Mobilne statue

Uvod u scenski pokret i Dramsku korporalnu mimu

Subota 25. (15.00-21.00 sat) i nedjelja 26. (10.00-16.00 sati) veljače 2012.
Voditelj: Jorge Correa Bethencourt

Trešnjevačka kuća, Kostelska 4, Zagreb
Trešnjevačka kuća je mjesto okupljanja umjetnika i aktivista iz raznih područja. Trenutno su u njoj Vox feminae, Vili Matula i dvije umjetničke organizacije – Canta! i Točka na i.

Ova radionica nudi polaznicima istraživanje dramskih mogućnosti tijela i prostora na način da uvide specifične scenske koncepte te mogućnosti njihovih fizičkih, konkretnih aplikacija. Ovaj pristup stavlja kreativnost glumca u centar kazališnog stvaralaštva, prije nego što dramaturgije dramskoga pisca i/ili redatelja okupiraju glumčev teren.

Poznavanje i učenje tehnike, kao i u glazbi, multiplicira mogućnosti glumca / izvođača, i pomaže im da čine ono što hoće, a ne samo ono što mogu. Na ovaj način, tehnika otvara vrata prema puno više slobode i imaginacije, i puno više jasnoće u samoj izvedbi.

Dramska korporalna mima je jasna tehnika tijela koja omogućava razumijevanje glumačkog tijela i scenskoga prostora tako da glumac može staviti svoje tijelo u službu svoje imaginacije. Polaznici će raditi na tehnici, improvizaciji, kompoziciji i repertoaru etida/pieceva/formi u kojima su sadržani temeljni principi ove discipline.


Konkretnije, razmatrat ćemo:

  • različite aspekte pokreta kao što su mobilnost, dizajn i stav uzimajući primjere reprezentacija pokreta iz drugih umjetnosti kao što su kiparstvo, slikarstvo i arhitektura, u kojima je određeni limit preduvjet kreacije.
  • osjećaj za prostor koristeći promjene mjesta u prostoru, orjentaciju i geometriju, kao i metaforičnu upotrebu prostora na sceni.
  • tjelesnu artikulaciju i upotrebu dinamike i ritma koji će nam omogućiti da jasno “fraziramo pokret” i da razvijamo svoje mobilne statue.
  • radom s velom kako bi oslobodili ekspresivnost tijela.
  • scensku kauzalnost i fokus izvođača u solu, duetu i grupi.
  • ideje Napora i Obrnute metafore.
  • Korištenje rekvizita kao dramatskih ekstenzija tijela.

Za radionicu ponesite ugodnu odjeću u kojoj se možete slobodno kretati i rastezati, tople čarape i bocu vode.


Radionica je namijenjena:

  • mladim izvedbenim stvaraocima (17+) koji već imaju određeno scensko iskustvo i znanje i koji se educiraju i razvijaju u tom smjeru.
  • profesionalnim umjetnicima – glumci, izvođači, plesači, cirkuski umjetnici, performeri, redatelji, koreografi, dramaturzi, pedagozi, pjevači, likovni i vizualni umjetnici, kipari i svi oni kojima je u središtu zanimanja izvedba i izražajne mogućnosti izvođača.