JAVNI POZIV – TranziT #4 europski festival suvremenih kazališnih praksi

JAVNI POZIV
TranziT #4
europski festival suvremenih kazališnih praksi

Umjetnička organizacija Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, sa sjedištem u Rijeci, pokreće javni poziv za 4. izdanje europskog festivala suvremenih kazališnih praksi TranziT koji će se održati u Rijeci u razdoblju od srpnja do studenog 2023.

Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i njihove organizacije, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom. Zamišljen je kao višemjesečni program s fokusom na predstavljanje radova snažnih autorskih i umjetničkih osobnosti visoke kvalitete i relevantnog sadržaja, manjih i eksperimentalnih formata događanja koji mogu biti u kazališnom i nekazališnom prostoru te koji rezoniraju, angažiraju i/ili uključuju suvremenu publiku. Cilj je razvijati festival kao mjesto razmjene, mijene, transformacije i prelaska uobičajenih formi, granica te osobnih i kolektivnih prepreka.

Umjetnici/organizacije se mogu prijaviti za dvije kategorije:

1) Predstavljanje radova koje uključuje gostovanje predstave i razgovor s publikom nakon predstave, te po dogovoru kraću radionicu za publiku dan prije izvedbe (1-2 dana).

2) Istraživački lab koji uključuje 1-2 gostujuća umjetnika koji su zainteresirani s lokalnim umjetnicima/publikom predstaviti svoj način rada te istraživati tematiku po vlastitom izboru te eventualno otvoriti vrata moguće suradnje i rada u Rijeci u budućnosti (2-3 dana).

Festival će pokriti sljedeće troškove sudionicima:

– umjetničke honorare
– trošak boravka (smještaj i prijevoz)

Prednost će imati prijave koje mogu aplicirati ili pokriti dio troškova boravka.

Rok za prijavu je 09. svibnja 2023. Prijavu pošaljite na krila051@gmail.com.

Prijava mora uključivati:

– kratki opis i video link izvedbe (za kategoriju 1)
– kratki opis prijedloga istraživačkog laba /radionice (za kategoriju 2)
– kratka biografija autora /umjetnika i broj sudionika
– tehničke (scena, zvuk, svjetlo), prostorne i druge potrebe.

Selekcija:

Selektorica festivala je začetnica i umjetnička direktorica festivala, riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić. Rezultati selekcije bit će poslani mailom svim prijaviteljima najkasnije do 29. svibnja 2023.


Program festival TranziT#4 financijski su podržali:
Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova.

Ideja festivala rezultat je kolektivnog procesa i razmišljanja kako zajednički stvarati i surađivati, nastala nastala unutar suradnje KRILA s kolektivima ACTS (Oslo), MOVEO (Barcelona), Platform 88 (Montpellier), Poulpe Electrique (Arcueil), ToTum TeaTre (Barcelona) i Workinglifebalance Ltd. (Graz) u inkubacijskom kontekstu projekta MAKE A MOVE koji je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa (2018-2020). Pilotno izdanje ostvarilo se u 2020. godini u sklopu službenog programa Rijeke 2020. Do sada je TranziT predstavio radove sljedećih umjetnika i organizacija: Christina Lederhaas i Johannes Schrettle – Workinglifebalance, Graz, Austrija; James Riordan – Brú Theatrea, Galway, Irska; Julianna Bloodgood (SAD/Poljska); Oscar Valsecchi i Sanna Toivaninen – ToTum TeaTre, Barcelona, Španjolska; Rodrigo Pardo – Oximoron, Marsseile, Francuska; Marin Lemić – ON/A, Zagreb; grupa autora Mihanović, Müller, Šimičić, Šovagović – Multimedijalna koliba, Zagreb; Saša Božić – De Facto, Zagreb, Sanja i TillaFrühwald – VRUM, Varaždin; Žak Valenta i Ivana Peranić – KRILA, Rijeka; Eva Hofer – Theater im Bahnhof, Graz, Austrija. Radi se o autorskim projektima vrlo različitim u svojoj formi i realizaciji, ovisno o sadržaju i tematici kojom se bave, ali je zajednička crta svima da je tijelo, kretanje i fizička akcija jedan od dominantnih izražajnih sredstava: od predstava fizičkog i plesnog kazališta na pozornici, u galeriji, na specifičnim lokacijama, u javnom prostoru, do multimedijalnih izvedbi te participativnih radova koji za cijlj imaju stvaranje dinamičkog prostora stvaralaštva i dijaloga između profesionalaca i ne-profesionalaca u formi fokus grupa, organizirane publike i/ili slučajnih prolaznika.