Review: NOX – rad u nastajanju i razgovor s publikom

10.07.2021.

Izvedba na specifičnoj lokaciji “NOX” – rad u nastajanju na
specifičnoj lokaciji i razgovor s publikom


 

Vrijeme: 02. i 03. srpnja 2021. u 20.30 sati
Mjesto: Tenk, Kampus Sveučilišta u Rijeci, Rijeka (pristup preko ulice Radmile Matejčić – iznad Sušačke bolnice).
 

Dana 2. i 3. srpnja 2021. održane su dvije izvedbe rada u nastajanju NOX na lokaciji TENK u sklopu Kampusa Sveučilišta u Rijeci. Ovaj rad kombinira vokalno i fizičko kazalište inspirirano lamentacijama za pokojnike i ženama narikačama (jaukaricama) irske tradicije. Spaja glas, pokret i priču, pružajući publici priliku da iskusi ovu neobičnu, ukletu i lijepu tradiciju koja je nekoć bila izgubljena i koja ponovno oživljava u Irskoj i širom Europe.

U petak 02. srpnja 2021. nakon izvedbe, održan je i razgovor s vidno dirnutnom publikom koji je vodila novinarka i kritičarka Gloria Fabijanić Jelović. U uvodu Fabijanić Jelović je navela kako specifična lokacija daje jednu posebnu atmosferu za izvedbu i razgovor i kako vidi i osjeti da je
predstava bila svima i duboka i teška. Publiku je posebno dirnula tema, a to je majka koja je izgubila sina, zatim snažna pojava i prezencija glumice i vokalistice Julianne Bloodgood, njen glas, govor, pjevanje i zvuci instrumenta harmonijuma koji je svirala. Kombinacija zvukova instrumenta,
njenoga visoko artikuliranog glasa te snažnog izražaja unutrašnjeg svijeta dovelo je do vrhnuca spektra emocija koje je prenijela na publiku.
Redatelj James Riordan naveo je da je za ovaj rad inspiriran kulturom ženskog naricanja iz irske povijesti, a ta se tradicija naglo izgubila dolaskom kršćanstva i crkve.

Za kraj Gloria Fabijanić Jelović zaključila je da za istinski kazališni doživljaj ne treba pozornica, rekviziti, kostimi, kulise već je dovoljna jaka emocija koju virtuozo prenosi na publiku. Brú Theatre, Galway, Irska

Video by: Moja Rijeka

Također na ovom linku poslušajte u sklopu radio emisije Rožaik (od 1:08:00 razgovor s umjetnicima nakon radionice Glas otpuštanja koja je bila uvod u izvedbu Nox)


Fotograf / Kristijan Vučković

Koncept: James Riordan
Ko-autori: James Riordan i Julianna Bloodgood
Izvođačica: Julianna Bloodgood
Produkcija: KRILA
Sufinancirali: Zaklada Kultura nova, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija


Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Financijska podrška:Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije, ACT OUT – projekt IG Freie Theaterarbeit financiran od strane BMEIA, Land Steiermark i BKA.

Medijski pokrovitelji: Moja Rijeka,Radio Roža, Novi List.

Logistička podrška: HKD na Sušaku, SU Molekula, Sveučilište u Rijeci.

Posebna zahvala: g. Franji Božiću i tvrtci Gazebo Zagreb d.o.o. te rektorici riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Snježani Prijić-Samaržiji sa suradnicima.