Argentinski umjetnik Rodrigo Pardo priredio atraktivnu radionicu u Rijeci

21.09.2021.

Argentinski umjetnik Rodrigo Pardo priredio atraktivnu radionicu u Rijeci


 

Rodrigo Pardo razvio je posebnu metodologiju rada na lokaciji koristeći se novim tehnologijama koju je ove godine predstavio polaznicima.

 

U Rijeku se nakon dvogodišnje pauze vratio argentinski umjetnik s francuskom adresom Rodrigo Pardo koji je u sklopu projekta Make a Move u rujnu 2019. realizirao rad na specifičnim lokacijama. Ovaj renomirani koreograf, izvođač i video umjetnik prikazivao je svoje radove na mnogim festivalima, između ostalih i na Biennalu u Veneciji, American Dance Festivalu te u sklopu europske mreže za kazalište na specifičnim lokacijama INSITU.

Kroz radionicu LIVEMOVIE koja se održavala od 9. do 12. rujna 2021., lokalni i nacionalni umjetnici koje zanimaju suvremene kazališne prakse i metodologije na specifičnim lokacijama imali su priliku upoznati se s njegovom interdisciplinarnom praksom koju karakterizira poseban odnos prema urbanim prostorima i umetanje konstruirane fikcije u svakodnevni život kao način otvaranja vrata svijesti o tome kako doživljavamo stvarnost. Rodrigo Pardo razvio je posebnu metodologiju rada na lokaciji koristeći se novim tehnologijama koju je ove godine predstavio polaznicima.


Fotograf / Kristijan Vučković

Umjetnost je posvuda, samo malo promjene perspektive i ono što nazivamo stvarnošću pretvara se u određeni obrazac života, stil, način postojanja u svijetu, nešto prepoznatljivo i mjerljivo što u svom sumnjivom ponavljanju otkriva skrivenu strukturu, scenarij u kojem smo mi glumci. Dok snove gradimo od komadića istine koje nam je dan ostavio, svakodnevno je također izgrađeno na čvrstim temeljima fantazije, i upravo između ta dva svijeta umjetnik mora održavati sumnju živom, i misterij koji nadilazi definiciju i pojavljuje se samo u proživljenom iskustvu, riječi su Rodriga Parda.

Javna prezentacija rezultata radionice započela je u nedjelju u 18 sati u dvorani Filodrammatice, te je bila besplatna za posjetitelje kojima su za praćenje izvedbe bili potrebni mobitel s radiom i slušalice, a za one bez radija na mobitelu bili su osigurani mali prijenosni radio prijemnici. Prezentacija je započela na Korzu, odmah pri izlasku iz zgrade Filodrammatice. Na frekvenciji 88.1 počeli su se emitirati zvukovi kiše i grmljavine, te se pojavio čovjek s kišobranom kojeg jedva drži, pokušavajući usput obuzdati svoga psa. No, nekoliko minuta kasnije začula se pjesma „Singing in the rain“ na koju je čovjek zaplesao, a pas je prestao vući povodac.


Fotograf / Dražen Šokčević

Vođeni plesom na zamišljenoj kiši, posjetitelji su s Korza prešli preko Koblerova trga te došli do stuba na Trgu Julija Klovića. Cvrkut ptica, „Sound of music“ i djevojku koja je tamo uživala najednom je prekinuo zvuk dolaska vlaka, te je uslijedio nastup koji se može okarakterizirati kao borba sna i jave u kojem se akterica trudi oduprijeti stvarnosti, točnije tematizira se dualnost stvarnosti i fikcije. U ovaj nastup ubačen je i jedan svima poznat element iz stvarnosti, a to je stavljanje maske prije ulaska u vlak.

Posljednja točka zaustavljanja bila je pored Rječine, nadomak spomenika oslobođenja. U ovome su dijelu nastupa sudjelovali dvoje već viđenih glumaca, te dvoje novih. Posjetitelji su s druge strane Rječine posmatrali, iščekivali i pokušavali zaključiti tko je od ljudi s druge strane rijeke glumac a tko ne. Puno je različitih motiva spojeno u posljednju točku, no sama napetost i neizvjesnost izazvala je pozitivne reakcije hodajuće publike.

– Pokušali smo se držati centra grada, pa smo uzeli kartu i odabrali lokacije. Zajedno smo na tim mjestima smišljali kako bi sve moglo izgledati. Svi su sami davali svoje ideje, ja sam tu samo pomagao i režirao, kazao je Rodrigo Pedro, dodavši kako bi mu bilo drago opet imati ovakvu radionicu u Rijeci.

Nakon završetka, uslijedio je okrugli stol s Glorijom Fabijanić Jelović u kojem su građani mogli postaviti više pitanja o projektu u kojem su nastupili Iva Magaš, Alisa Debelić, Ivica Šanko te Ivana Peranić koja je ujedno i umjetnička voditeljica.

Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Financijska podrška:Zaklade Kultura nova, Primorsko-goranske županije, ACT OUT – projekt IG Freie Theaterarbeit financiran od strane BMEIA, Land Steiermark i BKA.

Medijski pokrovitelji: Moja Rijeka,Radio Roža, Novi List.

Logistička podrška: HKD na Sušaku, SU Molekula, Sveučilište u Rijeci.

Posebna zahvala: g. Franji Božiću i tvrtci Gazebo Zagreb d.o.o. te rektorici riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Snježani Prijić-Samaržiji sa suradnicima.