ISTO / THE SAME – stand-up komedija o stagnaciji i razgovor s publikom

01.08.2021.
 

ISTO / THE SAME – stand-up komedija o stagnaciji i razgovor s publikom

Vrijeme: 12. i 13. kolovoza 2021. u 21.00 sat
Mjesto: Filodrammatica, Korzo 28/2, Rijeka
Cijena ulaznice: 50,00 kn
 
REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO PUTEM PRIJAVNICE ili na email: info@krila.org.
 
** Prijave se primaju do 12. kolovoza 2021. u 18:00 sati, nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrdu i uputu za plaćanje.

**Cijena izvedbe je 50,00 kn i uplaćuje se unaprijed na žiro-račun umjetničke organizacije KRILA.

** Osigurali smo četiri (4) gratis mjesta za studente/ice ili lokalne izvedbene umjetnike/ice po izvedbi.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa zbog okolnosti uzrokovanih COVID-19. !O STAND-UP KOMEDIJI “ISTO”

 
ISTO je izvedbeni rad Christine Lederhaas i Johannesa Schrettlea koji je prvi put realiziran u Bruxellesu 2016. godine i to kao rezultat Christininog kontinuiranog istraživanja komičnog potencijala stagnacije. Stand-up komedija svedena je na samu bit: puka borba za opstanak na sceni i potencijalno suočavanje sa izvođačkom smrću zbog ponavljanja.

Naslov prve verzije ovog rada – NOTA, nagovještava osnovni element izvedbe: Christina drži govor u stilu stand-up komedije strogo ograničavajući svoj glas na jednu notu, što stvara umjetnu nemelodičnu melodiju koja je u oštroj suprotnosti s Christinom dubokom željom da kreira i provede zabavno i uzbudljivo vrijeme za sebe i svoju voljenu publiku.

Od 2016. Christina je u nekoliko navrata imala mogućnost ponovno posjetiti i izvesti ovaj rad i lik koji dolazi s njim, kako samostalno, tako i u suradnji s piscem Johannesom Schrettleom, koji je eto i ujedno druga polovica Christinine organizacije WORKING LIFE BALANCE LIMITED.

Do 2026. predviđeno je da se rad ISTO dorađuje i izvodi barem jednom godišnje, postajući performativni dnevnik desetljeća koje donosi posebne izazove i krize u pogledu ljudskih želja kako za promjenom tako i za istošću, za obnovom i revolucijom, spavanjem i seksom, plesom i izležavanjem.

U radu ISTO u 2021. Johannes će se pridružiti Christini na pozornici i pridonijeti tekst koji prilično dobro bilježi ono što je izazivalo naše životne monotonije posljednjih godina. S obzirom na događaje iz 2020. godine, rad ISTO iz 2016. izgleda kao proročki pogled u apokaliptičnu budućnost koja je gotovo postala stvarnost. Upravo to Christina pokušava otkriti uspostavljanjem i propitivanjem krhkog, a ponekad i neugodnog kontakta između izvođača i publike, koji stvarno ovise jedni o drugima.

 

Riječ autorice
 
“… a meni, bit će mi neugodno, … Proizvest ću zvuk, jednu notu, a vi ćete biti preplavljeni. Bit ćete mi u milosti. I još uvijek. Bit će smiješno. Barem sam tako mislia. Ali ne: ispada da sam ja u vašoj milosti. Ne, čekaj. Drugačije je nego što sam mislia. Izgleda da smo svi u milosti … dobro, zaboravite, govorit ću o nečem drugom, ali ne o bolestima ili katastrofama ili nesrećama ili vjerojatnosti izumiranja … oprostite, to je bilo neprikladno.”

 
AUTORI
 
Christina Lederhaas izvođačica je koja radi na povezivanju humora i plesa. Nastupa, koreografira, režira i producira s profesionalcima i neprofesionalcima. Situacije kada čovjek zaglavi te pronalazak života u teškim situacijama teme su njezinih umjetničkih aranžmana.
Rođena je 1978. godine i započela je umjetničku karijeru na studiju klasičnog kazališta. Završila je magisterij izvedbenih umjetnosti na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, a svoj rad na izražavanju tijelom i pokretom pojačala je surađujući s Théâtre de l’Ange Fou u Londonu i Laboratorio Permanente di Ricerca sull’Arte dell’Attore u Torinu. Nakon školovanja počela je raditi kao slobodna umjetnica u mnogim interdisciplinarnim kontekstima. Christina danas radi u različitim su-stvaralačkim timovima i u različitim suradnjama: s Johannesom Schrettleom kao Working Life Balance Ltd, s Nadjom Brachvogel iz Follow the Rabbit (www.followtherabbit.info), te Vezom Fernandez Ramos (www.veza.at). Obožava plesati. www.clederhaas.wordpress.com.

 

Johannes Schrettle rođen je (1980) i odrastao u Grazu u Austriji. Od 2003. radi kao slobodni pisac, prevoditelj, izvođač i redatelj, radeći s kazalištima i skupinama, nacionalnim i međunarodnim. Kao radnik u kulturi, zajednički je vodio udrugu u kulturi i umjetnički prostor FORUM STADTPARK (www.forumstadtpark.at) u Grazu (2009.-2017.); osnivački je član izvedbenog kolektiva Zweite liga für kunst und kultur (www.zweiteliga.weblog.mur.at) koji od 2007. u Austriji producira kazališne predstave i performanse i samostalno i u suradnji s partnerima kao što su festivali La Strada, Steirischer Herbst i drugi. Od 2019. osnivački je član organizacije Working Life Balance Ltd. Kao književnik radio je s kazalištima u Austriji, Njemačkoj i inozemstvu, premda je i dalje u nemirnoj potrazi za pričama, tekstovima i riječima koje mogu odražavati i nadilaziti suvremeni život i izvedbu. Jedan je od najplodnijih pisaca koji nikada nisu objavljivali svoja djela u tisku.

 
Kazališna skupina/organizacija
 
WORKING LIFE BALANCE LIMITED je organizacija u kulturi u području suvremene umjetnosti i izvedbe sa sjedištem u Grazu (Austrija) koju vode Christina Lederhaas i Johannes Schrettle. Osnovali su je 2019. godine kada su se na poziv umjetničke organizacije KRILA pridružili europskom projektu Make a Move. U 2020. realizirali su rad THIS CITY’S LONELINESS koji je producirao međunarodni festival uličnog kazališta La Strada. Taj je rad trebao biti prikazan i u Rijeci prošle godine, ali je zbog okolnosti bio otkazan. Međutim, WLB je umjesto toga održao radionicu vrištanja koja je bila dio istraživanju i rada na predstavi THIS CITY’S LONELINESS.

Workinglifebalance Ltd.

Gostovanje austrijskih umjetnika i predstave ISTO podržao je ACT OUT – projekt IG Freie Theaterarbeit financiran od strane BMEIA, Land Steiermark i BKA.


Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Financijska podrška:Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije, ACT OUT – projekt IG Freie Theaterarbeit financiran od strane BMEIA, Land Steiermark Kultur, Europa, Sport te Bundesministerium Kunst, Kultur, öffentlicher Dienst und Sport.

Medijski pokrovitelji: Moja Rijeka,Radio Roža, Novi List.

Logistička podrška: HKD na Sušaku, SU Molekula, Sveučilište u Rijeci.

Posebna zahvala: g. Franji Božiću i tvrtci Gazebo Zagreb d.o.o. te rektorici riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Snježani Prijić-Samaržiji sa suradnicima.