HERBARIJ – završna produkcija

17. lipnja 2024.

U nedjelju 16. lipnja 2024. u 18.00 i 20.00 sati u Filodrammatici, Korzo 28/I, Rijeka premijerno je izvedena završna produkcija Edukacijskog programa KRILA grupe starijih osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Glavni lik predstave Herbarij je djevojčica po imenu Maja koja je jako umišljena i arogantna, vrti sve oko malog prsta i ne cijeni svoje prijatelje i vršnjake. Sve dok od razrednice ne dobije jedan vrlo interesantan zadatak. Kao i mnogi junaci starih priča, odlazi u šumu, vraća se (svojoj) prirodi koja je navodi da potone u sebe, svoje misli i osjećaje, sagleda svoje postupke i sazna nešto dublje o sebi, odnosno da se poveže sa nekim svojim potisnutim osjećajima koje smo u predstavi prikazali kao šumsko cvijeće i bilje. Taj zadatak je mijenja i otvara joj oči za gledanje svijeta na drugačiji način. Ali, hoće li to stvarno biti tako jednostavno?

Predstava je nastala procesom improvizacija i rezultat je autorskog kolaboracijskog rada polaznika i voditeljica programa.

Redateljica i umjetnička voditeljica: Ivana Peranić

Asistentica i pedagoška voditeljica: Anamaria Drezga

Glumci/ce: Galloni Beatrice Kate, Huljev Klara, Ličina Lara, Ljutić Matija, Meštrović Viktor, Ohrimenko Jaroslava, Paoletti Marija, Štefanić Andro, Trbojević Nika, Umer Ema.

Edukacijski program KRILA već četrnaestu godinu za redom, doprinosi unapređenju osobnog i profesionalnog razvoja djece, mladih i odraslih u gradu Rijeci i okolici kroz edukativne kazališne sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama, oslanjajući se na prakse kazališta koje su suvremene, suradničke, angažirane i inkluzivne. Ideja je mijenjati stav polaznika o kazalištu kao isključivoj tradicionalnoj umjetnosti koju pasivno konzumiraju, približiti im je – posebice djeci i mladima, te ih aktivno uključiti kao autore i stvaraoce.

Naš pristup umjetničko – pedagoškom radu u centar stavlja kreativnost, imaginaciju, autorstvo, slobodu izbora i inovaciju. Programom se želi omogućiti polaznicima da u kontaktu sa stručnjacima stječu nove vještine, znanja i iskustva, a koji uključuju izražavanje glasom i kretanjem, improvizaciju, kompoziciju te javnu izvedbu. Osim stjecanja vještina i znanja, ciljevi redovnog programa su oslobađanje razigrane esencije u svakom sudioniku, razvijanje istraživačkog i smjelosti u susretu s novim, te potenciranje stanja otvorenosti, spontanosti i bivanja u trenutku.

Logistička podrška: Savez udruga Molekula

Financijska podrška: Grad Rijeka