Film T-OBJEKT

01.07.2021.

Veliko zadovoljstvo nam je predstaviti kratki film T-OBJEKT autorica Fernande Branco, Monice Giacomin i Ivane Peranić, snimatelja Hrvoja Franjića i montažerke Yue Wang.

Ovaj video govori o koreografskom ponovnom vraćanju u isti prostor nakon nešto više od godine dana i to koristeći metodologiju zajedničkog koreografskog stvaralaštva koje su tri umjetnice razvile unutar projekta Misaona tijela.

Prostor u videu je napušteni tvornički objekt u središtu Rijeke i unutar bivšeg industrijskog kompleksa, a koji više kao takav ne postoji jer je tijekom radova na novoj Gradskoj knjižnici Rijeka srušen, odnosno ostavljena je samo vanjska “ljuštura” unutar koje će biti izgrađena potpuno nova konstrukcija.

Tri izvedbene umjetnice Fernanda Branco (Oslo), Monica Giacomin (London) i Ivana Peranić (Rijeka) vraćaju se u isti prostor na način da se zaista kreću unazad i zajedno sa snimateljem Hrvojem Franjićem (Zagreb / Rijeka), odlučile su tijelima i kretanjem svjedočiti tom prostoru i tadašnjem trenutku svojim prisustvom i bez ikakvog drugog cilja.

Zadatak hodanja unatrag u neiskorištenom i napuštenom prostoru još je više povećao njihovu već povišenu izvođačku svijest i bio je u skladu s njihovim metodološkim pristupom misaonih tijela, osluškivanja drugih, onoga što prostor treba, osjećanja različitih slojeva postojanja koje je situacija postupno otkrivala, poput snažne svijesti o unutarnjem i vanjskom prostoru, unutarnjim i vanjskim zvukovima, odnosu pojedinca s drugim/a, te snažan osjećaj prostora u tranziciji.

Rezultat je bio video materijal od gotovo sat vremena, koje su onda umjetnice u suradnji s montažerkom Yue Wang, odlučile realizirati u kratki film na način da slijede izvorni tijek koji se pojavio tijekom improvizacije, ali da odaberu momente koji su koreografski, filmski i prostorno najspecifičniji.

▪️ Autorice i izvođačice: Fernanda Branco, Monica Giacomin and Ivana Peranić
▪️ Kamera: Hrvoje Franjić
▪️ Montažerka: Yue Wang
▪️ Financijski podržalo: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske