DRAGOCJENI BISER; predstava fizičkog kazališta

03.12.2019.

DRAGOCJENI BISER
predstava fizičkog kazališta

Koncept, režija i koreografija: Ivana Peranić
Suradnica za koreografiju: Ivana Kalc
Izvedba: Andrea Crnković i Ivana Peranić
Autor glazbe: Enver Krivac
Kostimografija: Tajči Čekada
Oblikovanje svjetla: autorski tim
Voditelj svjetla: Gianfranco Mirizzi
Majstori svjetla: Petar Pavlin i Marjan Zeneral Šubić
Fotograf: Kristijan Vučković
Grafički dizajn: Ana Somek
Financijska podrška: Grad Rijeka i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Logistička podrška: HKD na Sušaku
Posebna zahvala: Lorin Zović, David Dubrović, Helena Hajdin, Jane Kramar, Zvonimir Peranić
Produkcija: Kreativni laboratorij svuremenog kazališta KRILA, Rijeka 2019.

Premijera: petak 06. prosinca 2019. u 19.30 sati.
Repriza: subota 07. prosinca 2019. u 18.00 sati.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka.
Cijena ulaznice: je 50,00 kn.
Ulaznice se mogu kupiti ovdje (mojekarte.hr) i sat vremena prije početka predstave na blagajni HKD-a.
Predstava traje 45 minuta.

“Dragocjeni biser” je predstava fizičkog kazališta autorice Ivane Peranić. Glavni motivi predstave su poniranje, refleksija i konstantno suočavanje sa samom sobom, te traženje svojeg autentičnog unutarnjeg bića i istinskog puta. Ova predstava je potraga za realnošću, stvarnošću jer “when we are alienated from our true self, our gut feelings, we’ve no longer have sense of reality, of true.” (Gabor Mate). U predstavi je naglasak stavljen na autoričinu samo-refleksiju u kojima se miješa subjektivno i fikcionalno, stvarno i performativno. Autorski tim je veliku pažnju posvetio suigri i međusobnoj povezanosti scenskih elemenata koreografije, svjetla, glazbe, rekvizita i kostimografije.

Ovim radom autorica nastavlja svoje umjetničko istraživanje kompleksa sjećanja i implicitne memorije tijela kao temelja koreografsko-glumačke igre, a koje je započela još 2017. u predstavi “Pod pozornicom” (2017.) Predstava “Pod pozornicom” selekcionirana je za Plesnu mrežu Hrvatske 2018. kao jedna od najuspješnijih plesnih predstava i predstava pokreta u 2017. godini.

//

Predstavu “Dragocjeni biser” posvećujem svojem ocu Ivanu Peraniću.

Najdraži tata, hvala ti na tvojoj neizmjernoj ljubavi.

Ivana

//

AUTORSKI TIM

Ivana Peranić je kazališna umjetnica, izvođačica, koreografkinja i edukatorica koja preko dvadeset godina profesionalno djeluje na nezavisnoj izvedbenoj sceni. Diplomirala je i magistrirala na The International School of Corporeal Mime u Londonu, te na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Surađivala je s eminentnim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima, te je sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Hrvatskog centra za dramski odgoj. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Od 2011. vodi umjetničku organizaciju KRILA.

Ivana Kalc je plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja. Od 2001. članica je udruge ProstorPlus, u sklopu koje započinje svoju plesnu edukaciju. Nastavlja 2004. na SEAD-u (Salzburg experimental academy of dance, Austrija) i 2005. na privatnom sveučilištu Anton Bruckner (Institute for Dance Arts, Linz, Austrija), gdje 2008. stječe titulu Bachelor of Arts. Od 2006. bavi se video medijem (kratkim filmom Footwork osvaja nagradu na festivalu Debutnale u Linzu). Surađivala je sa raznim umjetnicima i organizacijama. Predavala je scenski pokret na studiju Gluma i mediji pri Sveučilištu u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički od 2014.-2017. Kao koreograf i suradnik za scenski pokret surađuje s Teatrom Ulysses i HNK Ivana pl. Zajca i gostujućim redateljima. Vlastitu autorsku i pedagošku praksu razvija kroz Umjetničku organizaciju Kabinet, te ostvaruje gostovanja na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2016. je jedna od pokretačica i umjetnička direktorica Festivala suvremenog plesa i pokreta Periskop.

Andrea Crnković je redateljica, izvođačica i arhitektica te radi kao voditeljica umjetničke organizacije ArtTeatar BOUM! čija je i suosnivačica. Isprepliće kazalište sa digitalnom, vizualnom i video umjetnošću te arhitekturom baveći se temama otuđenja, ne-mjesta, apsurda i percepcijom suvremenog gledatelja. Surađivala je sa brojnim kazališnim kompanijama i institucijama, učestvovala na festivalima i manifestacijama u Europi i SAD-u. Radila je kao asistent na Odsjeku za dramsku umjetnost na Towson University (MD, SAD), te za kazališnu kompaniju The PuppeTree (VT, SAD). Na polju arhitekture i umjetnosti radila je na brojnim projektima i instalacijama.

Enver Krivac (1976) je multimedijalni umjetnik iz Rijeke. Djeluje na područjima književnosti, glazbe, videa i likovne umjetnosti. Objavio je dva strip albuma, roman i zbirku priča. Kao voditelj radionica kreativnog pisanja surađuje sa Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba. Član je neformalne riječke književne skupine Ri-Lit i Hrvatskog društva pisaca. Djeluje kao ko-autor i producent u glazbenom kolektivu Japanski Premijeri. Kao skladatelj surađuje s riječkim umjetničkim organizacijama PoMoDoRi, KRILA i Kabinet.

Tajči Čekada je multimedijska umjetnica čiji su radovi uglavnom produkt eksperimentiranja i kombiniranja različitih medija – performans, fotografija, video, kostimografija, oblikovanje odjeće… Više informacija na www.tajcicekada.com.

Gianfranco Mirizzi je digitalni umjetnik i arhitekt koji se bavi aspektima tehnologije, participacije, interakcije i institucionalizacije u umjetnosti. Njegov rad obuhvaća različite medije i područja: video, zvuk, svjetlo, elektronika, interaktivne instalacije, arhitekturu, performativnu umjetnost. Izlagao je i surađivao na mnogobrojnim projektima u Americi i Europi, radio je kao medijski producent u Imaging Research Centru u Baltimoreu (SAD) te na trogodišnjem europskom projektu Corners of Europe.

KRILA
Umjetničku organizaciju Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA pokrenuli su 2011. u Rijeci kazališni i izvedbeni umjetnici i edukatori Ivana Peranić (Hrvatska) i Jorge Correa Bethencourt (Španjolska). KRILA djeluju unutar različitih pojavnosti suvremenog kazališta, a ključne aktivnosti organizacije su umjetničke produkcije kazališnih predstava i izvedbenih projekata – samostalno i kroz suradničke projekte s domaćim i inozemnim umjetnicima i organizacijama, edukacija koja uključuje redovne kazališne radionice za djecu, mlade i odrasle te promocija europskih nezavisnih umjetnika i manjih organizacija u području suvremenog kazališta kroz projekt MAKE A MOVE.