Carte Blanche

HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka
Premijera 27. studenog 2012. u 20.00 sati
Repriza 28. studenog 2012. u 20.00 sati

Koncept, koreograf, redatelj: Ivana Peranić
Suradnik za koreografiju i režiju: Jorge Correa Bethencourt
Kostimografija: Lorena Žuvić
Glazba: Japanski premijeri – Marin Juričić, Enver Krivac, Moris Mateljan
Oblikovatelj svjetla: Dalibor Fugošić
Izvođači i ko-autori: Jorge Correa Bethencourt, Ivana Peranić , Lorena Žuvić
Produkcija: Umjetička organizacija Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Fotografije: Dražen Šokčević. Na fotografijama su Jorge Correa Bethencourt, Ivana Peranić i Lorena Žuvić.
Cijena ulaznice: 50,00 kn.
Rezervacija ulaznica: info@krila.org.
Prodaja ulaznica sat vremena priije početka predstave na blagajni HKD-a.

Projekt su potpomogli Grad Rijeka i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Posebna zahvala Tajči Čekadi, Zvonimiru Peraniću te djelatnicima Hrvatskoga kulturnoga doma na Sušaku.

Riječ autorice, koreografkinje i redateljice Ivane Peranić o predstavi:
Kao kazališna i izvedbena umjetnica i autor djelujem već dugi niz godina. U svojem umjetničkom i istraživačkom radu često sam polazila od mentalnih koncepata, ideja i tema (primjerice istraživala sam slavensku i japansku mitologiju, tjelesnu kulturu u socijalističkim društvima, rat kao osobnu refleksiju i kao konstantu ljudske povijesti, trenutak nezamjetljivog polaska, odnosno „klijanja“, rađanja neke ideje, djela Čehova, Krleže, Kamova i Kafke itd.) koje sam onda razrađivala i materijalizirala sa svojim suradnicima u studiju ili na specifičnoj lokaciji. Međutim, u ovome trenutku to polazište mi se čini neprihvatljivim i nezadovoljavajućim. Štoviše, čini mi se neadekvatnim istraživati tijelom, kretanjem, slikom i zvukom mentalne odnosno verbalne fiksacije. Stoga je polazni koncept u radu na ovoj predstavi bio traganje za scenskim/izvedbenim materijalom koji polazište ima u tijelu, kretanju, zvuku i prostoru, a ne u verbalnoj ili mentalnoj fiksaciji/temi.

Moj primarni mediji izražavanja jest pokret. Pokret je u svojoj biti neverbalan. Opoziciju verbalan – neverbalan ne izjednačujem s opozicijom realno – apstraktno ili svakodnevno – stilizirano. Neverbalno mi označuje nešto što ima drugačiju logiku i dijapazon mogućnosti iskaza i komunikacije od riječi.

Samostalno sam već istraživala načelo stvaranja iz „apsolutnog neznanja“ ili iz tzv. „obrnute metafore“. To je rad koji nastaje iz tijela, kretanja, osjećaja, stanja, trenutnih okolnosti (osobnih i općih) i koji se tek pri kraju procesa može mentalno elaborirati i verbalizirati. Sada me zanima takav princip rada u grupi s izvedbenim umjetnicima (plesačima, izvođačima, mimskim umjetnicima i glumcima) te s autorskom ekipom (kostimografija, glazba, svjetlo, dramaturgija, glas i pjevanje, pokret i tijelo itd). Također me zanima scenski materijal koji se traži, gradi i oblikuje na različitim specifičnim lokacijama, a ne samo u studiju.

Kroz ovaj projekt Carte Blanche želim dati (svojemu i našemu) stvaralaštvu neograničenu autonomiju, autoritet i slobodu izbora načina kojim se želi ostvariti. Želim sa svojim umjetničkim suradnicima osluhnuti kolektivni trenutak bez verbaliziranja odnosno etiketiranja riječima. Također, cilj projekta je i osloboditi publiku od pritiska (ne)razumijevanja i (ne)točne interpretacije određenog, zadanog značenja. Želi se potencirati osjećaj slobode i fokusiranja na osobni doživljaj, odnosno otvoreno tražiti od publike ispisivanje vlastitog razumijevanja i pridavanje osobnog značenja i vrijednosti u aktivnom procesu praćenja izvedbenog čina.

Autorska ekipa

Ivana Peranić – koncept, koreografija, režija, dramaturgija, izvođačica
Kazališna umjetnica, izvođačica, koreograf, pedagog. Surađivala je s različitim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima te sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Završila je diplomski i postdiplomski studij na Međunarodnoj školi dramske korporalne mime u Londonu gdje je bila član renomirane kazališne grupe Theatre de l’Ange Fou. Suosnivačica je i suradnica riječkog Teatra Rubikon koji je svojim radom i djelovanjem značajno pridonio razvoju, promociji i afirmaciji suvremenog, eksperimentalnog i fizičkog kazališta u Rijeci i Hrvatskoj od sredine 90-tih do danas. Umjetnička je voditeljica i suosnivačica umjetničke organizacije Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA u sklopu kojeg vodi i osmišljava redovni edukacijski program za djecu, mlade i odrasle, te organizira programe profesionalnog usavršavanja za umjetnike i mlade stvaraoce. Živi i radi u Rijeci.

Jorge Correa Bethencourt
– suradnik za koreografiju, režiju, dramaturgiju; ko-autor, izvođač
Kazališni i mimski umjetnik, izvodač, autor, koreograf, redatelj i pedagog. Diplomirao je i magistrirao na studiju Dramske korporalne mime, te Režije i pedagogije na The International School of Corporeal Mime u Londonu gdje je i radio kao asistent i umjetnički suradnik s vrhunskim kazališnim majstorima Stevenom Wassonom i Corinne Soum. Kao izvodač i ko-autor nastupao je na brojnim festivalima u Irskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Brazilu, Poljskoj, Indiji, Južnoj Koreji i Hrvatskoj. Završio je magisterij MA Movement Studies na Central School of Speech and Drama u Londonu. Jedan je od pokretača i aktivni član Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA u Rijeci u sklopu kojeg vodi redovni program Fizičko kazalište i Dramska korporalna mima. U Hrvatskoj surađuje s kazališnim i izvedbenim umjetnicima i udrugama kao što su Studio Lila, Teatar Rubikon, Pomodori Rijeka, Drugo more, Domino i drugi. Rođen u Španjolskoj, a od 2011. živi i radi u Rijeci.

Lorena Žuvić – kostimografija, ko-autorica, izvođačica
Apsolventica diplomskog studija Akademijie primijenjenih umjetnosti u Rijeci; smjer Primijenjena grafika, glavni kolegij Kostimografija. Članica je riječkog Teatra Rubikon (predstave InterNetWork, Fuzija, Fuzija B), zatim Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA (predstave Ptice i Dan u životu) i Teatra Oz (Drvo ima srce). Radila je kostimografiju za predstavu Ptice, te par manjih projekata u sklopu Lidrana te za Teatar Oz. Od izrađivanja nakita, uličnog žongliranja do pjevanja u riječkom bendu Officer Down, zanimaju je sve vrste kreativnosti vezane uz primijenjene likovne umjetnosti, pokret i glas.

Japanski premijeri – glazba
Eklektični glazbeni kolektiv čiju jezgru čini kvartet u sastavu Marin Juričić, Enver Krivac, Moris Mateljan i Petra Gržetić. Članovi su prošli korz značajne riječke rock sastave kao što su Mandrili, Kwadrat nodnoll, Sjekire i Marinada te aktivni angažman na liburnijskoj jazz sceni. Radili su glazbu uživo za predstave Factory in progress 2011. i Fenice: In Progress 2012. Nastupi uživo su im bazirani na istraživanju melodije i timbra pri praćenju korporalnog izričaja izvođača, dok im je studijski rad amalgam konvencionalnog kompozicijskog pristupa miješan s putopisnom dokumentacijom tzv. field recording-a. Članovi sastava se, zajedno ili pojedinačno, osim glazbom, aktivno bave i književnošću, stripom i ilustracijom uopće, oslikavanjem murala, teatrom i filmom, za što su na nekim poljima postigli zapažen uspijeh, osvojili strukovne nagrade i dobili pozitivne kritike. Za Spaziergang Schallplaten su izdali albume Japanska Premijera (2010.) i Aeronippon EP (2011.).

Dalibor Fugošić – oblikovanje svjetla
Oblikovatelj svjetla, član ULUPUH-a. Od 2005. radi kao koordinator tehnike u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Kao asistent dizajnera svjetla Denija Šesnića prvi se put okušao 1998. godine na predstavi Pinocchio plesne skupine Icaro Dance Dimension. Prvi samostalni rad na oblikovanju svjetla ostvaruje 2001. na predstavi Quartett u izvedbi HKD Teatra iz Rijeke. Kroz suradnju s mnogim istaknutim umjetnicima oblikovao je svjetlo za tridesetak kazališnih predstava, pedesetak plesnih produkcija i nekoliko koncerata te izložbi, a kao voditelj svjetla ili tona učestvovao je na nekoliko stotina raznolikih programa. Osim oblikovanjem svjetla bavi se i tehničkom organizacijom festivala – Međunarodni festival malih scena u Rijeci, Međunarodni festival komornoga teatra Zlatni Lav u Umagu, Tjedan suvremenog plesa u Rijeci.