Zašto smo vas iznenadili s izvedbama na krovu Robne kuće RI, u Varteksovom izlogu i u Operi?!

01.10.2019.

Umjetnički se inkubator u Rijeci “Kazalište na specifičnim lokacijama i publika” održao od 10. do 19. rujna 2019. u Rijeci u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA iz Rijeke. Umjetnički inkubator je okupio deset (10) rezidencijalnih umjetnika i deset (10) lokalnih umjetnika: Sendi Bakotić (Rijeka), Andrea Crnković (Rijeka), Maja Kalafatić (Celje/Beograd), Nika Korenjak (Ljubljana/Zagreb), Iva Korbar (Zagreb), Maja Kovač (Zagreb), Frane Meden (Pula), Uroš Mladenović (Novi Sad), Kristina Paunovski (Rijeka) i Miljena Vučković (Novi Sad). U cijelom Labu je prisustvovalo ukupno dvadeset (20) umjetnika iz devet (9) europskih zemalja: Austrija, Hrvatska, Francuska, Irska, Poljska, Portugal, Srbija, Slovenija i Španjolska.

Ciljevi inkubatora u Rijeci:

◼️ Razmjena kreativnih praksi i zajedničko istraživanje kreativnih ideja među rezidencijalnim umjetnicima u suradnji s umjetničkim suradnicima Laba (Umjetnički modul – 1. dio)
◼️ Prezentacija radova u nastajanju 17. rujna 2019. i dobivanje feedbacka od lokalne publike (Umjetnički modul – 2. dio)
◼️ Podizanje svijesti među umjetnicima Laba o neiskorištenom kreativnom i inovativnom potencijalu suvremenih kazališnih praksi u razvoju publike (element Razvoja publike)
◼️ Identifikacija daljnjih projekata suradnje među sudionicima MAKE A MOVE Umjetničkog inkubatora (Poslovni modul)

Lab u Rijeci sastojao se od dva modula: Umjetnički i Poslovni modul kroz koje je prožet element Razvoja publike. Umjetnički modul usredotočio se na razmjenu različitih suvremenih izvedbenih praksi i umjetničkih pristupa u kontekstu kazališta na specifičnim lokacijama. Umjetnička voditeljica Ivana Peranić i njene umjetničke suradnice Monica Giacomin i Fernanda Branco podijelile su lokacije, od kojih su neke vrijedna kulturna dobra riječke baštine, u tri podkategorije:

(1) Prirodno okruženje: mlin Žakalj na Rječini.
(2) Javni prostori: izlog robne kuće Varteks, krov robne kuće RI i okolne ulice.
(3) Povijesne građevine: Opera (Teatro Fenice).

Prvog dana Laba, nakon službenog otvorenja, rezidencijalni umjetnici su krenuli u turistički obilazak grada i po prvi put posjetili lokacije na kojima će raditi sljedećih dana. Turistički obilazak je vodila povjesničarka umjetnosti Ivana Golob koja je umjetnicima dala povijesne, društvene i arhitekturne informacije s namjerom da se kod umjetnika potakne mašta i inspirira ih se u umjetničkom stvaralaštvu. Kao strategija rada na specifičnim lokacijama koja se temelji na učenju o mjestu koje se posjećuje i na kojemu se radi, te su informacije također imale svrhu pružiti umjetnicima osnovno znanje o lokacijama, odnosno kontekstualne alate kako bi se oni mogli povezati s lokacijom, ne samo u kontekstu sadašnjosti, već i kroz povijesne reference s ciljem šireg razumijevanja i poštivanja lokacije.

Drugog dana, u sklopu elementa Razvoja publike, uslijedio je moderirani razgovor i dijeljenje iskustava: „Razine angažiranja publike“ pod vodstvom umjetničke direktorice Ivane Peranić. U razgovoru su bile istaknute brojne kreativne prakse i pristupi publici među sudionicima umjetnicima i to u pogledu (1) broja publike: od jednog do nekoliko stotina ljudi, (2) mjesta: korištenje različitih vrsta nekonvencionalnih kazališnih prostora, (3) konteksta: poput festivala, umjetničke produkcije, urbane i ruralne sredine, političke demonstracije / prosvjeda, (4) dobi i sposobnosti, (5) društvenog statusa i stupnja uključenosti / isključenosti, (6) namjere: poput slučajne publike ili one koja s namjerom dođe na neki događaj. Izdvojena su neka važna pitanja poput umjetnika kao socijalnog radnika, nužnosti prodaje ulaznica, važnosti kritike i partnerstava, te redefiniranja termina profesionalnog i neprofesionalnog umjetnika.

Umjetnički modul temelji se na metodologiji su-stvaralaštva i podijeljen je u dva različita dijela.

Tijekom prvog dijela (11.-14. rujna) rezidencijalni umjetnici radili su u manjim grupama, povezujući se sa specifičnim lokacijama i na temelju toga stvarali umjetničke odgovore i izraze kako što su: metodologija rada i / ili različiti izvedbeni radovi poput performativne instalacije, kolaža umjetničkih prijedloga, izvedbe na krovu s bežičnim slušalicama i dvogledom za publiku te izvedbe u izlogu.

Tijekom drugog dijela (15.-17. rujna) rezidencijalni umjetnici susreli su se s lokalnim i regionalnim umjetnicima kojima su prezentirali svoje kreativne procese i umjetničke prijedloge, a lokalni i regionalni umjetnici predstavili su sebe i svoje umjetničke pristupe i kreativne radove. Svaki lokalni i regionalni umjetnik odabrao je grupu rezidencijalnih umjetnika i lokaciju u skladu sa svojim umjetničkim preferencijama.

16. rujna 2019. godine održan je drugi moderirani razgovor na temu: “Izazovi upravljanja publikom u nekonvencionalnim kazališnim prostorima”, unutar kojeg su sudionici umjetnici podijelili i razmijenili svoja iskustva o toj temi, ali i razmotrili konkretan primjer prezentacije radova u nastajanju za sljedeći dan.

Svi umjetnički radovi prikazani su lokalnoj publici u formatu prezentacija radova u nastajanju 17. rujna 2019. (1) Instalacija performans “Slušam” u izlogu robne kuće Varteks autorice Nicole Pschetz (Poulpe Electrique) i autora Miguela Bonnevillea (Teatro do Silencio) u suradnji s umjetnicama Majom Kalafatić i Miljenom Vučković bio je otvoren za javnost od 13.00 do 15.00 sati. Građani Rijeke pozvani su da podijele svoje želje i brige sa svetim Vidom, zaštitnikom Rijeke. Ostali radovi predstavljeni su u obliku umjetničke vođene ture kroz grad – vodeći publiku s jedne lokacije na drugu od 17.30 do 20.30 sati. (2) Riječki krov doveo je publiku na krov Robne kuće Ri u centru grada i ispričala priču o superjunacima koji nemaju sreće, a ni posla. Publika je radnju predstave pratila s krova, dok su likovi lutali gradom pitajući se što dalje, i što „spašavanje planeta“ uopće više znači? Autori su Rodrigo Pardo i James Riordan u suradnji s umjetnicima Urošem Mladenovićem i Ivom Korbar. Nakon silaska s krova publiku je dočekao izvođač opremljen za plažu te ih je pozvao na more. Sve je to bila uvertira u rad (3) Posljednje ljeto, minimalistički nastup u izlogu robne kuće Varteks koji se može opisati kao “korporalna refleksija o divnom vremenu provedenom s tobom”. Autor je Dmitri Rekatchevski, a umjetnički suradnik Frane Meden. Na kraju prezentacije navedenog rada po publiku dolazi lik Božićno Drvce koji publiku poziva da ga slijedi kroz malene uličice u središtu grada, sve do instalacije Rijeke 2020 na Jadranskom trgu gdje su se nakratko i zaustavili, te naposlijetku kreće prema Operi i Teatru Feniceu gdje su već s nestrpljenjem čekali mnogi drugi Riječani i mediji. Veliko uzbuđenje moglo se osjetiti među publikom s obzirom da je Opera prvi put nakon gotovo tri desetljeća otvorila svoja vrata za javnost! Rad predstavljen u Operi bio je (4) I tada bijaše prostor – fragmenti transformacije autora i izvođača: Julianna Bloodgood, Anne Corte, Johannes Schrettle (Working Life Balance ltd.), Sanna Karolina Toivanen (ToTum Teatre), Janaina Tupan (Platform 88), Sendi Bakotić, Andrea Crnković, Nika Korenjak, Maja Kovač and Kristina Paunovski.

Pogledajte fotografije izvedbi OVDJE! 🙂

Reakcije Riječana i medija bile su vrlo pozitivne. Interes je bio golem, ali je nažalost održana samo jedna prezentacija radova u nastajanju zbog strukture samoga Laba.

Unutar Poslovnog modula (18. i 19. rujna) sudionici su radili na procesu izrade učinkovitog i konkurentnog prijedloga za buduće sufinanciranje te su se suočavali s financijskim i upravljačkim izazovima nakon uspješne prijave. Element prikupljanja sredstava vodila je Barbara Rovere, a element upravljanja financijama vodio je Adam Jeanes. Oba su stručnjaka bila na raspolaganju za individualne konzultacije tijekom Modula.

Umjetnički inkubator u Rijeci osmislila je i vodila umjetnička direktorica Ivana Peranić. Umjetnički inkubator je dokumentiran i ocjenjen od strane tri interna znanstvenika istraživača: Lia Contiu (UAT), Anda Cadariu (UAT) i Alessandra Troncone (IAB). Uz navedene, evaluiran je i od strane vanjskih evaluatora: Darka Lukića i Cristine Da Milano kao dio vanjske evaluacije projekta.

————————————————————-

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

Make a Move Lab u Rijeci dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti.

Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku: Rijeka 2020 d.o.o., Ministarstva kulture Republike Hrvatske , Zaklade Kultura nova, Grada Rijeka, Primorsko-goranska Županije, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb te Veleposlanstva Španjolske u Zagrebu.

Partneri za izvedbe na specifičnim lokacijama: Privredna banka Zagreb, Oživi svoj S(t)an – PBZ Nekretnine, Rijekakino d.o.o. i Robna kuća RI.

Logistička podrška: Savez udruga Molekula (Filodrammatica) i Rijeka 2020 d.o.o. (RiHub)

Vodeći partner projekta MAKE A MOVE i organizator Laba u Rijeci je Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA.