tako da odgovara estetici koju su nametali kultura i vrijeme kojima se oduvijek gospodari iz (patrijarhalnih) pozicija moći, uvijek spremnih u modusu lovca prema lovini.

Prihvaćene konvencije i rituali, tradicije, u kojima vidimo i doživljavamo društvo iskazuju se kao gole isprepletenosti ekonomije; seksualnosti, diskriminacije i rasizma. Zatvorena mreža gdje su međuljudski odnosi puke ekonomske kategorije i transakcije postavljene na pohlepi i eksploataciji, sustav koji treba da su njegovi muškarci agresori. Takav režim nasilja i pokoravanja odražava struktura moći društva, koja se najčišće reflektira kroz seksualnost, što je i glavno poprište bitke junakinje Ljubavnica. Nužno je raditi upravo na ovom materijalu koji je važan na različitim razinama, političkoj, feminističkoj, u vremenu u kojem se stečena prava žena dovode u pitanje.

Zaboravlja se da su prava koja uživamo teško izborena prije nas i da nisu zagarantirana. Previše se stečenog ženskog oslobođenja uzima zdravo za gotovo, a mnoge djevojčice već u svojim obiteljima imaju usvojene rodne standarde dužnosti, ponašanja i doživljavanja, ili pak nove generacije feminizam više doživljavaju na razini norme.

Izazov Elfriede Jelinek je preskočiti tabue, imati sposobnost zahtijevati radikalnu slobodu, imati asertivnost u javnom prostoru.

Ovim najnoviji kazališnim projektom, redateljica Senka Bulić posve je na tragu svojoj posvećenosti otkrivanja nevidljivih uzoraka i sustava razmišljanja koji su ključni za razumijevanje vremena i društva u kojem živimo.” – Vesna Đikanović

Senka Bulić završila je glumu na Akademiji za kazalište, film i televziju u Zagrebu. Radila je s brojnim redateljima: Vito Taufer, Janusz Kica, Jean Michel Bruyere, Paolo Magelli, Damir Zlatar Frey, Ivica Buljan, Georgij Paro, Ivica Kunčević, Božidar Volić, Eduard Miler, Paolo Tišljarić, Jan Fabre i drugi. Ostvarila je uloge u filmovima Cijena života (Bogdan Žižić), Pont Neuf (Željko Senečić), Kako je počeo rat na mom otoku (Vinko Brešan), Svećenikova djeca (Vinko Brešan), Svinjari (Ivan Livaković), Egzorcizam (Dalibor Matanić). Interpretirala je cijelu galeriju antičkih i postdramskih heroina od Kirke, Teute, Medeje, Helene, Elektre, Kasandre, Fedre, Jackie Kennedy, Jokaste, Blanche Dubois. Osim međunarodnih nagrada, nagrađena je i Nagradom hrvatskog glumišta. Bavi se i kazališnom režijom. Dosad je režirala preko dvadeset naslova. Predstave u kojima je igrala i koje je režirala gostovale su na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima. Osnovala je i bila umjetnička voditeljica Kazališta Hotel Bulić. Bila je ravnateljica multimedijskog centra u Velikoj Gorici unutar kojeg je utemeljila Scenu Gorica, te je bila direktorica dramskog programa Splitskog ljeta i pomoćnica ravnatelja Splitskog ljeta Nikše Bareze. Od 2022. godine je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Radionica za publiku

Polaznici će biti upoznati s načinom odabira teksta, pripreme teksta za kazališno istraživanje, otkrivanjem različitih sadržajnih slojeva, definiranju konteksta lika, govornoj otvorenosti i usmjerenosti u izvedbenom kontekstu suvremenog kazališta. Navedenim postupcima postiže se povećanje interesa za izražavanjem putem kreativnog procesa, sposobnost samoizražavanja i kritičkog mišljenja, ali i informiranost o različitim formama suvremene umjetnosti i formiranje stava prema novim umjetničkim formama. Voditeljica radionice je Senka Bulić. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz kupljenu ulaznicu. Prijave su obavezne.

Ulaznice potražite na eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima.
Prilikom kupnje ulaznice za predstavu Pobuna Sold Out posebna ponuda uključuje 50% popusta na ulaznicu za predstavu Geometrija daha Zagrebačkog plesnog ansambla 17. studenog 2023. u HKD na Sušaku, koja se također izvodi u sklopu festivala TranziT

Cijena ulaznice: 10,00 eura
Prijave na radionicu na krila.rezervacije@gmail.com
Produkcija: Kreativni laboratoriji suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura Nova, Primorsko-goranska županija
Logistička podrška: HKD na Sušaku

Kazalište Hotel Bulić je umjetnička organizacija koju je osnovala Senka Bulić 2001. godine s ciljem da si osigura slobodu umjetničkog stvaranja koje nije ovisno o trenutačno popularnim trendovima, konvencijama ili reciklažom onoga što je već doživjelo uspjeh, već baš suportno nalazi svoj interes u zapostavljenim djelima moderne i suvremene umjetnosti. Za Hotel Bulić to znači okretanje autorima popu Raula Damonte Botana, Jean Geneta, Yuko Mishime, te Antonina Artauda. Senka Bulić je glavni pokretač i koordinator izvedbi koje često producira u suradnji s drugim umjetnicima i umjetničkim prostorima. 2014. godine predstava Dream of life osvojila je Nagradu publike kao predstava godine na dodjeli nagrada u organizaciji portala Teatar.hr

TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi, 4. izdanje
Rijeka, kolovoz – studeni 2023.

Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.

KRILA – Kreativni laboratorij suvremenog kazališta
Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažiranje umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području. U razvoju naše publike koristimo nekonvencionalne kazališne prostore; angažiramo publiku u kreativni proces i/ili izvedbu te pristupamo procesu segmentacije publike kao artikulaciji vrijednosti.