Nestvarni Gradovi; umjetnički vođena tura niz Rječinu

22.09.2020.
 

NESTVARNI GRADOVI – umjetnički vođena tura niz Rječinu,
od bazena na Školjiću do ušća Rječine

 
Nestvarni gradovi je suvremeni izvedbeni događaj inspiriran Rječinom koji svjedoči njezino beskućništvo, višedesetljetno izbacivanje rijeke iz njezine zeleno-stjenovite kuće, njezinog korita, njezina tijela. Doziva Rječinu da se vrati u vlastito tijelo i podržava njezino egzistencijalno pravo življenja u svojem koritu. Ova umjetnički vođena tura provodi vas donjim tokom Rječine — bazen Školjić, Kont, Mrtvi kanal — sve do ušća.

⚠️ Nestvarni gradovi radosno objavljuju da Rječina teče! Uslijed posljednjih kiša, brana u Valićima je otvorena i Rječina konačno teče svojim cijelim koritom, što znači i prijelazom koji vodi do Mlina Žakalj – što znači da mi ne možemo igrati na Žaklju i zato umjetnički vođena tura počinje od bazena na Školjiću. 🙂 ⚠️


Datumi izvedbe: subota 26.09., nedjelja 27.09., ponedjeljak 28.09. i utorak 29.09.2020.
Vrijeme: 17.00 – 19.00 sati
Cijena ulaznica: 50,00 kn.
Trajanje programa: 2 sata
* dio izvedbe publika se kreće, a dio sjedi.
Prijava: zbog ograničenog broja posjetitelja prijave su obavezne!
PRIJAVI SE OVDJE i doživi Rječinu na drugačiji način.
*U slučaju da imate problema s prijavnicom karte možete rezervirati i na info@krila.org ili na broj telefona 0953965149 (Marta).
 
 

 
Nestvarni gradovi suvremeni je izvedbeni događaj u obliku umjetnički vođene ture kroz grad. Umjetnici i izvođači vode publiku na putovanje i provode je po lokacijama dajući im nov pogled na grad i otkrivajući im njegovu slojevitost kroz prostor i vrijeme. Lokacije su zapušten bazen na Školjiću (mikrolokacija Turska kupelj), Kont i Mrtvi kanal. Lokacije prate Rječinu koja je ujedno i glavna zvijezda vodilja završne etape ovog petogodišnjeg projekta koji su dosada razvijali brojni transnacionalni nezavisni izvedbeni umjetnici.
 
Začetnica i umjetnička voditeljica projekta je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić kojoj se u 2020. pridružila nezavisna izvedbena umjetnica Iva Korbar iz Zagreba i koje putem sustvaralaštva i umjetničke razmjene istražile prirodu gore navedenih prostora pitajući se koje su granice njihova uplitanja i što je to što navedeni prostori u ovom trenutku trebaju ili manifestiraju. Metodologija konstantnog preispitivanja i slušanja pretakala se i na suradnju s lokalnim suradnicima: glazbenikom Enverom Krivcem, polaznicima edukacijskog programa KRILA i širom zajednicom te, naposljetku, i na interakciju koja se uspostavlja s publikom.
 

Tajnovita je zemlja suza, a još skrivenija stoljetna priča praznih riječnih korita i bića rijeka kojima je onemogućeno da teku.
Umjetnice Ivana Peranić i Iva Korbar sa svojim suradnicima igraju uzduž donjeg toka Rječine, očiju širom otvorenih i uprtih u njeno biće, s pažljivim gledanjem oči u oči s Njom, sa suosjećanjem, tijelo o tijelo, misaono tijelo o vodeno tijelo, voda o vodu, čežnja o čežnju za rijekom, za tečenjem, za protočnošću, za zdravljem, za bivanjem nesmetanim, voljenim i uvaženim u ljepoti vlastite prirode.
 
Disanjem, tijelima, pokretima, energijama, ljubavlju, strpljenjem i njegom za sva živa bića toga prostora tražimo rijeku tamo gdje je više nema. Svjedočimo njezino beskućništvo, višedesetljetno izbacivanje rijeke iz njezine zeleno-stjenovite kuće, njezinog korita, njezina tijela. Mi dozivamo Rječinu da se vrati u vlastito tijelo i podržavamo njezino egzistencijalno pravo življenja u svom tijelu. Radujemo se rijeci! Radujemo se vodi! Radujmo se životu!
 
Umjetnice, svjesne doline Rječine kao specifičnog fenomena velike, ali nažalost neprepoznate vrijednosti u kontekstu prirodnih karakteristika i kulturno-povijesne baštine i identiteta Grada Rijeke i Grobinštine, svojim radom upozoravaju na opasnost izgradnje hidroakumulacijskog jezera Kukuljani koja bi, ako se izgradi, rezultirala nepovratnim nepoželjnim posljedicama po prirodnu baštinu doline Rječine, a samim time i po kvalitetu života ljudi i svih živih bića u njoj i oko nje.


 
Koncept projekta umjetnički vođene ture kroz grad rezultat je kolektivnog procesa i razmišljanja kako zajednički stvarati i surađivati, nastala nastala unutar suradnje KRILA s kolektivima ACTS (Oslo, Norveška), MOVEO (Barcelona, Španjolska), Platform 88 (Montpellier, Francuska), Poulpe Electrique (Arcueil, Francuska), ToTum TeaTre (Barcelona, Španjolska) i Workinglifebalance Ltd. (Graz, Austrija). Metodologiju “misaonih tijela” na specifičnim lokacijama razvile su umjetnice Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/UK) i Ivana Peranić. Umjetnica Iva Korbar donijela je u projekt svoju metodologiju izvedbenog rada u prirodi – Realms.
 
 

VAŽNO!

 
Datumi izvedbe: subota 26.09., nedjelja 27.09., ponedjeljak 28.09. i utorak 29.09.2020.
Vrijeme: 17.00 – 19.00 sati
Cijena ulaznica: 50,00 kn.
Trajanje programa: 2 sata
* dio izvedbe publika se kreće, a dio sjedi.
Prijava: zbog ograničenog broja posjetitelja prijave su obavezne!
PRIJAVI SE OVDJE i doživi Rječinu na drugačiji način.
*U slučaju da imate problema s prijavnicom karte možete rezervirati i na info@krila.org ili na broj telefona 0953965149 (Marta).
 

Program počinje TOČNO u 17.00 sati.

1. Početna lokacija je bazen Školjić (Turska kupelj) i na lokaciji treba biti najkasnije u 16.45 sati! U slučaju da dolazite automobilom imamo za vas osigurana parkirna mjesta.

2. Nakon lokacije na bazenu ide se pješice do Konta i onda do Exportdrva na Delti gdje završavamo. Svatko prisustvuje programu na vlastitu odgovornost.

GDJE SE NALAZIMO NA ŠKOLJIĆU? – na mjestu sastanka se nalazi i osigurani parking

Mjesto sastanka je parking ispred KD Autotrolej. Pogledajte Google Lokaciju ovdje.

 
Nestvarni gradovi dio su projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti.
Posebna zahvala udruzi Spasimo Ričinu za sve što čine za očuvanje i revitalizaciju Rječine.

 
 

 
Umjetnička voditeljica, autorica i izvođačica: Ivana Peranić
Ko-autorica i izvođačica vodene etape Nestvarnih gradova: Iva Korbar
Glazbenik: Enver Krivac
Izvođači: polaznici i polaznice edukacijskog programa KRILA
Lokacijska menadžerica: Nina Majcan Šprajc
Tehnika: Lorin Zović
Fotograf: Kristijan Vučković
Dizajn komunikacijskog materijala: Ana Somek (Meraki)
Financijska podrška: Rijeka 2020 d.o.o.
Logistička podrška: Savez udruga Molekula
Produkcija: KRILA, Rijeka 2020.

Ivana Peranić bavi se profesionalnim neinstitucionalnim kazališnim javnim djelovanjem već više od 20 godina. Diplomirala je i magistrirala na “The International School of Corporeal Mime” u Londonu. Surađivala je s eminentnim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima, te sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HZSU-a i UPUH-a.

Iva Korbar je istraživačica mogućnosti percepcije i višedimenzionalnih stvarnosti kojima pripadamo. Istražuje ih unutar kazališnog koncepta Kazalište Nezamislivog – konglomerata znanja, podznanja, unutarnjeg znanja i izraza. Orijentirala se na stvaranje kazališta u prirodi, a zalaže se za razgovorljivu umjetnost s moću preobrazbe. Svoj rad temelji na Nezamislivom, disciplini i brižnosti za ljude i planetu Zemlju. www.ivakorbar.com

Enver Krivac je prozaik, strip autor, ilustrator, skladatelj i producent, edukator, multimedijalni umjetnik. Kao skladatelj i izvođač surađuje s riječkim umjetničkim organizacijama KRILA, PoMoDoRi i Kabinet suvremenog plesa. Djeluje kao producent i koautor u dugogodišnjem glazbenom kolektivu Japanski Premijeri. Pod pseudonimom JPTV autor je brojnih videa za Japanske Premijere i druge izvođače.

Nina Majcan Šprajc nezavisna je lokacijska menadžerica čija je specijalnost upravljanje lokacijama za dugometražne filmove i reklame u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Diplomirala je Marketinšku komunikaciju na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani. Radila je za hrvatske i slovenske produkcijske kuće i bila član produkcijskog tima na projektima za EuropaCorp, Canal+; Atlantique Productions, RAI, Rowboat film, Amazon i Netflix.

Edukacijski program KRILA već desetu godinu za redom doprinosi unapređenju osobnog i profesionalnog razvoja djece, mladih i odraslih u gradu Rijeci i okolici kroz edukativne kazališne sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama, oslanjajući se na prakse kazališta koje su suvremene, suradničke, angažirane i inkluzivne. Polaznici su ravnopravni sudionici u kreativnom procesu i bave se temama koje su njima relevantne, artikultirajući se tjelesno, emocionalno i intelektualno.

Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području.

⚠️ Nestvarni gradovi radosno objavljuju da Rječina teče! Uslijed posljednjih kiša, brana u Valićima je otvorena i Rječina konačno teče svojim cijelim koritom, što znači i prijelazom koji vodi do Mlina Žakalj – što znači da mi ne možemo igrati na Žaklju…⚠️