Nestvarni gradovi

“Nestvarni gradovi” je petogodišnji projekt (2016. – 2020.) koji želi staviti u fokus gradove širom Europe koji dijele sličnu sudbinu stapajući se u isti, nestvarni grad. U takvom gradu zajedničke crte modernog urbanog svijeta mogu se prebroditi kroz kulturne različitosti i umjetničku suradnju. Motiv nestvarnog grada preuzet je iz poeme “Pusta zemlja” T.S.Eliota.
Voditelj projekta: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA (Rijeka)
Partneri: ACTS (Oslo), MOVEO (Barcelona), Platform 88 (Montpellier), Poulpe Electrique (Pariz), Monica Giacomin (London), ToTum TeaTre (Barcelona), Working Life (Graz)
Umjetnici: Fernanda Branco, Ivana Peranić, Janaina Tupan, Johannes Schrettle, Jorge Correa Bethencourt, Monica Giacomin, Nicole Pschetz, Sebastien Loesener, Sophie Kasser, Valentina Temussi

Grupa renomiranih izvedbenih i mimskih umjetnika porijeklom iz različitih europskih zemalja i svijeta (Austrija, Brazil, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Hrvatska, Norveška, Španjolska i Švicarska) inspirirat će se poemom, njezinim mitskim slikama i likovima, kao i svakodnevnim karakterima i situacijama modernoga i suvremenoga svijeta i tražiti poveznice između lokacija u gradu Rijeci i pojedinih dijelova poeme.

Drugo radno okupljanje partnera na projektu Nestvarni gradovi (Unreal cities) održalo se u Rijeci od 22. do 26. lipnja 2017. godine. Tijekom okupljanja razvijale su se projektne ideje na temelju koncepta do kojeg su partneri zajednički došli u prosincu 2016. na prvom radnom okupljanju u Rijeci. Također, projektna ideja razvijala se u skladu s prijavnicom za natječaj Kreativna Europa, na koji će se partneri prijaviti u prosincu o.g. Održala se i druga javna prezentacija zajedničkog izvedbenog projekta Reflective Bodies/ Misaona tijela.

 

Na drugom radnom okupljanju sudjelovala je i Barbara Rovere (Slovenija), kulturna menadžerica koja je koordinirala proces pripreme prijavnice za Kreativnu Europu.

 

Tijekom okupljanja realiziran je studijski posjet Luci Rijeka, točnije brodu Galeb i skladištu Metropolis, pod vodstvom povjesničarke umjetnosti Ivane Golob Mihić, jer je jedan od ciljeva projekta aktivirati nove prostore za izvedbu u gradu Rijeci, a koji govore o vrijednosti ljudskoga rada i simboli su propadanja riječke industrije, svjedoče o migracijama kroz Rijeku i iz Rijeke u “novi svijet” te o stalnim promjenama granica na području grada kroz povijest.

sequence-03_1