Ljudi

Ivana Peranić

Umjetnička voditeljica i osnivačica KRILA
Kazališna umjetnica, izvođačica, koreograf, pedagog. Diplomirala i magistrirala na The International School of Corporeal Mime u Londonu, te na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Surađivala s različitim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima te sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu kao što su Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana u Rimu, Međunarodni kazališni festival Kaukliar u Bratislavi, Festival mladih stvaralaca BREAK 21 u Ljubljani, Teatarfest u Sarajevu, Zadar snova u Zadru, PUF – Pula International Festival u Puli, Art of Acting in Movement Theatre International Presentations u Varšavi, Poljska, FOPA – Festival of Performing Arts u Puli, Festival vizualnog kazališta u Labinu, Adventures in Movement Festival u Londonu, Korean International Theatre Festival u Chuncheonu, Južna Koreja, Međunarodni multimedijalni festival Patosoffiranje, Smederevo, Srbija; Locate Dance Festival, London; Platforma.hr, Zagreb. Član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Hrvatskog centra za dramski odgoj.


Jorge Correa Bethencourt

Voditelj programa Suvremeno kazalište za odrasle i osnivač KRILA
Rođen u Španjolskoj 1973. Od 2011. živi i radi u Rijeci. Kazališni i mimski umjetnik, izvodač, autor, magistar umjetnosti scenskoga pokreta i pedagog. Diplomirao je i magistrirao na studiju Dramske korporalne mime, te Režije i pedagogije na The International School of Corporeal Mime u Londonu gdje je i radio kao asistent i umjetnički suradnik s vrhunskim kazališnim majstorima Stevenom Wassonom i Corinne Soum. Kao izvodač i ko-autor nastupao je na brojnim festivalima u Irskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Brazilu, Poljskoj, Indiji, Južnoj Koreji i Hrvatskoj. Završio je magisterij MA Movement Studies na Central School of Speech and Drama u Londonu. U Hrvatskoj surađuje s kazališnim i izvedbenim umjetnicima i udrugama kao što su Studio Lila, Teatar Rubikon, Pomodori Rijeka, Drugo more, Domino, Teatar Oz i drugi.


Mateo Brajek

Voditelj “Suvremenog kazališta za djecu i mlade”
Diplomirao je na Odsjeku za pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u Hrvatskoj. U posljednjih nekoliko godina radio je s nekoliko različitih neinstitucionalnih kazališnih organizacija kao pedagog, učitelj, glumac i vanjski suradnik (Teatar Oz, KRILA, Try Theatre), sudjelovao je u organizaciji Dječjeg festivala u Voloskom (2016., 2017.) i „Volos“ znanstvenog tjedna u suradnji s nevladinom organizacijom «Srce za Volosko». Također, sudjelovao je na seminaru profesionalnog usavršavanja edukatora „Youth, Theatre and Intercultural Dialogue“ održanog 2015. u Sremskim Karlovcima u Srbiji (u organizaciji nevladine organizacije REACH iz Beograda), po završetku kojeg je dobio certifikat za Interkulturalnog pedagoga u radu s mladima u međunarodnom dijalogu. Godine 2016. i 2017. organizirao je i sudjelovao kao pedagog/voditelj u međunarodnom kazališnom ljetnom kampu za mlade na engleskom jeziku (YES kamp) u suradnji s Prague Youth Theatre (Prag) i BelTheatre (Beograd); održanog u sv. Martinu na Muri, u Hrvatskoj. Od 2014. do 2017. radio je kao dramski učitelj i pedagog u kazalištu za djecu i mlade na engleskom jeziku Try Theatre-u. Zanima ga neformalno obrazovanje i razne vrste kazališnih metodologija koje se koriste u radu s djecom i mladima kao i implementacija usvojenih znanja i kompetencija u širi društveni kontekst.


Alisa Debelić

Voditeljica programa “Gluma i film”
Rođena 1984. u Rijeci. Od 2000. bavi se glumom, kazalištem, režijom i multimedijom. 2015. magistrirala je multimedijalnu režiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Tijekom studija snimila je tri kratka filma, dvije radio drame i režirala tri predstave, te sudjelovala na brojnim radionicama. Njen film «Srećan put» (2015.) sudjelovao je na festivalima: Star film Fest u Sisku, Filmski Front u Novom Sadu, te Balkan New Film u Stockholmu. Asistirala je u HNK Ivan pl. Zajcu – Olji Lozici na predstavi Vincent i Ani Tomović na Jesenjoj Sonati. Režirala je predstavu „Pokvareni telefon“ prema tekstu Jelene Tondini s kazalištem JAK iz Malog Lošinja, i „Narančinu koru“ Maje Pelević s KUD-om Krasica. Režirala je diplomsku predstavu Mirte Polanović, studentice studija Gluma i mediji u Rijeci – „Zorom kad je sasvim tiho“ – prema tekstu Sarah Kane koja je izabrana u natjecateljskoj selekciji «The Malta Internacional Theatre Festivala» 2017. Ove godine bila je član stručnog žirija na «Festivalu ekološkog pozorište za decu i mlade» u Bačkoj Palanci.


Enver Krivac

Umjetnički suradnik programa “Gluma i film”
Rođen je 1976. u Rijeci. Njegov pop-kulturom inspiriran roman Ulica Helen Keller (2010) osvojio je Artefakt, lokalnu nagradu za spekulativnu fikciju, a zbirka kratkih priča Ništa za pisati kući o (2013) osvojila je nacionalnu književnu nagradu Prozak i ušla u uži izbor za Europsku nagradu za književnost 2015. godine.

Objavio je zbirku underground-stripova Priče iz Ž+K!(2007). Radi kao skladatelj i producent u glazbenom kolektivu Japanski premijeri, stvarajući glazbu za kazalište i dokumentarce.

Producirao je Albumče (2014), književno-glazbeni album riječke kolegice po pisanoj riječi Tee Tulić. Bio je i urednik nekoliko poetskih zbirki.


Andrea Kustić

Dizajner vizualnog identiteta KRILA i suradnik za odnose sa javošću
Rođen 1984. godine u Rijeci gdje i upisuje Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, smjer: grafički dizajn te Akademiju primijenjene umjetnosti u Rijeci, izborni kolegij: Grafika. Jedan od osnivača udruge Arterija suvremene umjetnosti u čijem radu (organizacija od oko pedesetak izložbi studenata i mladih autora) aktivno sudjeluje od 2007. do 2010. godine kada suosniva (zajedno sa Nadeždom Elezović i Jelenom Tondini) udrugu Posve moguća družina Rijeka. Koautor je projekata; Izložbe studenata APU ’07, ’08, ’09 (Arterija), In Progress ’10.,’11. (Posve moguća družina), Courtney Phutura (Tondini/ Kustić). Od 2005. do do danas, realizirao je samostalne projekte i izložbe, te sudjelovao u skupnim projektima i žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu (Bugarska, Makedonija, BiH, Srbija, Slovenija, Italija, Njemačka). Paralelno uz produkciju u klasičnim medijima (crteži, grafike) bavi se i konceptualnom umjetnošću, organizacijom i grafičkim dizajnom. Živi i radi uglavnom u Rijeci.


Filip Povrzenić

Pedagoški suradnik i voditelj programa “Suvremeno kazalište za odrasle”
Rođen 1979. godine u Rijeci gdje je završio osnovnu školu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Nakon gimnazije studira management na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.
2001. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer kazališna režija i radiofonija.
Nakon studija asistira i radi na brojnim predstavama u Zagrebu i Rijeci. Kao asistent režije radio je na predstavama: Naš grad (T. Wilder), ZKM; Vrata Do (S. L. Vidulić), ZKM; Čovjek koji je spasio Europu (A. Šoljan) u režiji Renea Medvešeka; Skakavci (B. Srbljanović) u režiji Janusza Kice; Metastaze (I. Balenović) u režiji Borisa Svrtana, Kerempuh. Također je imao nekoliko
samostalnih kazališnih režija u kazalištu ITD: Guernica (F. Arrabal), Gdje je nestao Mozart (A. Buhbinder) i Kabinet (A. Gabelić).


Marta Pupić-Bakrač

Suradnica za digitalni marketing i PR
Rođena 1991. u Rijeci gdje završava preddiplomski studij marketing i diplomski studij informatičko poslovanje pri Ekonomskom fakultetu.
Veliki interes za polje marketinga, PR-a i komunikacija u koje ulaže dosta svojega slobodnog vremena pohađajući radionice i istraživajući trendove te ljubav prema različitim pravcima umjetnosti s naglaskom na konceptualnu i suvremenu, dovode ju kod nas. Dugi niz godina njeguje svoju umjetničku stranu pohađajući različite radionice slikarstva, keramike i lončarstva, ali i aktivnim odlaženjem na izložbe i kazališne predstave.


Dosadašnji suradnici

Valentina Lončarić

Pedagoška suradnica i voditeljica programa Glas i scenska izvedba
Diplomirala komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu , a zatim je diplomirala na poslijediplomskom studju „Gluma, mediji i kultura“ u Rijeci.

Osim glumom intenzivno se bavi proučavanjem i podučavanjem metode govora i glasa Arthura Lessaca, jednog od najpoznatijih učitelja glasa i govora u SAD-u na čijem se „Lessac Training and Research Institute“ u SAD-u i dalje kontinuirano usavršava.


Nikolina Kazija

Pedagoška suradnica i voditeljica programa Suvremeno kazalište za djecu od 10 do 13 godina
Rođena 1985. u Rijeci, i od malih se nogu bavi glumom i plesom. Za njene prve korake na pozornici “odgovorna” je Korina Udina, a i nakon osnovne škole, aktivno se bavi glumom. Pohađa seminare u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebno ističe radionice Nagel mit Kopfen koje vodi Christian Suchy te radionice kod dramske pedagoginje Ivane Marijančić u Studiu Kubus u Zagrebu. Posljednjih nekoliko godina vodi i dramske radionice u sklopu Ljeta u Domu mladih za djecu osnovnoškolskog uzrasta za koje je specifično da djeca sama stvaraju predstavu na temelju svoje mašte i kreativnosti. Ističe i suradnju s Teatrom OZ u sklopu koje je nastala božićna predstava Vilibald na tajnom zadatku u kojoj je glumila dobrog vilenjaka Vilibalda. Bavila se i sportskim plesom i bila članica Hrvatskog sportskog plesnog saveza, no plesom se aktivno prestala baviti 2011. godine. Otada “za dušu” pleše salsu i argentinski tango, no prva joj je ljubav i dalje kazalište.


Daniela Nurkić

Pedagoška suradnica i asistentica programa Scenska igraonica za djecu od 6 do 9 godina
Rođena 1983. godine u Malom Lošinju. Diplomirala 2009. godine na Učiteljskom fakultetu, smjer Razredna nastava. Trenutno studira na diplomskom studiju Ranog i predškolskog odgoja u Rijeci. Već dvije godine radi kao asistentica umjetničke voditeljice Ivane Peranić i vodi program Scenske igraonice za djecu od 6 do 9 godina.
Radne navike stekla radeći u dječjem vrtiću „Girice“ od 2009. do 2011. godine. U sklopu vrtića vodila plesnu skupinu Doli te pomagala u radu s prvim creskim mažoretkinjama. Pohađala osnove baleta i plesne pedagogije pod vodstvom Aljone Kremljove, pedagoginje za ritmiku i ples. U slobodno vrijeme volontira u udruzi Posve moguća družina Rijeka koja se bavi promicanjem urbane kulture i kulture mladih u gradu Rijeci. Također radi u riječkim igraonicama u sklopu kojih vodi proslave rođendana za školsku i predškolsku djecu.


Jelena Tondini

Pedagoška suradnica i voditeljica Kreativnog pisanja u sklopu Kreativnih radionica za djecu KRILA
Rođena 1985. u Rijeci, završila gimnaziju i prediplomski studij kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Objavila zbirku poezije TREŠ (2008), napisala predstavu „Ljepotica i Zvijer – treš bajka“ (2008 – HNK Ivan pl. Zajc; redatelj Vito Taufer). Jezično adaptirala dramu „Opća Bolnica“ Hriste Bojčeva (2009 – HNK Ivan pl. Zajc; redatelj Matijaž Latin). Koautorica drame s Natašom Antulov „Laura“ (2009. WARP engine Rijeka, projekt udruge Prostor +), autorica teksta dječje predstave „Slavenske legende“ (2011 – Kazališna radionica Malik Rijeka, redateljica: Ivana Peranć). Dramaturginja predstave Teatra Rubikon, „Fuzija B“ (2012. Teatar Rubikon, redatelj Zvonimir Peranić). Autorica brojnih performansa i umjetničkih instalacija.
Organizirala i producirala nekoliko izvedbeno-scenskih projekata (2010. Revija riječkog performansa; Hartera festival. 2011. predstava Factory in progress; Hartera festival), te niz književnih večeri, izložbi i performansa.
Trenutno radi kao kao DJ i studira Mediologiju i popularnu kulturu na Odsjeku za kulturalne studije u Rijeci, te je članica udruge PoMoDoRi i predstavnice hrvatske delegacije na međunarodnom YPAL projektu.


Nina Viškanić

Pedagoška suradnica i voditeljica Pjevanja u sklopu Kreativnih radionica za djecu KRILA
Diplomirala 2004 na Učiteljskom fakultetu u Rijeci i stekla zvanje učitelja u raznednoj nastavi s pojačanim programom glazbene kulture. Osnovnoškolski stupanj teoretskog smjera u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova.
Kroz dugi niz godina aktivni član kazališnih skupina u Rijeci (lutkarstvo, pokret, mima, balet), vodila zbor, pjevala u više zborova. 2011. pohađala radionicu glasa i pjevanja Irene Tomažin u organizaciji KRILA.


Dalibor Fugošić

Umjetnički suradnik i oblikovatelj svjetla na predstavi Carte Blanche u produkciji KRILA
Oblikovatelj svjetla, član ULUPUH-a. Od 2005. radi kao koordinator tehnike u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Kao asistent dizajnera svjetla Denija Šesnića prvi se put okušao 1998. godine na predstavi Pinocchio plesne skupine Icaro Dance Dimension. Prvi samostalni rad na oblikovanju svjetla ostvaruje 2001. na predstavi Quartett u izvedbi HKD Teatra iz Rijeke. Kroz suradnju s mnogim istaknutim umjetnicima oblikovao je svjetlo za tridesetak kazališnih predstava, pedesetak plesnih produkcija i nekoliko koncerata te izložbi, a kao voditelj svjetla ili tona učestvovao je na nekoliko stotina raznolikih programa. Osim oblikovanjem svjetla bavi se i tehničkom organizacijom festivala – Međunarodni festival malih scena u Rijeci, Međunarodni festival komornoga teatra Zlatni Lav u Umagu, Tjedan suvremenog plesa u Rijeci.


Japanski premijeri

Umjetnički suradnici i autori glazbe za predstavu Carte Blanche u produkciji KRILA
Eklektični glazbeni kolektiv čiju jezgru čini kvartet u sastavu Marin Juričić, Enver Krivac, Moris Mateljan i Petra Gržetić. Članovi su prošli korz značajne riječke rock sastave kao što su Mandrili, Kwadrat nodnoll, Sjekire i Marinada te aktivni angažman na liburnijskoj jazz sceni. Radili su glazbu uživo za predstave Factory in progress 2011. i Fenice: In Progress 2012. Nastupi uživo su im bazirani na istraživanju melodije i timbra pri praćenju korporalnog izričaja izvođača, dok im je studijski rad amalgam konvencionalnog kompozicijskog pristupa miješan s putopisnom dokumentacijom tzv. field recording-a. Članovi sastava se, zajedno ili pojedinačno, osim glazbom, aktivno bave i književnošću, stripom i ilustracijom uopće, oslikavanjem murala, teatrom i filmom, za što su na nekim poljima postigli zapažen uspijeh, osvojili strukovne nagrade i dobili pozitivne kritike. Za Spaziergang Schallplaten su izdali albume Japanska Premijera (2010.) i Aeronippon EP (2011.).


Maja Stanković

Pedagoška suradnica i voditeljica intenzivne majstorske radionice Stvaralačka igra kao polazište dramske igre u produkciji KRILA
Profesorica hrvatskoga jezika u osnovnoj školi i učitelj-mentor; dramska pedagoginja i dugogodišnja voditeljica školskih dramskih skupina i gradskih radionica dramskoga odgoja za prevenciju nasilja i bolesti ovisnosti. Organizatorica je različitih kulturnih događanja u svome gradu. Živi i radi u Rovinju. Sudjeluje u radu MGA, kao voditeljica literarne radionice i dramskoga projekta, u Školi dječjega stvaralaštva – Novigradsko proljeće, kao asistent voditelja dramske radionice, u radu Kazališnoga kampa u Pazinu, te u brojnim dramskim, glumačkim i kazališnim radionicama kao i radionicama za razvijanje komunikacijskih vještina. S dramskim, recitatorskim i plesnim skupinama koje vodi sudjeluje na raznim smotrama, festivalima i natjecanjima te osvaja mnoge nagrade (najbolja režija, najangažiraniji pristup kazališnoj termi, najbolji glumački ansambl, najbolja suradnja voditelja i skupine…).


Irena Tomažin

Pedagoška suradnica i voditeljica intenzivne majstorske radionice Glas kao tijelo, tekst kao glazba u produkciji KRILA
Svestrana umjetnica, plesačica suvremenog plesa, glumica, izvođačica i glazbenica. Do sada je ostvarila pet autorskih radova. Njeni autorski radovi temelje se na glasu i uključuju pokret i glumu.Surađivala je s brojnim koreografima i kazališnim redateljima u Sloveniji i inozemstvu s kojima je stekla bogato iskustvo (Dragan Živadinov, Mala Kline, Maja Delak, Emil Hrvatin, Sebastian Horvat, Josephine Evrard…). 2009. na Gibanici primila je posebnu nagradu žirija za svoj performans Kot kaplja dežja v usta molka za koreografkinju koja najviše obećava. 2007. bila je izabrana da boravi u Wroclawu na Grotowsky Institutu gdje je pohađala Atelier program i surađivala s mnogim velikim umjetnicima i grupama kao što su Pioter Borowsky, Maisternia Pisni, Theater Zar, Zigmund Molik, Jaroslaw Fret. 2006. primila je nagradu Zlatna ptica Liberalne akademije u kategoriji scenskih umjetnosti za predstave glasa i tijela Caprice i Caprice (re)lapsed. 2004. dobila je stipendiju Dance Web-a u Beču gdje je boravila pet tjedana i gdje sam imala prilike intenzivno raditi s brojnim umjetnicima kao što su Gavin Webber, Barbara Mayr, Judith Grodowitz i mnogi drugi.


Lorena Žuvić

Umjetnička suradnica, kostimografkinja i izvođačica u nekoliko produkcija KRILA
Diplomirala studij Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci; smjer Primijenjena grafika, glavni kolegij Kostimografija. Kao izvođačica surađuje s riječkim Teatrom Rubikon (predstave InterNetWork, Fuzija, Fuzija B), KRILIMA (Ptice, Dan u životu, Carte Blanche) i Teatrom Oz iz Mošćeničke Drage (Drvo ima srce, Circus Kumulus). U suradnji s KRILIMA radila je kostimografiju za završne produkcije edukacijskog programa KRILA – predstave Ptice, U zemlji Oz, Gdje je Tkosam? i Čovjek na Mjesecu, te profesionalnu produkciju predstave Carte Blanche. Od 2013. radi kao kostimograf i scenograf za Teatar Oz. Od izrađivanja nakita, uličnog žongliranja do pjevanja, zanimaju je sve vrste kreativnosti vezane uz primijenjene likovne umjetnosti, pokret i glas.