MISAONA TIJELA 3

Petak 30. studenog 2018.
Prostor Kitchen-a u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Krešimirova ulica 26c, Rijeka
Izvedbe u 16.00 i 18.00 sati.

Treće izdanje Misaonih tijela realiziralo se kao interaktivna izvedba na specifičnoj lokaciji i održala se u kompleksu Benčić unutar H-objekta u prostoru «Kitchen».

U fokusu ove izvedbe na specifičnoj lokaciji je osvajanje javnog prostora i uspostava dijaloga s gradom i njegovim stanovnicima, te su autorice i izvođačice Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/Velika Britanija) i Ivana Peranić (Hrvatska) kroz svoju izvedbu provele publiku kroz zapušteni prostor «Kitchen-a» istražujući prirodu prostora te reflektirajući i uspostavljajući dijalog između onoga što je prostor bio, što sada jest i što bi mogao postati, konstanto se pitajući «Koje su granice našeg uplitanja?» i «Što je to što prostor u ovome trenutku treba?». Metodologija konstantnog preispitivanja i slušanja pretočila se i na suradnju s ostalim članovima umjetničke ekipe te na mentorski rad sa studentima kolegija Scenografija Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a naposlijetku i na interakciju koja je uspostavljena s publikom.

Datum izvedbe: petak 30. studenog 2018. u 16.00 i 18.00 sati
Lokacija izvedbe: Kitchen, Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Umjetnice: Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/Velika Britanija) i Ivana Peranić (Hrvatska).
Umjetnička suradnja: studenti kolegija Scenografija Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci: Ivan Botički, Paola Lugarić i Ivana Barić
Suradnica na projektu: voditeljica kolegija Scenografija Lara Badurina
Glazba: Enver Krivac
svjetla: Elvira Udina Crnić
Tehničar zvuka: Lorin Zović
Suradnica povjesničarka umjetnosti: Ivana Golob Mihić
Fotograf: Dražen Šokčević
Snimatelj: Hrvoje Franjić
Koordinator projekta i produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA (Rijeka).
Partner: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Projekt su podržali: Grad Rijeka i Rijeka 2020 d.o.o.
Posebna zahvala: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka / Kamov rezidencija.

Višegodišnji projekt «Misaona tijela» (2016-2020) dio su većeg međunarodnog umjetničkog projekta «Nestvarni gradovi» koji je sastavni dio programskog pravca Kuhinja – centar kreativnih migracija u sklopu programa EPK Rijeka 2020: Luka različitosti. Programski pravac Kuhinja bavi se različitim migracijskim iskustvima preispitujući uloge gradova kao laboratorija socioloških promjena i baveći se prirodom identiteta gradova koji su mnogo fluidniji i prilagodljiviji od primjerice nacionalnih identiteta te su kao takvi idealno mjesto za stvaranje novoga “mi”.

Unreal Cities Collective 2018

Monica Giacomin je nezavisna izvedbena umjetnica koja već 20 godina studira, istražuje, prakticira i podučava pokret u različitim formama. Nakon studija Performing Arts-a u Italiji, preselila se u London kako bi studirala i radila kao izvedbena umjetnica na području fizičkog kazališta. Završila je dramsku korporalnu mimu na International School of Corporeal Mime u Londonu. Svoj rad vidi kao neprekidno istraživanje ljudskog pokreta koje je neprestano poduprto dijaloškim procesom. Njezin fokus je kroz kontakt improvizaciju istraživati neverbalnu komunikaciju kroz dva ili više tijela koja se kreću u prostoru kroz određeni vremenski okvir. Koordinatorica je godišnjeg Contact Improvisation događaja kojemu je cilj graditi nove veze između zajednice koja se bavi kontakt improvizacijom u Veneciji i Londonu. Živi i radi u Londonu.

Fernanda Branco je izvedbena umjetnica iz Brazila koja živi i radi u Norveškoj od 2006. Njen rad je istraživački i na granicama suvremenih kazališnih formi, plesa i vizualnih umjetnosti unutar izvedbenih umjetnosti. Zanima je prezencija ili prisutnost izvođača kako bi ponovno otkrila u sebi kao izvođačici različite tjelesne realnosti koje uključuju glas, pokret i bivanje. U Norveškoj je umjetnička direktorica MOA-e i ACTS – Laboratorija za izvedbene prakse. U Brazilu je predstavlja produkcijska multimedijalna kuća TAL – TechArtLab. U Europi je suosnivačica izvedbene kompanije Branco-Hase Collaboration. Radi i živi u Oslu.

Ivana Peranić je umjetnica koja je preko 20 godina provela istražujući i prakticirajući govor tijela i izražavanje kretanjem unutar izvedbenih praksi s posebnim naglaskom na dramsku korporalnu mimu (Etienne Decroux, Steven Wasson, Corinne Soum), ali i druge prakse koje u središte zanimanja stavljaju fizičku akciju i tijelo izvođača/autora kao što su Suzuki metoda (Maria Porter), autentični pokret (Leah Bartal), suvremeni ples (Merce Cunningham Dance Company), Balet (Lai Sheung Chan),Tai Chi, glumačke metode J. Grotowskog (Ang Gey Pin) te Biomehanika (Gennady Bogdanov). Od 2013. – 2018. bila je članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika kao koreografkinja suvremenog plesa. Od 2018. vodi međunarodni europski projekt Make a Move koji podupire europske nezavisne umjetnike i kolektive (skupine).