Misaona tijela

04. prosinca 2016., Filodrammatica, Korzo 16, Rijeka u 18:00 sati.

Misaona tijela su improvizacijski izvedbeni događaj koji se temelji na kretanju i fizičkoj
ekspresivnosti umjetnika različitih nacionalnosti i backgrounda i koji u fokusu ima uspostavu
dijaloga s gradom i njegovim stanovnicima te dijeljenje s javnošću prvih koraka višegodišnjeg međunarodnog umjetničkog projekta “Nestvarni gradovi” koji je sastavni dio programskog pravca Kuhinja – centar kreativnih migracija u sklopu programa EPK Rijeka 2020: Luka različitosti. Programski pravac Kuhinja bavi se različitim migracijskim iskustvima preispitujući uloge gradova kao laboratorija socioloških promjena i baveći se prirodom identiteta gradova koji su mnogo fluidniji i prilagodljiviji od primjerice nacionalnih identiteta te su kao takvi idealno mjesto za stvaranje novoga “mi”.

Tijekom prvog radnog okupljanja za projekt Unreal Cities (od 02. do 06. prosinca 2016.), umjetnici su zajednički radili na improvizacijskom planu (score) po principima kontakt improvizacije i na temelju metode «touch and talk» score-a (Malaico Sarco-Thomas), koji su onda primjenili u susretu s publikom na interaktvnoj improvizacijskoj izvedbi. Model prijevoda iz jednog medija u drugi koji smo koristili u prvoj izvedbi jest prijevod iz teksta i ključnih riječi u kretanje i dijalog. Refleksivan dio izvedbenog događaja bio je u formi individualno automatskog pisanja, te nastavno u formi razgovora u krugu svih sudionika.

Umjetnici: Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/Velika Britanija), Sophie Kasser (Švicarska/Španjoska), Sébastien Loesener (Francuska), Ivana Peranić (Hrvatska), Nicole Pschetz, (Brazil/Francuska) Johannes Schrettle (Austrija), Valentina Temussi (Italija/Španjolska), Janaina Tupan (Brazil/Francuska).

Koordinator projekta: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA (Rijeka).

Međunarodni partneri: ACTS Laboratory for Performance Practices (Oslo), centro de creación y formación (Barcelona), Platform 88 (Montpellier), Poulpe Electrique (Pariz), ToTum TeaTre (Barcelona).

Projekt su financijski podržali: Grad Rijeka i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Sponzor: Omladinski hostel Rijeka.

Reflective bodies 2016 by Karla Radno