Nestvarni gradovi

Projekt “Unreal Cities” je višegodišnji međunarodni projekt transnacionalnih izvedbenih i multimedijalnih umjetnika koji u fokusu ima umjetničke migracije i ideju “nestvarnoga grada” u kojem se zajedničke crte modernog urbanog svijeta mogu prebroditi kroz kulturne različitosti i umjetničku suradnju. Sastavni je dio programske linije Kuhinja – centar kreativnih migracija u sklopu programa EPK Rijeka 2020: Luka različitosti.

Nositelj projekta: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA (Rijeka)

Partneri:
ACTS Laboratory for Performance Practices (Oslo)
MOVEO – Centro de Creación y Formación (Barcelona)
Platform 88 (Montpellier)
Poulpe Electrique (Pariz)
ToTum TeaTre (Barcelona)
Working Life (Graz)

Koncept projekta gradi se oko nekoliko tematskih i problematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i nadograđuju: Javni prostori, Neispričane priče, Odusutnost je prisutnost, Slojevi i perspektive, Povjerenje u proces. Kroz projekt će se aktivirati javni i drugi, primarno neizvedbeni prostori za izvedbu i umjetničko djelovanje u Rijeci, a cilj ih je povezivati kroz prostor i vrijeme u umjetničku hibridnu multimedijalnu formu nestvarnoga grada korištenjem principa transmedijalnosti i mapiranja grada.

Do sada su održana tri radna okupljanja u Rijeci, u prosincu 2016., lipnju 2017. te u studenom 2018.

Unutar projekta umjetnici razvijaju višegodišnju međunarodnu produkciju Reflective Bodies / Misaona tijela (2016.-2020.) koja uključuje kontinuirano umjetničko istraživanje te improvizacijske izvedbene događaje koji se temelje na kretanju i fizičkoj ekspresivnosti umjetnika različitih nacionalnosti i backgrounda, te na metodama kontakt improvizacije i pripremljenih planova (scores), a koji u fokusu imaju žive izvedbe na kojima se uspostavlja dijalog sa zajednicom – gradom i njegovim stanovnicima, osluškuje njegovo bilo, istražuju teme relevantne za umjetnike i zajednicu, i aktivno ih se uključuje u stvaralački proces. Stvara se i sakuplja arhiva dokumentacije koja je proizašla iz te komunikacije i susreta, koja će onda u 2020 u sklopu završnog dijela projekta biti na relevantan način prezentirana javnosti.

Umjetnici: Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/Velika Britanija), Joseph Jaouen (France), Sophie Kasser (Švicarska/Španjoska), Christina Lederhaas (Austria), Sébastien Loesener (Francuska), Estella Muñiz, Ivana Peranić (Hrvatska), Nicole Pschetz (Brazil/Francuska) Johannes Schrettle (Austrija), Valentina Temussi (Italija/Španjolska), Janaina Tupan (Brazil/Francuska).

Projekt su podržali: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova, Rijeka 2020 d.o.o., Austrijski kulturni forum Zagreb / Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017. te Kulturverein TAG Theateragenda.


1. RADNO OKUPLJANJE – fotograf Dražen Šokčević


2. RADNO OKUPLJANJE – fotografi Joseph Jaouen, Estella Muñiz, Tomislav Nakić Alfirević, Nicole Pschetz


3. RADNO OKUPLJANJE – fotograf Dražen Šokčević